Po uaktualnieniu systemu BIOS nie działa

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
winmap

Użytkownik

Post26 kwie 2013, 13:06

Pisałem tutaj wcześniej o problemie z dzwiękiem którego i tak nie rozwiązałem.

sterowniki/problem-z-dzwiekiem-brak-t24559.html

Teraz jest inny problem.
Uaktualniłem system.
I chciałem po prostu zobaczyć czy jakimś sposobem w Biosie dzwiek się nie wyłączył.
Resetuje Wyskakuje ten ekran powitalny MSI. Nie co inny chyba z racji tego że wgrałem najnowsze sterowniki ze strony intela.
Pisze tam na dole coś tam <tab> Bios coś tam <tab> no i próbuję ten klawisz jak i ten ale opcja jest normalnie pomijana jak by klawiatura nie działała ale dział. Po prostu pomija i idzie do rozruch gdzie tam tak że wystąpił nowy problem.
Mianowicie rozruch uruchamia się A:Drive Error. A ja nawet nie posiadam stacji dyskietek. Jedynie co czytnik wbudowany kart który jest wykrywalny jak usb flash player. Nie wiem jak to się stało że rozruch sam się zmienił. Dobrze że działa u mnie boot menu to po F11 mogę zmienić. Powiedzcie jak to zmienić? , czym to mogło być spowodowane ? I jak przywrócić ten BIOS. W nim ostatnia nadzieja aby sprawdzić czy tam z dzwiękiem jest ok.

BIOS V17.10 American Megatrends Inc.
06/02/2009

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2013, 13:29

W BIOS-ie w sekcji Standard BIOS Features w pozycji Drive A lub Floppy ustaw na Disabled (wyłączone).
Co do zmiany kolejności bootowania:
=> http://www.hotfix.pl/ustawienie-kolejno ... o-a131.htm

W skrócie:
W sekcji Adavnced BIOS Features w pozycji First Boot Device ustaw dysk twardy HDD.

Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 kwie 2013, 13:36

Jeżeli nie pomoże.

Poradnik:
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm

Odłącz komputer od prądu/sieci wszystko, wyciągnij bateryjkę (jest wielkości 1 zł.) podobna jak w zegarkach,
za pół godziny włóż ją ponownie.
Wcześniej:
Dwa z nich zmuszają nas do fizycznej ingerencji w płytę główną komputera, dlatego należy pamiętać o wcześniejszym pozbyciu się ewentualnego ładunku elektrostatycznego poprzez złapanie obiema dłońmi kaloryfera, bądź kranu.

Sprawdź...
Możesz jeszcze sprawdzić Load Optimized Defaults.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

winmap

Użytkownik

Post26 kwie 2013, 20:33

Napisałem na początku tematu.
Oczywiście Komputer stacjonarny. Nie laptop.

Nie mogę wejść do Biosu iż jak wciskam delete system dalej się ładuje i nie reaguje uruchomienie Biosu. Wtedy wyskakuje A:Drive Error i uruchamiam system z pozycji boot menu.

Mam jeszcze taki komunikat jak już wyjdzie z ekranu głównego MSI gdzie nie mogę włączyć BIOSU
usb mass storage device found and configured

Wyczytałem gdzieś że może być to problem z jakiś podłączonym pndrivem. A tak się składa że ja nie mam nic podłączonego. Jedynie mam takie osobny jak by panel z przodu z wejściem usb, czytnikiem kart i jeszcze jakieś wejście i to może być uszkodzone. Dla tego jest taki błąd ? czy jest to możliwe ? To wejście usb działa normalnie ale nie wiem jak z czytnikiem.

I jeszcze jeżeli to coś pomoże. Chyba zasilacz powoli pada bo od czasu do czasu komputer nagle sam się szybko wyłączy potem znowu włączy. albo się wyłączy i miga czerwona dioda power. Myślę że to od zasilacza. Ale dzieje się to już od dłuższego czasu.

Wyjeżdżam na Weekend tak więc w poniedziałek wrócę do tematu oraz sprawdzę opcję ze wyciągnięciem bateryjki.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2013, 21:08

winmap pisze:I jeszcze jeżeli to coś pomoże. Chyba zasilacz powoli pada bo od czasu do czasu komputer nagle sam się szybko wyłączy potem znowu włączy. albo się wyłączy i miga czerwona dioda power. Myślę że to od zasilacza. Ale dzieje się to już od dłuższego czasu.

Zmierz napięcia zasilacza miernikiem elektronicznym (multimetrem) lub sprawdź działanie komputera na innym zasilaczu.

Podaj również odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)

winmap

Użytkownik

Post26 kwie 2013, 23:15

Niestety nie posiadam tego miernika.
Nie posiadam niestety innego.

Odczyt z przed chwili programem :

Obrazek

No i przeczytaj tamten powszedni temat jak możesz. Z tym dzwiękiem. Zrobiłem jak pisałeś ale nie działa jak powinno.
sterowniki/problem-z-dzwiekiem-brak-t24559.html

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2013, 23:32

winmap pisze:Niestety nie posiadam tego miernika.

Miernik możesz kupić za około 20 zł.
Zapewne nie raz przyda Ci się w domu, nie tylko przy komputerze.

winmap pisze:Nie posiadam niestety innego.

Domyślam się. Pożycz od znajomego.

Wyłączanie komputera sugeruje problem z zasilaniem, a w inny sposób zasilacza nie sprawdzisz.

winmap

Użytkownik

Post27 kwie 2013, 00:21

Komu będzie chciało się wyciągać zasilacz ? Niestety nie mam takich znajomych co byli by chętni..

Popytam jedynie o ten miernik.

Fix00ser

VIP

Post27 kwie 2013, 14:30

jaka to klawiatura, jesli na usb to trzeba będzie tymczasowo zastosować przejściówkę USB/PS2
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
aby wejść do BIOSu
i w lokalizacji Advanced Chipset Features lub Interated Peripherals należy uaktywnić opcja <enabled>
ustawienie USB Device Legacy Support lub USB Keyboard

winmap

Użytkownik

Post30 kwie 2013, 15:08

Wracam z tematem. Klawiatura zwykła. Po resecie ciężko bo nie zawsze łapie lecz mogę dostać się do Biosu.
Teraz pytanie. Jak zmienić rozruch na dysk twardy.
Aby mi nie wyskakiwały te komunikaty :

usb mass storage device found and configured
Device #01: Multi Flash reader
A:Drive Error.

Żebym nie musiał cały czas F1 wciskać.

-- 30 kwi 2013, 15:04 --

Udało się. Bootowanie przestawione.

Tylko dziwi mnie dlaczego samoistnie ładowało z A. Wszedłem do Biosu i była tam funkcja Flooopy ... coś tam wszedłem i były tam różne wartości. Było ustawione na 1,44MB przestawiłem na not instaled i jest ok, lecz po mimo tego wydaje mi się że po restarcie komputer jeszcze chwilę myśli jak by dalej ładował dyskietkę. Nie przeszkadza to bo to ułamek sekundy. Wtedy wyskakuje taki biały pasek też na sekundę i wchodzi ładowanie systemu. Z czystej ciekawości chciał bym wiedzieć dla czego tak się działo z tym ładowaniem :A Drive skoro ja nic nie przestawiałem.

Fix00ser

VIP

Post30 kwie 2013, 17:16

wyjęcie baterii lub reset Bios-u do ustawień bezpiecznych dla sprzętu <default> powoduje automatycznie
zmianę niektórych opcji także w sekcji bootowania napędów

winmap

Użytkownik

Post11 maja 2013, 01:30

Mogę jedynie jeszcze raz zresetować z pozycji Biosu ale raczej to nic nie da skoro po mimo wyciągnięcia baterii nie było zmian oprócz tego że udało mi się wejść wreszcie w Bios.

-- 11 maja 2013, 01:30 --

Temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 maja 2013, 10:20

winmap pisze:Temat do zamknięcia.

Czemu?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”