Problem z grafiką pod XP - komputer się zapycha

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 kwie 2011, 21:24

Witam.
Problem dotyczy filmów na youtube oraz gier online/offline.
Nie zauważyłem, aby dotyczył filmów odpalanych np. z AllPlayera.

Objawia się następująco: po jakimś czasie od odpalenia filmu na YT lub gry, fps drastycznie zwalnia (na oko i na parę testów - o połowę), komputer zdaje się dosłownie zapychać, aby po kilkunastu sekundach z powrotem wrócić do wydajnego funkcjonowania. Działa to losowo, jeśli chodzi o czas. Problem jest z systemem XP lub płytą główną, gdyż niedawno zmieniłem kartę graficzną ze zintegrowanej na PCI-E, a problem występuje nadal (na obu kartach). Może coś w BIOSie? Monitor może mieć na to wpływ? Grafika zwalnia tylko w okienku programu / gry, poza nim ekran zdaje się pracować normalnie. Wydaje mi się, że bezpośrednio po restarcie komputera efekt zapchania występuje rzadziej.

Proszę o pomoc! Jakieś pomysły oprócz resetowania BIOSu do ust. fabrycznych?

Specyfikacja:
Win XP SP3
Płyta główna ASUS P5KPL-AM SE
Karty graf. Intel Express GMA3000 G31/G33 oraz ATI Radeon HD 6850
Pamięć spokojnie pracuje na 10%, także nie powinna stanowić przyczyny.
Aktualizacje pod XP zainstalowane, Directx9

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2011, 21:27

Grafika zintegrowana wyłączona w BIOS - ie?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 kwie 2011, 21:44

Jeszcze tego nie sprawdzałem. Efekt zapchania występował również na samej zintegrowanej, ale spróbować można.
Zaraz zdam raporcik.

-- 29 kwi 2011, 21:44 --

Z podłączoną kartą zewnętrzną, z BIOSu znika opcja zmiany wielkości pamięci grafiki zintegrowanej, zaś monitor podłączony do wejścia zintegrowanej nie otrzymuje obrazu.
Stąd wnioskuję, że zintegrowana grafiki wyłączana jest automatycznie.

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post30 kwie 2011, 21:57

Przeszedłem przez to w związku z tematem o różnej rozdzielczości systemowej od monitorowej. Zero efektu.

Takie zwolnienie fps dotyczy tylko okienka z grą / filmu na youtubie. Windowsowy kursor nie poddaje się i odświeża z normalną częstotliwością - chodzi płynnie, gdy środowisko programu się zacina. Podobnie wszystko poza okienkiem wykorzystywanym przez grafikę - działa normalnie.
Może coś z przepustowością płyty głównej? Co może powodować czasowe zwalnianie grafiki? Co ma na to wpływ? Directx? Jakaś zbędna aktualizacja Win XP? Pierwszy raz mam taki problem, tylko na tej płycie głównej.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 23:13

W teorii może się jeszcze przegrzewać, może zwalniać dysk twardy (efekt defragmentowanych plików).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post05 maja 2011, 02:34

No i o to chodzi :D. Dyski defragmentuję dość często, ale nie tym Windowsowym "narzędziem", zaś UltraDefrag. Traktuję dyski optymalizacją oferowaną przez ten program.

Zaobserwowałem ostatnio, że procesor (1x3.2GHz 2xthread) czasem wszystko co przeznaczone było na bezczynność (np. całe 40%) rozdziela maksymalnie między działające 1-3 programy. Wtedy następuje ten efekt zapchania. Procesor zdaje się otrzymywać dodatkowe zadanie, niewidoczne w menadżerze, ale tylko gdy gram lub korzystam z youtube - Flasha. Jest to jakaś poszlaka? Dzieje się tak w przypadku przegrzania procesora?
Ma to jak rozumiem związek z grafiką, jednak czemu problem nie występuje przy odpalaniu filmów z All/BESTplayera?

Dzięki za pomoc (:.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 maja 2011, 08:28

Problem dotyczy filmów na youtube oraz gier online/offline.

może szukasz przyczyny nie związanej ze sprzętem w ogóle
lecz łącze internetowe jest problemem
nie napisałeś jaki operator i prędkość udostępniona ?
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post05 maja 2011, 19:03

Nie mam problemów z łączem. Jest płynne. Dolegliwość dotyka tak zbuforowanych filmów na youtube oraz gier offline jak gier, które wymagają połączenia z internetem. Przepustowość łącza nie jest problemem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 maja 2011, 09:11

Wtedy następuje ten efekt zapchania. Procesor zdaje się otrzymywać dodatkowe zadanie, niewidoczne w menadżerze, ale tylko gdy gram lub korzystam z youtube - Flasha. Jest to jakaś poszlaka? Dzieje się tak w przypadku przegrzania procesora?

A włącz film na YouTube i odczytaj temperaturę procesora w Everest Ultimate lub AIDA
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post09 maja 2011, 02:38

Ten procek jest teoretycznie niekompatybilny z płytą główną, która to obsługuje Pentium D i wyżej, natomiast mojego - Pentium 4 - już nie. Temperaturę procesora mogę odczytać tylko w biosie (system widzi tylko temp płyty głównej), dochodzi ona czasem do 80 stopni :D.

Potestuję, sprawdzę, czy temperaturę pokazuje dobrze i czy dodatkowe chłodzenie coś zaradzi.

-- 07 maja 2011, 17:49 --

Wygląda na to, że problem był w przegrzewaniu procesora. Zamontowałem dodatkowy wentylator, co było całkiem niezłym wyczynem w problematycznej obudowie, którą posiadam. Temperatura z 75-80 stopni zeszła do 65 stopni. Nie zaobserwowałem po tym efektu zapychania się grafiki, wszystko przejrzyście i płynnie przez cały czas.

Piękne dzięki ;). Mam nadzieję, że więcej w tym temacie nie napiszę :).

-- 09 maja 2011, 02:38 --

Cosik_ktosik miał rację. Kwestia przegrzewania procka. Problem całkowicie zniknął.

Można zamknąć temat.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”