Nie mogę zainstalować Windows 7

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 15:25

Witam!

Mam pewien problem, a mianowicie: mam Windows 7 na płytce, bootuje go, wszystko idzie dobrze do momentu gdy następuje "rozpakowywanie plików Windows 7". Trwa ono bardzo długo, po 1,5 h miałem dopiero 16%.
Dodam, że mam zainstalowany Windows XP na dysku C, a siódemkę próbowałem na dysku D, ale ile można czekać, pomocy, co z tym zrobić??
Przewalałem przez 2 dni Google i nie mogę znaleźć rozwiązania. :o

Wiem tylko, że powinno się przestawić w biosie z IDE na AHCI , ale ja nie mam pojęcia gdzie ta funkcja jest, bo pod taką nazwą nic nie widziałem w moim biosie. Moja płyta główna to: Gigabyte m56s-s3.

Bios zaktualizowany jak coś, a komputer mam w miarę dobry 2,9 GB RAM-u, procesor AMD dwurdzeniowy 2,9Gh

Proszę o pomoc!
Ostatnio edytowano 28 cze 2012, 15:34 przez XMan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: korekta tytułu tematu.
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 15:29

Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
Sprawdzasz IDE na AHCI lub odwrotnie.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 15:36

a potrzebuję ściągać do tego jakieś sterowniki, czy tak tylko jak jest w tej instrukcji?

-- 28 cze 2012, 16:35 --

boję się o ten blue screen, tylko o to mi chodzi
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 15:38

Sprawdź najpierw tak jak jest w instrukcji.
boję się o ten blue screen, tylko o to mi chodzi

- o to się nie bój bo jak będzie dobrze to już blue screen nie wyskoczy.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 15:47

I. Edycja rejestru

Przed zmianą trybu pracy z IDE na AHCI w BIOS-ie płyty głównej musimy dokonać niewielkiej modyfikacji rejestru systemowego:

1. Klikamy na Start, w polu wyszukiwania wpisujemy: regedit

2. Przechodzimy do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci

...

Sory, ale u mnie nie ma w rejestrze czegoś takiego jak msahci, naprawdę, co teraz? :sciana:

-- 28 cze 2012, 16:47 --

wchodziłem w tą lokalizację services, ale tam nie ma niestety. Czy mam odrazu realizować punkt II?




____________________________________________________________
Tak poza tym to ja nie wiem skąd ty to wszystko wiesz :think: :?: , podziwiam :shock:
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 15:58

Na razie nie grzeb nic w rejestrze tylko wejdź do BIOS-u i sprawdź zmianę IDE na AHCI lub odwrotnie
- zatwierdź.
Po zatwierdzeniu:
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Instalacja Windows 7 - instrukcja
Wybierasz dysk D.
Ile masz na nim wolnego miejsca ?
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 16:36

jestem znowu, byłem w biosie, w integrated peripherals a tam było m.in na pierwszym miejscu: On-Chip ATA Devices - Enabled, ale nie mogłem znaleźć nigdzie raid mode IDE to AHCI. z ustawieniem kolejności botowania nie ma problemów. :?:

Na dysku D, który wybierałem mam aż 244 gb wolnego miejsca (formatowałem go), a na drugim gdzie pisze system, bo tam jest xp mam 25 gb wolnego około

-- 28 cze 2012, 17:36 --

2. Przechodzimy do sekcji On-Chip ATA Devices

3. W pozycji RAID Mode zmianiamy domyślny tryb IDE na AHCI

w tej sekcji nie ma raid mode tylko enabled/disabled, jak więc zmienić tryb na ahci :?: Ale ze mnie pechowiec :(
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 16:40

ale nie mogłem znaleźć nigdzie raid mode IDE to AHCI.

Mam również płytę GIGABYTE tylko inną GA-M61P-S3 i wiem że jest.
Bios stary, nie aktualizowany...
Nie pamiętam gdzie a na razie nie mam czasu, może do wieczora lub jutro sprawdzę :(
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez seba86mu » 28 cze 2012, 17:09

W przypadku instalacji Windowsa 7 to czy kontroler SATA pracuje w trybie AHCI czy IDE nie ma znaczenia.
Myślę, że problem leży po innej stronie: porysowana płytka z systemem; problem komunikacji bądź to napędu lub dysku twardego z płytą główną; problem z samym napędem; problem z samym dyskiem twardym.

Poza tym nie możesz zmienić trybu pracy kontrolera SATA, ponieważ masz już zainstalowany jeden system operacyjny, a to oznacza, że jak zmienisz tryb pracy kontrolera, to nie będziesz mógł uruchomić systemu Windows XP, ponieważ będziesz witany Blue Screenem. No chyba, że zastosujesz się do poradnika.
Czy jesteś w ogóle pewny, że obecnie kontroler SATA pracuje w trybie IDE ?

dueman napisał(a):Dodam, że mam zainstalowany Windows XP na dysku C, a siódemkę próbowałem na dysku D, ale ile można czekać, pomocy, co z tym zrobić??

Czy partycja D jest pusta ?
Sformatowana jest do systemu plików NTFS ?

Instalowałeś już kiedyś system z tej płytki ?

-- 28 cze 2012 18:09 --

dueman napisał(a):2. Przechodzimy do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci

...

Sory, ale u mnie nie ma w rejestrze czegoś takiego jak msahci, naprawdę, co teraz?

Ty posiadasz w ogóle dysk SATA ?
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 17:23

Na swoim komputerze nigdy nie instalowałem dwóch systemów ponieważ wystarcza mi jeden jak działa bezproblemowo ;)
Jak naprawiałem inne "blaszaki" oraz laptopy to często się męczyłem bo przeważnie mi przynosili "graty".
Ostatnio:

Przed chwilą sprawdziłem pobieżnie swój BIOS i faktycznie nic wyraźnie nie pisze ale jest:
zakładka Integrated Peripherals --> On-Chip IDE --> Enabled --> Disabled.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 19:25

Siema ponownie
No to u mnie było enabled, czyli pewnie jak pisze seba to nie w tym problem, ale już nagrywam płytkę z windowsem i sprawdzę ją, bo tamta rzeczywiście była trochę porysowana ;) .

Sory, że nie odpisywałem wcześniej, bo miałem trochę robotki i nie mogłem :) .

Za jakiś czas dam znać jak rezultat.

Apropo mojej instalacji dodatkowego windowsa, nie jest to moja zachcianka. Po prostu muszę coś zrobić żeby mieć dźwięk w komputerze. Mam niby sterowniki realtek na płycie CD od płyty głównej, ale co z tego jak nie chcą się zainstalować, a kiedyś wszystko pięknie działało, próbowałem różnych sposobów naprawdę ściągałem sterowniki itd. aż się nie chce pisać. To był poprzedni problem bardziej skomplikowany pewnie niż ten, dlatego postanowiłem od nowa wszystko zainstalować (sterowniki).
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 20:16

Po prostu muszę coś zrobić żeby mieć dźwięk w komputerze. Mam niby sterowniki realtek na płycie CD od płyty głównej, ale co z tego jak nie chcą się zainstalować, a kiedyś wszystko pięknie działało, próbowałem różnych sposobów naprawdę ściągałem sterowniki itd.

Trzeba było tak od razu pisać że masz problemy z dźwiękiem ;)
GIGABYTE GA-M56S-S3
Specyfikacja:

8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888
Sterowniki:

Na Windows XP zainstaluj:
1. Service Pack 3 dla Windows XP PL
Wcześniej musisz posiadać SP1 lub
2.
3.
instalacja:

(w razie problemów pomiń)
4. Sterowniki do karty dźwiękowej:

5. Zainstaluj


kliknij aby powiększyć:


Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.

Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos
- sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową Realtek HD...

6. Przeczytaj poradniki:


http://www.hotfix.pl/brak-dzwieku-na-pa ... a--a48.htm
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 20:24

Nagrałem nowiusieńką płytkę z winowsem 7 (z pliku iso który waży 1,9 gb), a problem dalej jest, tzn. przez ten czas z 15min 12% się rozpakowało. Nie mogę tyle czekać, czemu tak wolno to działa?? :o

Chłopaki pomocy :sciana:

A i mam właśnie service packa 3, ale nie wiem czy jak go mam to mogę zainstalować teraz sp1 lub sp2i czy później znowu z powrotem będę musiał go instalować po zainstalowaniu już sp1 lub sp2, żeby te sterowniki działały? :mrgreen:
Ostatnio edytowano 28 cze 2012, 20:37 przez dueman, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez XMan » 28 cze 2012, 20:37

A i mam właśnie service packa 3, ale nie wiem czy mam sp 1 lub 2ale nigdy takiego czegoś nie instalowałe, więc zainstalować teraz??

Start --> Panel sterowania --> System --> Ogólne - masz wpisane jaki posiadasz Dodatek Service Pack...
Nie masz SP3 to zainstaluj j/w.
Co chcesz teraz ?
1. Dźwięk na systemie Windows XP ?
2. Instalację Windows 7 ?
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10507
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Nie mogę zainstalować Windows 7

Postprzez dueman » 28 cze 2012, 20:38

to i to ale bardziej wolę windowsa 7, bo bawiłem się z dźwiękem 2 dni i mało wierzę w sukces
Avatar użytkownika
dueman

Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): 27 cze 2012, 17:19
Kasa: 51.00

Następna strona


  • Reklama

Powrót do Systemy operacyjne



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości