Nie można odznaczyć opcji "Tylko do odczytu" w folderach W7

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
migrad

Użytkownik

Post21 cze 2013, 20:37

Witam.

Mam problem odnośnie folderów w Windows 7. Otóż chcę odznaczyć opcję "Tylko do odczytu" w folderze. Po kliknięciu PPM na folder i wejściu we właściwości, odznaczam tą opcje i klikam "zastosuj" a następnie wyskakuję okno "czy chcę zastosować to dla wszystkich podfolderów i plików" i klikam ok. Następnie gdy jeszcze raz wejdę we właściwości folderu opcja "Tylko do odczytu" jest dalej zaznaczona i nie da się jej dezaktywować. Działa to tak dla wszystkich folderów. Dam też zdjęcie jak wygląda "zaznaczenie tej opcji" ponieważ nie jest to zwykły ptaszek a kwadrat
( Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników )

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Migrad.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 cze 2013, 23:55

Ciekawa przypadłość, najpierw bym zobaczył czy nie ma wirusów. Druga rzecz, to czy jesteś na prawach administratora.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 cze 2013, 12:55

Taka przypadłość występuje na dyskach SSD, w moim przypadku zauważyłem to na Samsungu. Dla folderu tylko do odczytu (dotyczy tylko plików w folderze). Problem ten dotyczy prawidłowego odznaczenia opcji, bo po zmianie stanu jak sprawdzisz pliki w folderze one mają odznaczony atrybut tylko do odczytu - gdyby tak nie było nie można by zapisać danych do istniejących plików tekstowych. Nie drążyłem sprawy dlaczego jest tak a nie inaczej, póki co atrybut do elementów wewnątrz folderu jest zdejmowany więc nie chciało mi się zagłębiać w to.

W każdym bądź razie sprawdź sobie jakie masz atrybuty plików a nie katalogów.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”