Witam.
Mam problem, który w pewnej ilości przewija się w google ale nie widzę tam nic co pomogłoby w moim przypadku.
Podłączyłem do zdrowego laptoka (Win Vista) dysk zewnętrzny na którym zainstalowany był XP. Dzięki mojej nieposkromionej głupocie ustawiłem bootowanie z dysku zewnętrznego. Win XP "prawie" się załadował (ale się nie załadował i nie ładuje; być może taka jest specyfika dysków USB, że nie można z nich bootować - o tym nie wiedziałem).
Po wypięciu i ustawieniu rozruchu z dysku laptokowego z Win Vista pojawia się:
Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguacji dysku.
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.
W google wyczytałem (i to wg mnie najbardziej prawdopodobne), że winę ponoszą za to pliki rozruchowe i po pierwszym rozruchu z XP "coś" się przestawiło i teraz Vista próbuje się rozruszać jako XP.
Wiem nawet, że wypadałoby pewnie naprawić boot.ini, ale to w XP. Vista posiada Boot Configuration Data. Jak mu powiedzieć że ma Vistę i niech się z Visty uruchamia?!
Proszę o pomoc..
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego
-
Ostatnio zmieniony 15 sie 2010, 21:45 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
Powód: korekta tytułu
- rokko
- Kontaktowanie:
"Nie można uruchomić systemu Windows(...)"
Po wypięciu i ustawieniu rozruchu z dysku laptokowego z Win Vista pojawia się:
Naprawa BCD nie pomogła?
Dokonaj naprawy, uruchom laptop z płyty WinRE, zapewne jej nie posiadasz więc musisz się zaopatrzyć w obraz dysku, wypalić i z tak spreparowanego nośnika uruchomić system. Jeżeli dysponujesz pendrivem możesz nim się posłużyć.
Przydatne poradniki:
http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/problem-z-bootowaniem-t6143.html
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Najmocniej przepraszam, ale przez cały tydzień nie miałem niestety dostępu do internetu.
Rokko, nie naprawiałem BCD, bo nie znalazłem jeszcze informacji jak można tego dokonać bez uruchamiania Visty, ani nawet bez płyty Visty. Pierwszego zrobić nie mogę, drugiego nie ma, laptop leciwy i jeszcze nie mój więc nie wiem jaka wersja była zainstalowana..
Jest na to jakiś sposób?
Rokko, nie naprawiałem BCD, bo nie znalazłem jeszcze informacji jak można tego dokonać bez uruchamiania Visty, ani nawet bez płyty Visty. Pierwszego zrobić nie mogę, drugiego nie ma, laptop leciwy i jeszcze nie mój więc nie wiem jaka wersja była zainstalowana..
Jest na to jakiś sposób?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Taką płytę możesz śmiało pożyczyć, nie potrzeba tutaj mieć swojej. Klucz jest potrzebny tylko przy instalacji.
Jak nie to WinPE można stworzyć:
Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE
WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista <- tu punkt 3
Jak nie to WinPE można stworzyć:
Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE
WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista <- tu punkt 3
-
Dzięki cosik_ktosik, ale wygląda na to że muszę "wykombinić" tę płytę.
Jako rzecze instrukcja którą mi podesłałeś (a także i inne w które się zgłębiłem), żeby stworzyć własnoręcznie WinPE trzeba instalować WAIK-a na działającej Viście. Takowej nie posiadam, sam pracuje na Win XP..
Jako rzecze instrukcja którą mi podesłałeś (a także i inne w które się zgłębiłem), żeby stworzyć własnoręcznie WinPE trzeba instalować WAIK-a na działającej Viście. Takowej nie posiadam, sam pracuje na Win XP..
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Może to Ciebie zaciekawi Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- rokko
- Kontaktowanie:
żeby stworzyć własnoręcznie WinPE
Nie musisz instalować WAIK, zwyczajnie zaopatrz się w gotowy obraz ratunkowy WinRe. Linki znajdziesz w tym topiku http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/uszkodzony-bufor-wydruku-t7181.html?hilit=winre
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama