Linux Mint 16 i Windows 7 jako dwa systemy

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
100%

Użytkownik

Post31 mar 2014, 20:53

Witam. Dzisiaj ponownie postanowiłem zainstalować Linux Mint 16 na drugim dysku na pierwszym znajduję się Windows 7. System instalowałem na odpiętym dysku z Windows. I jak mam podpięte osobno to działają dobrze, próbowałem na przemian. Ale jak mam podpięte dwa naraz to już Windows się nie uruchamia. Żeby włączyć Linux musiałem w ustawieniach biosu wybrać dysk z Linux. Mi zależy na takim wyborze że nie musiałbym nic wciskać aż do momentu kiedy pojawi się okno wyboru systemu który ma wystartować, a nie bardzo wiem jak to zrobić na płycie Gigabyte GA-B75M-D3V. I dlatego prosiłbym Was o wskazówki.
Zarejestrowałem się na forum Linux ale czekam na email potwierdzający.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2014, 22:59

Zasadnicze pytanie, na którym dysku (MBR) został zainstalowany Grub?
Powinien być zainstalowany na dysku głównym, wtedy nawet jak odepniesz drugi dysk to w najgorszym wypadku dostaniesz boot error ale jeden z systemów uruchomisz. Reinstalację Gruba możesz zrobić na piechotę lub z tego co pamiętam z płyty instalacyjnej Linux Mint 16 (tryb naprawczy / rescue mode).

Kod: Zaznacz cały

http://www.noobslab.com/2012/10/installrecover-grub-from-linux-live-cd.html

http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/11/reinstall-grub-ubuntu-wont-boot/
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

100%

Użytkownik

Post01 kwie 2014, 18:31

Teraz dokładnie to wygląda tak że mam w biosie ustawiony dysk z Linux Mint 16, który się odpala i teraz chciałbym dodać do wpisu grub system Windows 7 tak żeby mieć wybór przez kilka sekund.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2014, 18:52

ustawiony dysk z Linux Mint 16

W takim o to razie wystarczy jak uruchomisz Linux Mint, odpalisz konsolę i wydasz polecenie:

sudo update-grub

W Linux Mint warto jeszcze doinstalować sobie soft do łatwej konfiguracji ekranu rozruchowego - Grub Customizer. WIęcej info tutaj...

http://www.techsupportalert.com/content/tips-and-tricks-mint-after-installation-mint-13-cinnamon-edition.htm#Change-Default-Boot-Options
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

100%

Użytkownik

Post01 kwie 2014, 19:35

Tylko że jak otwierałem ustawienia gruba

sudo gedit /etc/default/grub 

to nie widziałem wpisu Windows. Ostatecznie zrezygnowałem z tej opcji kombinacji i wymazałem dysk z Linux Mint 16. Później będę instalował jeszcze raz tylko tym razem już z podpiętym dyskiem z Windows 7 i mam nadzieję że dobrze zrobię instalując plik rozruchowy na dysku z Windows 7 a cały drugi wykorzystam na Linux.
Zastanawia mnie tylko jeszcze jedno. Podczas tego poradnika Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jak próbowałem naprawić Windows mając podpięty dysk z Linux Mint 16 wyskoczył mi komunikat że ta wersja nie jest zgodna z tą wersją. Posiadam oryginalną, kupną płytę z Windows i takiej też używałem. Bo myślałem że naprawie Windows i wtedy w ustawieniach zobaczę czy można dodać kolejny system do rozruchu.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2014, 00:05

Polecenie właśnie ma za zadanie dodać do configu rozruchowego nowe instancje odszukanych systemów. Niepotrzebnie zrobiłeś reinstalkę.

100%

Użytkownik

Post03 kwie 2014, 19:47

Ale czy to spowoduje zmianę sektora rozruchowego w Linux Mint czy Windows 7? Dzisiaj mam czas to zainstaluję Linux jeszcze raz ale z odpiętym Windowsem bo nie chcę reinstalować Windowsa.

-- 03 kwi 2014, 17:10 --

No i miałeś rację,zadziałało. Wystarczyło wpisać tą komendę w wierszu polecenia i pojawił się taki napis

tom@Linux ~ $ sudo update-grub
Generowanie grub.cfg...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.11.0-12-generic
  No volume groups found
Znaleziono Windows Boot Manager na /dev/sda1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
gotowe
tom@Linux ~ $ 

Zaraz po tym zalogowałem się do Windows i bez problemu i następnie Linux i też bez problemu. A pomyśleć że pisałem na forum ubuntu to w ogóle dostawałem "ochrzan" czy odnoszono mnie na inne strony które generowały kolejne pytania, wszystko wydawało się takie skomplikowane :o a tu nagle 15 kliknięć w terminal i można się bawić. Serdecznie dziękuje.

-- 03 kwi 2014, 18:47 --

A mam jeszcze takie pytanie, dlaczego za każdym razem jak przełączam z Linux na Windows to w Windows zmienia się godzina o 1h do tyłu ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2014, 20:31

Na forum Ubuntu już dawno nie byłem i nie pisałem, praktycznie jedyne forum na którym więcej udzielam się to forum.hotfix.pl, czasami jestem też na forumpc.

Co do problemu...

Zainstalowałeś Linux Mint 16 czy Ubuntu? Które środowisko?

Odnośnie przestawionej godziny, kojarzy mi się stary bug z Debiana 5 ale to trochę dziwne bo jak masz Minta 16-kę nie powinno się tak dziać, też mam Windows7 i Mint 16 wersja Cinnamon na lapku i zero problemów z godziną ale wiadomo, każdy przypadek inny.

Rozwiązań jest kilka, na początek sprawdź jaką masz ustawioną strefę czasową, bo może masz przesunięcie -/+ 1h w stosunku do faktycznej strefy (Warszawa), jak masz ustawioną synchronizację czasu z NTP zegar na Linuksie przestawi się o godzinę.

Nie piszesz jaką masz wersję Minta dlatego podam jak wygląda sytuacja w Linux Mint 16 Cinnamon.

Menu => Ustawienia systemowe => Date and Time

Obrazek

Sprawdź czy masz Region i Miasto jak na zrzucie.

Obrazek

Możesz też wyłączyć synchronizację, wtedy zegar sam nie przestawi się.

100%

Użytkownik

Post08 kwie 2014, 14:19

Trochę dziwne że zmiana w Linux 16 (też mam Cinnamon) powoduję zmiany w Windows. Ja mam w Windows ustawione (UTC) Dublin, Edynburg, Lizbona, Londyn a w Linux, Londyn.

-- 08 kwi 2014, 13:19 --

Chciałem tylko dodać że mieszkam w U.K i stąd ta strefa czasowa.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2014, 07:46

Wyłącz synchronizację z NTP i sprawdź sytuację.

100%

Użytkownik

Post01 wrz 2014, 20:33

Witam ponownie. Prawie identyczny problem. Teraz zainstalowałem nowszą wersję Linuxa i ponownie nie mam wyboru systemu. Wcześniej wpisywałem

sudo update-grub
i zadziałało a teraz mam taki komunikat

Generating grub configuration file ...
Uwaga: Setting GRUB_TIMEOUT to a non-zero value when GRUB_HIDDEN_TIMEOUT is set is no longer supported.
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-24-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-24-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
  No volume groups found
gotowe

Można to jakoś naprawić?

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”