Problem z formatowaniem partycji przy podziale

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
dastin

Użytkownik

Post10 cze 2010, 23:30

witam mam problem ponieważ chciałem stworzyć nowa partycje na dysku gdzie mam windowsa 7 jednak gdy chce nową partycje sformatowac pojawia się komunikat "Dyski dynamiczne nie są obsługiwane przez ten system operacyjny lub konfigurację serwera. Dsyki dynamiczne nie są obsługiwane w klastrach" co to oznacza i co mogę z tym zrobić aby widzało nową partycje?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 cze 2010, 23:57

Czyli mam rozumieć że do podziału używasz wbudowanego narzędzia "Zarządzanie dyskami" tak?
Dyski dynamiczne nie są obsługiwane przez komputery przenośne więc stąd komunikat jak wyżej. Wybierz po prostu jako typ partycję podstawową, w razie dalszych problemów użyj alternatywnego narzędzia GParted lub choćby innego bardzo dobrego narzędzia do zarządzania dyskami - diskpart.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

dastin

Użytkownik

Post12 cze 2010, 11:11

tak tak używam Zadządzanie dyskami, a jak zmienić na podstawową jeśli już podzieliłem tą partycje i teraz tylko muszę z formatować ją...?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 cze 2010, 18:25

Jeżeli jest to partycja niesformatowana, nie ma na niej żadnych danych wystarczy zmienić identyfikator partycji. Najłatwiej spróbuj usunąć tę partycję i stwórz nową. Niestety konkretów z uwagi na brak informacji o rozkładzie nie podam, próbuj do skutku, w razie problemów wesprzyj się bootowalnymi partycjonerami.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

dastin

Użytkownik

Post13 cze 2010, 15:37

A jak można zmienić ten identyfikator partycji? Ewentualnie jak usunąć tą partycje bo w zarządzaniu komputerem nie widzę opcji usunięcia tej partycji którą stworzyłem...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 cze 2010, 18:08

Spróbuj wykonać tę operację nie z poziomu systemu. Pobierz GParted Live CD lub jakieś inne narzędzie jeżeli posiadasz np. Acronis Disk Director, uruchom komp z płyty i zobacz czy będzie można zmodyfikować typ partycji.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”