Problem z instalacją ubuntu

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
fusion

Użytkownik

Post26 cze 2009, 21:43

Cześć! ;)
Chciałem zainstalować linuxa ubuntu ale gdy klikam na install ubuntu wyskakuje monit: 1/0 Error i pod nim Error reading boot cd.O co chodzi?Czy źle nagrałem obraz na płytkę?Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 cze 2009, 22:51

Na stronie z której pobrałeś obraz dystrybucji powinny być podane sumy kontrolne dla konkretnego obrazu ISO. Zapoznaj się z nimi a następnie ściągnięty obraz ISO sprawdź przy pomocy WinMD5Sum, porównaj oryginał z Twoim. Zobacz czy sumy się różnią.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
fusion

Użytkownik

Re: Problem z instalacją ubuntu

Post27 cze 2009, 20:05

Linuxa ściągnąłem z tej strony :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I wcale on nie miał 4.5gb tylko około 520mb.I nigdzie nie znalazłem sum kontrolnych.Szczerze mówiąc może dlatego,że nie za bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi. :oops:

Awatar użytkownika
hevet

Ekspert

Re: Problem z instalacją ubuntu

Post27 cze 2009, 20:34

Czyli nie pobrał się do końca, nic dziwnego że nie działa. Tu masz wersję 64-bit ftp://ftp.vectranet.pl/pub/linux/ubuntu ... d64-pl.iso. To jest wersja zajmująca 1CD około 700MB.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 cze 2009, 20:54

Neux, czemu ściągasz z niepewnych źródeł obraz jak w innym temacie podaliśmy Tobie kilka stron, z których bez problemu można ściągnąć wybraną dystrybucję? (viewtopic.php?f=16&t=1742).

Ściągnij z pewnego źródła obraz, następnie sprawdź sumy kontrolne (MD5). Jak będą się zgadzały to wszystko będzie w porządku. Jak ściągniesz obraz, to wykonaj test i podaj wynik na forum wraz z nazwą ściągniętego obrazu ISO, to powiemy czy obraz jest prawidłowy czy też nie.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”