nie mogę sformatowac komputera

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post02 wrz 2010, 11:57

witam. A więc tak , przez ostatni czas męczyły mnie blue screeny , więc w ramach sprzątania konkretnego zdecydowałem się na sformatowanie partycji systemowej .system mam na dysku d bo tak się kiedyś zainstalował. Przygotowałem sobie wszystko wkładam płytę chce odpalić wciskam dowolny przycisk i powinno mi się pojawić czarne okno z migającą kreska ale się nie pojawia tylko windows się stary ładuje , no to spróbowałem zmienić kombinacje w bios ale cd dalej na 1 miejscu, nie pomogło .biała gorączka mnie złapała i po załadowaniu windowsa ustnąlem to co w notatniku lest wpisane żeby system się nie włączył i się nie włączył ale format dalej nie chce ruszyć tylko uparcie chce mi odpalić starego windowsa ale tego nie zrobi bo brakuje pliku hal.dll. I moje pytanie jest takie , dlaczego nie chce mi zainicjować formatowania, nie mogę nawet dojść do etapu migającego podkreślenia.czy to może być wina starego systemu , porysowanej płyty ? Miałem xp sp3 teraz chce zaistalować sp2. Jeszcze przed tamtym komunikatem co napisałem pojawia się brak boot.ini zaraz po tym jak naciśnę dowolny klawisz aby spowodować rozruch.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 wrz 2010, 15:11

Czy instalowałeś już kiedyś system z tej płyty ?
Jeżeli rzeczywiście w BIOS-ie ustawione masz bootowanie na napęd optyczny, to wygląda na to, że płyta z systemem nie jest bootowalna.

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post02 wrz 2010, 20:03

To jest coś strasznego co się dzieje.
Za piernika nie mogę rozpocząć instalacji na tym dysku,
Sformatowałem partycje systemową z poziomu innego komputera i dalej to samo :
Przy odpaleniu płyty wyskakuje komunikat :
nie można uruchomić systemu ponieważ nie odnaleziono ploku boot.ini
I potem jeszcze,że brakuje pliku hal.dll.

Na innym starym dysku formatka się rozpoczęła , skopiowały się wszystkie pliki i w momecie gdzie
przy formatowaniu system uruchamia się ponownie zaczęła się od nowa formatka , dałem sobie spokój z tamtym dyskiem.
Nie próbowałem jeszcze innej płyty z windowsem, ale jak będzie podobnie z moim dyskiem to nie wiem.
Może inne partycje lub sprzęt są zainfekowane ?
Nie mam już pomysłu, bo całą partycje systemową sformatowałem dokłądnie i dalej nie chce się odpalić formatka.
Tylko w momencie gdzie naciska sie dowolny klawisz zeby spowodowac rozpoczecie instalowania z plyty wyskakują te komunikaty i uparcie chce uruchamiac jakis system zamiast rozpocząć formatowanie partycji i wgranie windowsa.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2010, 20:29

Błędy tego typu nie zawsze oznaczają problemy z dyskiem. Sprawdzałeś pamięć RAM?

Można też sformatować dysk narzędziem do formatowania niskopoziomowego, jednakże to jest ostateczność.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post03 wrz 2010, 01:34

znalazłem mhdd na dyskietce ale po odpaleniu w ogóle nie mogę nic zrobić tak jak by w ogóle nie reagował na działanie klawiatury.jutro załatwie inny system operacyjny inny komputer nowa wersję mhdd zrobię kopie zapasowa i zerowanie dysku twardego i spróbuje postawić system, mam też na dyskietce program do sprawdzania ramu więc sprawdze . Myślę że gdzieś siedzi stary popsuty boot.ini .zerowanie jak nie pomoże i zmiana płytki oraz cd , ale to musi pomoc bo zerowanie i format będę robił na kompie kolegi.

-- 03 wrz 2010, 01:28 --

sprawdzam ram jutro załatwie na początek innego windowsa i mhdd na płytce , napiszcie mi tylko dokładnie którą wersję ściągnąć mam 32 bity i dysk na ata.napiszcie też co po kolei robić a co w ostateczności i czy sprzęt może mieć coś do tego .to ciężki orzech do zgryzienia bo komp na już 5 lat ponad ale muszę to naprawić albo chociaż poznać przyczynę. A jak się uda zaistalować windowsa i dalej będą blue screeny przy obciążeniu to może zasilącz albo pasta na procesorze nie wiem bios.na razie robi się test mem testem . Kompa będę miał dopiero jutro wieczorem to sprawa się ruszy.

-- 03 wrz 2010, 01:34 --

a i jeszcze jedno system był z sp3 i blue screeny ostatnio coś były powiązane z sp3 bo odczytywałem błąd takim programem już nie pamiętam. A i system był zaistalowany na d nie c więc boot.ini może siedzieć na c
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2010, 01:53

W mhdd może nie udaje się nic pisać i ponadto nie możesz włączyć płytki bo klawiatura jest na USB?
Jeśli tak, to sprawa może być prosta, bo w trybie tekstowym jej nic nie obsługuje. W biosie przejdź do Integrated Peripherals i włącz:
USB Keyboard Support, USB Mouse Support, USB Dos Support oraz USB Legacy Support.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post03 wrz 2010, 09:32

pass complete, no errors, press esc to exit . Ramy są ok.

-- 03 wrz 2010, 09:23 --

klawiaturę podłącze starą bo nie mogę tego w moim biosie znaleźć.

-- 03 wrz 2010, 09:32 --

powiedzcie gdzie to w biosie przestawić żeby klawa działała. Mam biosa amibios setup utility - version 3.31a i nie widzę nigdzie coś co by pisało usb a na mojej starej klawiaturze faktycznie mhdd działa ale w starej klawiaturze nie działają mi litery i nic nie zrobię.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 wrz 2010, 09:45

areecki pisze:Na innym starym dysku formatka się rozpoczęła , skopiowały się wszystkie pliki i w momecie gdzie
przy formatowaniu system uruchamia się ponownie zaczęła się od nowa formatka , dałem sobie spokój z tamtym dyskiem.

Ten dysk podłączyłeś do swojego komputera czy to była instalacja na innym komputerze?
Instalowałeś z tej samej płytki systemowej?
Przy pierwszym ponownym uruchomieniu komputera należało zmienić bootowanie na dysk twardy, albowiem system wystartował ponownie z płytki systemowej, przez co rozpoczęła się nowa instalacja systemu.

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post03 wrz 2010, 09:48

cosik jesteś niesamowity nie mogłem rozpocząć instalacji systemu bo nie działała klawiatura , przestawiłem w bios i rozpoczęła się instalacja, nie wciśniecie żadnego przycisku powodowało przechodzenie do ładowania windowsa i szukania boot.ini zamiast do instalacji kurde ale banał!
Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”