Linux live cd - nie startuje

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Linux live cd - nie startuje

Post14 lip 2019, 19:51

Laptop HP 15-ay036nw. Utworzyłem pendrive'a z Linuxem (próbowałem Debiana i Ubuntu), niestety uruchamia się tylko Windows. Na bardzo starym laptopie Aristo (Typ procesora - Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5450, 1666 MHz (10 x 167), Mikroukład płyty głównej - Intel Crestline-GM GM965, Karta wideo - Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family (128 MB), Akcelerator 3D - Intel GMA X3100, Karta dźwiękowa - Realtek ALC268 @ Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio Controller, Karta sieciowa - Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection) wszystko działa.

Próbowałem zmieniać ustawienia w BIOSie (przy uruchamianiu klawisz F10) i nic. Przywróciłem ustawienia fabryczne i obecnie wygląda to tak:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wybrałem opcje "UEFI Boot Order" i poprawej stronie jest taka informacja:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kod: Zaznacz cały

up and down arrow keys select a device. <F5> and <F6> keys move down or up.
The boot capability will be disabled if the Device is marked with an exclamation mark.
When Legacy Support is enabled, UEFI boot order and Legacy boot order are both available and UEFI boot order has higher priority than Legacy boot order.

Przy wciśnięciu klawisza F2 uruchamia się HP PC Hardware Diagnostics UEFI, wygląda to tak:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Debian LXDE pobrany z:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Posty: 2875
Rejestracja: 24 sty 2009, 17:34
Lokalizacja: Racibórz
Kontaktowanie:

Linux live cd - nie startuje

Post17 lip 2019, 15:30

Zapytałbym, czy pendrive dobrze zrobiony, ale skoro na starszym sprzęcie działa, to i na nowym powinien.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Linux live cd - nie startuje

Post17 lip 2019, 17:10

greh pisze:Zapytałbym, czy pendrive dobrze zrobiony, ale skoro na starszym sprzęcie działa, to i na nowym powinien.


Na HP nic nie działa, tzn. tylko Windows. Na starym lapku nigdy nie było problemów. Próbowałem przez Rufusa, Unetbootin i Universal USB Installer. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zmiany w BIOS'ie lub UEFI.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Posty: 2875
Rejestracja: 24 sty 2009, 17:34
Lokalizacja: Racibórz
Kontaktowanie:

Linux live cd - nie startuje

Post19 lip 2019, 22:45

Dokładnie. Zmień tryb z UEFI na Legacy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Linux live cd - nie startuje

Post07 sie 2019, 11:54

greh pisze:Dokładnie. Zmień tryb z UEFI na Legacy.


Po zmianie ustawień "Legacy Support" na Enabled, uaktywnia się "Legacy Boot Order". Po przestawiałem kolejność, zapisałem zmiany, ponownie uruchomiłem komputer i nic. Spróbowałem jeszcze "USB3.0 Configuration in Pre-OS" ale też nic nie dało.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

------Połączono posty------

Poradziłem sobie sam. Ustawienia zmieniłem tak:

USB3.0 Configuration in Pre-OS ---> Auto
Legacy Support ---> Disabled
Secure Boot ---> Disabled

w UEFI Boor Order - zmieniłem kolejność na taką:
USB Diskette on Key/USB Hard Disc
USB CD/DVD ROM Drive
Internal CD/DVD ROM Drive
! Network Adapter
OS Boot Manager

Problemem okazał się także sam Debian. Próbowałem odpalić Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zamiast Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Połapałem się dopiero jak odpaliłem Ubuntu, przy pobieraniu którego była informacja o architekturze amd64. Pewnie dlatego na starym lapku działało a na nowym już nie.



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości