Witam serdecznie,
Wczoraj narobiłem sobie bigosu. Chciałem zoptymalizować sobie swój laptopek - system Vista, a sobie sknociłem. Przedstawię co jest nie tak:
"Poprzez dowolny eksplorator plików (np. Windows Explorer) przechodzimy do katalogu Windows\System32.
Odnajdujemy plik wscapi.dll po czym klikamy na nim prawym przyciskiem myszy i przechodzimy do:
Properties -> Security -> Edit -> "Administrators" i nadajemy pełne prawa temu plikowi (zaznaczamy Full Access) dla danego użytkownika (czyli dla siebie, nie dla systemu).
Tak samo postępujemy w przypadku plików wscsvc.dll oraz wscui.cpl
Teraz zmieniamy rozszerzenia wymienionych wcześniej trzech plików na ".bak"
(Usługę Security Center ustawiamy na Disabled i wyłączamy ją) - tego polecenia w nawiasie nie wykonałem bo nie wiedziałem gdzie.
No i stał się problem, gdyż nie mogłem uruchomić żadnej aplikacji, pisało wówczas zaloguj się jako administrator aby mieć dostęp do pliku.
A więc z tego powodu, zrobiłem całą operację od tyłu do początku przywracając zabezpieczenia jakie były wcześniej i zmieniając pliki z powrotem z bak na dll. Jednak nadal nie jest w porządku, nowe aplikacje albo nie chcą się uruchomić, albo trzeba przez właściwości - zabezpieczenia znowu wszystko zmieniać i ustawiać ręcznie. Bardzo bym prosił o pomoc, ale najlepiej przejrzystą, bo tutaj już zaczynam się gubić i nie wiem czy wszystko zrozumiem.
Jedna osoba odpowiedziała następująco:
Nie jest to bezpośrednio związane z problemem, lecz na początek przywróciłbym oryginalne pliki Visty. Niestety w Viście tak łatwo nie jest, jeżeli Masz SP dla Visty nie będzie problemu, podobnie jeżeli w dllcache Masz jeszcze kopie zapasowe plików systemowych. Zobacz tę instrukcję, która krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przywracania plików systemowych na Viście z użyciem SP - Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista). Opisana metoda jest skuteczna i sprawdzona.
Lecz niestety jest problem, laptopa mam zakupionego z wgranym już system Windows Vista (oryginalnym), ale niestety nie dołączają do laptopów płyty systemowej. Service pack 2 posiadam, dllcache nie mogę znaleźć, może istnieje jeszcze inny sposób aby przywrócić utracone działanie ?
problem z centrum zabezpieczen, laptop windows vista
-
- rokko
- Kontaktowanie:
Rozumie. Możesz pobrać Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i wypalić plik ISO (przykład nagrywania w CDBurnerXP) na płytę CD.
Ewentualnie możesz samemu stworzyć taką płytę, ale potrzeba do tego płytki Visty. Więcej informacji tutaj => Tworzenie dysku odzyskiwania systemu Windows Vista
Instrukcja przywracania plików jest tutaj => Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista). Instrukcja również znajduje zastosowanie dla Service Pack 2, wystarczy nazwę SP podmienić w poleceniu. Oczywiście, jeżeli Masz wgrany SP2, to musisz użyć plików z paczki Service Pack 2, w przeciwnym razie system może mieć problemy lub nawet nie wstać całkowicie (rzadko ale jednak).
Inna metoda polega na przywróceniu pliku przy użyciu kontrolera plików systemowych. W wierszu poleceń wpisuje się:
Jeżeli chodzi o dllcache, to kwestia dotyczy systemu XP, w XP jest system WFP i tam jest folder dllcache, natomiast w Viście jest to WFR i pliki znajdują się w %windir%\winsxs\Backup. Drobna pomyłka się wdarła po prostu.
Ewentualnie możesz samemu stworzyć taką płytę, ale potrzeba do tego płytki Visty. Więcej informacji tutaj => Tworzenie dysku odzyskiwania systemu Windows Vista
Instrukcja przywracania plików jest tutaj => Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista). Instrukcja również znajduje zastosowanie dla Service Pack 2, wystarczy nazwę SP podmienić w poleceniu. Oczywiście, jeżeli Masz wgrany SP2, to musisz użyć plików z paczki Service Pack 2, w przeciwnym razie system może mieć problemy lub nawet nie wstać całkowicie (rzadko ale jednak).
Inna metoda polega na przywróceniu pliku przy użyciu kontrolera plików systemowych. W wierszu poleceń wpisuje się:
Kod: Zaznacz cały
sfc /scannow
Jeżeli chodzi o dllcache, to kwestia dotyczy systemu XP, w XP jest system WFP i tam jest folder dllcache, natomiast w Viście jest to WFR i pliki znajdują się w %windir%\winsxs\Backup. Drobna pomyłka się wdarła po prostu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Re: problem z centrum zabezpieczen, laptop windows vista
Ok, dziękuję, a w jakiej lokalizacji znajdę pliki SERVICE PACK 2 ?
Aha czyli rozumiem, że jak ściągnę ten Vista Recovery Disc, muszę go nagrać na płytę w formacie iso i potem wg Instrukcja przywracania plików => Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista) wykonać kroki ?
Aha czyli rozumiem, że jak ściągnę ten Vista Recovery Disc, muszę go nagrać na płytę w formacie iso i potem wg Instrukcja przywracania plików => Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista) wykonać kroki ?
- rokko
- Kontaktowanie:
Wyszukiwanie plików również jest w instrukcji opisane. Tylko przykład jest dla SP1 32 bit (jest też wspomniany dla SP2 32 bit). W przypadku, gdy Twój system jest 64 bitowy należy komendy odpowiednio zmodyfikować. W razie jakichkolwiek problemów wyjaśnię co i jak.
Całą operację pomijając częściowo WinPE, można przeprowadzić spod działającego systemu, metoda ta opisana jest jako ostatnia, jednakże sama podmiana plików systemowych i tak musi nastąpić spod środowiska WinPE, Linux Live CD lub innego systemu np XP (w przypadku posiadania dwóch na jednym dysku). Pliki systemowe nie dadzą się podmienić, z uwagi iż podczas sesji są w użyciu.
Całą operację pomijając częściowo WinPE, można przeprowadzić spod działającego systemu, metoda ta opisana jest jako ostatnia, jednakże sama podmiana plików systemowych i tak musi nastąpić spod środowiska WinPE, Linux Live CD lub innego systemu np XP (w przypadku posiadania dwóch na jednym dysku). Pliki systemowe nie dadzą się podmienić, z uwagi iż podczas sesji są w użyciu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama