Praca na koncie z ograniczeniami

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post06 sie 2013, 10:55

Witam. Słyszałem, że dobrze ( i bezpiecznie ) jest na co dzień pracować na koncie z ograniczonymi uprawnieniami. Chciałem się Was zapytać czy to rzeczywiście prawda - i jeśli tak to jak to zrobić ? Chodzi mi o sytuację nowej instalacji Windows. Podczas instalacji standardowo tworzy nam się konto administratora. Czyli aby codziennie pracować na koncie z ograniczeniami muszę takie konto stworzyć i się na nie logować, a gdy chcę zainstalować jakąś grę to logować się na konto administratora ? Dobrze to rozumiem ? Jeśli nie to proszę mnie poprawić :)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sie 2013, 13:14

Tak, tworzysz konto z ograniczeniami. Jeśli chcesz zainstalować grę/aplikację/cokolwiek innego to są dwie opcje:
1. Logujesz się na konto administratora i instalujesz
2. Prawy Przycisk Myszy na pliku -> Uruchom jako Administrator. Wyskakuje Ci okienko do podania loginu i hasła administratora. Wpisujesz, klikasz OK i się instaluje.

Przy drugiej opcji Windows potrafi do porzygu pytać o hasło. Raz zdarzyło mi się wpisywać hasło przy każdym kopiowanym pliku(!). Niemniej jednak jest taka opcja.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”