Na czym polega różnica między WinRE, a WinPE ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 cze 2014, 16:27

Witam. Krótko - jakie są różnice między tzw. WinRE, a WinPE ?

Dodam, że w mojej edycji Windows opcja narzędzia do tworzenia tego dysku jest już domyślnie dostępna, to opcja Utwórz dysk naprawy systemu, który zresztą już utworzyłem.

Chodzi mi tylko o te analogie i różnice między środowiskami zależnie od sposobu wykorzystania i potrzeby ? :pray:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2014, 19:58

WinPE to system preinstalacyjny Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A WinRE to system tylko naprawczy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 cze 2014, 22:46

Rozumiem. Tutaj chodziło mi przede wszystkim o to czy są między nimi jakieś podobieństwa bo gdzieś wyczytałem, że wszystko to co można zrobić na WinRE można także z powodzeniem zastosować na WinPE odwrotnie zaś już nie i być może to jeszcze od czegoś zależy ? A głównie chyba od tego jaką metodą się je stosuje, na jakim systemie i w jakim celu - czyli taka analogia do głównie wszystkich czynności i poleceń naprawczych tych środowisk.

Czy rzeczywiście tak jest że oba środowiska mają tę możliwość ?
Czy stanowią po prostu jakąś alternatywę dla wbudowanych tak jak w moim przypadku narzędzi systemowych ?

Jest jeszcze kwestia tego sposobu dostępności do tych narzędzi w zależności od tego jaki ma się system, licencję no i od aktualnej potrzeby zastosowania ich ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2014, 23:00

Tak, WinPE jest pojęciem szerszym i ma obecnie wszystkie cechy normalnego systemu, w tym możliwość odpalania programów. WinRE to tylko naprawa. WinPE ma ją i inne.

Jest jeszcze kwestia tego sposobu dostępności do tych narzędzi w zależności od tego jaki ma się system, licencję no i od aktualnej potrzeby zastosowania ich ?

Tak to dokładnie jest, od wersji systemu. To wyjaśnili w linku wyżej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”