prefetching w xp

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
koleś git

VIP
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 13:50

ostatnio usunąłem zawartość katalogu C:\Windows\Prefetch, zostawiłem tylko plik layout.ini, teraz pliki prefetch mi się nie tworzą, co mam zrobić ? usunąć plik layout.ini i on sam się zregeneruje po czym prefetching będzie na nowo włączony, usunąłem te pliki, aby przyspieszyć windows, bo nagromadziło ich się tam ze 150 i po usunięciu system chodził dużo szybciej, fakt programy uruchamiają się wolniej, sam system startuje powoli, zoptymalizowałem jeszcze raz bootvisem, poprzednio przywrócił działanie prefetchu, teraz tylko przyspieszył trochę bootowanie, co nie wyszło na dobre, bo im dłużej się bootuje, tym po bootowaniu będzie system szybciej się uruchamiał (albo to była wina usuniętych plików .pf ) No to co mam zrobić, usunąć ten plik, żeby mi się robiły nowe czy co ?
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 16:30

Uruchom wiersz poleceń (jako administrator lub user należący do grupy administratorzy), Start -> Uruchom -> cmd

Wpisz:

Kod: Zaznacz cały

rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks

Bodajże po drugim czy trzecim restarcie kompa wszystko powinno wrócić do normy.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 21:56

uruchomiłem ponownie 4 razy i nic, uruchomiłem konsole z C:\Windows oczywiście (uruchomiłem jako) nie było nic, że błędne polecenie, może usunąć plik layout.ini, albo to co w nim jest ? chyba, że system zdefiniuje w jakimś czasie najczęściej używane programy i włączy prefetching.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 22:03

Powinno zadziałać.

W pliku layout.ini Masz w pierwszej i drugiej linii takie wpisy:

[OptimalLayoutFile]
Version=1

Plik powinien się automatycznie odbudować.

Co do pierwszego wątku, to być może masz to wyłączone w rejestrze systemowym. Trzeba i to sprawdzić.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 22:11

mam te wpisy, rozumiem, że mam go usunąć ?

Co do pierwszego wątku, to być może masz to wyłączone w rejestrze systemowym. Trzeba i to sprawdzić.

w której gałęzi są informacje dotyczące tego ? Ale wątpię, żeby był wyłączon, bo po prostu komp mi się zaczął mulić i usunąłem wszystko co było w prefetch, oprócz layout.ini miałem 150 plików .pf, a co za dużo to nie zdrowo
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 22:45

że mam go usunąć ?

Nie, właśnie powinny znajdować się one w tym pliku.

w której gałęzi są informacje dotyczące tego

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\

Po prawej Masz wpis EnablePrefetcher, jak ma wartośc "0" to funkcja Prefetchingu jest wyłączona.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post29 lip 2009, 22:52

a więc tak, usunąłem plik layout, wpisałem to co trzeba w cmd, uruchomiłem 3 razy i nic, potem zrobiłem tak jak napisałeś, zostawiłem 2 pierwsze wiersze, resztę usunąłem, wpisałem w cmd, uruchomiłem ponownie 3 razy i nic, w rejestrze wartość to 3, w nawiasie, przed nawiasem jest jakieś 000000x3 (napisałem mniej więcej), poczekam, może niedługo znowu będzie normalnie, może system jeszcze nie załapał najczęściej uruchamianych programów.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post02 sie 2009, 22:42

koleś git podstawowe pytanie, które tu powinno paść, czy usługa Harmonogram zadań jest uruchomiony :?: Prefetch bez tej usługi nie będzie działał.

Pozdrawiam

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

prefetching w xp

Post02 sie 2009, 23:33

no to właśnie ją wyłączyłem, dzięki, zobaczę co teraz będzie.
Pozdrawiam, koleś git

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”