Witam.
Otóż od kilku dni próbuję zainstalować wszystkie możliwe wersje debiana (stabilna, testowa itd). Moje instalacje wychodzą z niepowodzeniem, największym problem jest podpunkt: "Wykryj urządzenia cd-rom". Chodzi o sterowniki żeby mogły się załadować z płyty, lecz system informuje że nie może odnaleźć cd-rom. Dla mnie jest to śmieszne, ponieważ instalacja uruchamia się z płyty.
Są też przypadki że system podczas instalacji się zawiesza i d***, trzeba resetować. Posiadam dvd-rom, ale to żadnej różnicy nie daje, ponieważ został przemontowany z mojego starego komputera do nowego, a na starym komputerze miałem linux'a.
Linux Debian - Nie wykryto sprzętu cd-rom
- rokko
- Kontaktowanie:
Linux Debian - Nie wykryto sprzętu cd-rom
A ten napęd aby na pewno jest w 100% sprawny? Miałem taką sytuację jak u Ciebie, lecz ona wynikała z uszkodzonego napędu, a dokładniej zużytego lasera, który czytał płyty w kratkę.
Obrazy pobierałeś z oficjalnej witryny? Pliki ISO tak? Proponuję skorzystać z jigdo, pobrać najnowszą templatkę i ściągnąć (utworzyć) w ten sposób obraz. Więcej info Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest to sprawdzona metoda, akurat z tej techniki najczęściej korzystam.
Zostając jeszcze przy obrazach, jeśli pierwsza propozycja zawiedzie spróbuj LMDE - Linux Mint Debian Edition. Jest to distro bazujące na Debianie gałąź testing, używam, instalowałem parę tygodni temu i na 100% mogę powiedzieć, że obraz ISO jest prawidłowy i nie zawierający bugów. Więc jak instalka Ci się na tym wyłoży to tylko kwestie sprzętowe wchodzą w grę. Tam jest zupełnie inny instalator, graficzny nie ten standardowy Debianowski działający w trybie tekstowym.
Daj znać jak Ci poszło.
Pozdr.
Obrazy pobierałeś z oficjalnej witryny? Pliki ISO tak? Proponuję skorzystać z jigdo, pobrać najnowszą templatkę i ściągnąć (utworzyć) w ten sposób obraz. Więcej info Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest to sprawdzona metoda, akurat z tej techniki najczęściej korzystam.
Zostając jeszcze przy obrazach, jeśli pierwsza propozycja zawiedzie spróbuj LMDE - Linux Mint Debian Edition. Jest to distro bazujące na Debianie gałąź testing, używam, instalowałem parę tygodni temu i na 100% mogę powiedzieć, że obraz ISO jest prawidłowy i nie zawierający bugów. Więc jak instalka Ci się na tym wyłoży to tylko kwestie sprzętowe wchodzą w grę. Tam jest zupełnie inny instalator, graficzny nie ten standardowy Debianowski działający w trybie tekstowym.
Daj znać jak Ci poszło.
Pozdr.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama