Linux poczatek przygody

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
andamel

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post15 sie 2010, 12:32

witam,

mam Toshibe L300 17L i chciałbym zacząć przygode z Linuksem.
co proponujecie na początek jaka wersja linuksa i ogólnei rzecz biorąc to chyba musze zainstalować sterowniki pod laptopa ale na linuksa prawda ? to skąd mam je wylukać.

jakaś lektura na początek komendy, nie wiem co i jak wiec pisać :)

dziekuję

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Linux poczatek przygody

Post15 sie 2010, 13:22

Na początek może zacznij od Ubuntu? Poczytaj sobie => Dystrybucje Linux - opisy i przydatne strony. W tamtym temacie znajdziesz w skrócie opisane poszczególne dystrybucje a także linki do stron związanych z daną dystrybucją np Ubuntu. Na pewno znajdziesz wiele przydatnych dla Ciebie stron :)

Co do sterowników to np w przypadku Ubuntu system wykryje urządzenia i pobierze to co trzeba. Jeżeli jednak coś nie będzie działać to wtedy pisz u Nas na Forum ;)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Linux poczatek przygody

Post15 sie 2010, 19:19

Sterowniki znajdziesz na stronie producenta danego podzespołu, zwykle dostarczane w formie multi instalatora. Dla kart WiFI wystarczy zdobyć odpowiednie firmware i skopiować np. do katalogu /lib/firmware/ (w zależności od dystrybucji). Ogólnie jak będziesz mieć jakieś problemy mogę pomóc więc śmiało pisz.

Na początek proponuję jakąś łatwiejszą dystrybucję Ubuntu lub OpenSuse, później możesz przerzucić się na coś bardziej wymagającego. Jeżeli Masz dużo czasu i chęci do nauki możesz od razu wybrać Debiana lub Fedorę, tylko nie zniechęcaj się początkowymi trudnościami ;) W przypadku Debiana i Fedory będzie trzeba troszkę popracować, aby system był w 100% dopasowany. Dużą rolę odgrywa też wybór środowiska graficznego, dla początkujących w sam raz jest Gnome lub KDE. W przypadku tych dwóch środowisk można całkowicie zmienić ich wystrój czyniąc z Linuksa niemalże Windows 7.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

andamel

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post16 sie 2010, 07:36

na razie zaopatrzyłem się w Ubuntu 10.4 co ty na to ?

odpaliłem go tylko z CD na oblukanie i nawet mi się podoba, ale jak ja go mam zainstalować na partycji to nie wiem cale menu angielskie :P jest spolszczenie :D <chyba nie, ale dam rade>

Co to to Gnome i KDE ? i jak wejść w konsole komend czy jak to się nazywa :P

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Linux poczatek przygody

Post16 sie 2010, 09:49

Na Pulpicie Masz ikonę uruchamiającą proces instalacji.

Więcej informacji tutaj Przewodniki po Linuksie

Co to to Gnome i KDE ?

Środowiska graficzne, różnią się funkcjonalnością i zasobożerną. KDE4 idealne dla świeżaków przechodzących wprost z Windowsa, Gnome ciekawy nieklasyczny wygląd o funkcjach zbliżonych do KDE. ja używam XFCE, lekkie, elastyczne, konfigurowalne lecz dla początkujących się nie nadaje.

Terminal wywołuje się różnie, spod prawokliku (w zależności czy plugin zainstalowany), poprzez ALT+F2 i wpisanie xterm, gnome-terminal lub innego polecenia w zależności od środowiska.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

andamel

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post16 sie 2010, 13:01

Oki.

a mogę na początek z tego Ubuntu 10.4 czy jak to widzisz ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Linux poczatek przygody

Post16 sie 2010, 13:33

Na początek Susełek lub Ubunciak będzie dobry.

andamel

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post16 sie 2010, 14:22

jak go odpaliłem z CD to mi mp3 nie odtwarzało ani żadnego video. stery pod linuksa muszę zainstalować a nie wiem gdzie tego szukać.

Toshiba L300 17L System Unit
MODEL NO. PSLBCE-00S00EPL
SERIAL NO. 88177366Q
Windows XP pro Sp3

tyle mam info o nim. coś podać jeszcze ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Linux poczatek przygody

Post17 sie 2010, 19:51

W przypadku odtwarzania filmów czy plików muzycznych zainstaluj mplayer lub vlc. W przypadku muzyczki możesz wypróbować Audacious (klon WinAmpa).

W konsoli wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo aptitude install mplayer

sudo aptitude install vlc

sudo aptitude install audacious

Jeżeli nie lubisz konsoli użyj Synaptic'a, wyszukaj oprogramowanie i zainstaluj.

Kodeki:

sudo aptitude install w32codecs libdvdcss2

Awatar użytkownika
Marjan

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post17 sie 2010, 21:35

JA na takim kompie postawił bym Debiana
Mi przynajmiej bardzo dobrze się na nim pracowało:D

andamel

Użytkownik

Linux poczatek przygody

Post21 sie 2010, 14:56

mam Ubuntu 10,4 otwieram niejaki terminal, i chcę dostać sie do katalogu root.
więc wpisuje /root i nic się nie otwiera, co mam wpisać żeby dostać się do katalogów jakich kolwiek.

Terminal i konsola to to samo ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Linux poczatek przygody

Post21 sie 2010, 15:12

Terminal i konsola to to samo ?

Tak, obydwa określenia są poprawne.

Root to jest katalog główny zatem wpisując:

cd /

Przejdziesz do głównej gałęzi.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”