Chodzi mi o systemowe narzędzie Defragmentator dysków. Otóż jak uruchamiam Defragmentator z menu Start, z Właściwości Dysku Lokalnego z zakładki Narzędzia czy nawet bezpośrednio z pliku dfrg.msc ze ścieżki "C:\WINDOWS\system32" za każdym razem wywala mi komunikat:
"Program MMC nie może otworzyć pliku C:\WINDOWS\system32\dfrg.msc. Być może plik nie istnieje, nie jest konsolą MMC lub został utworzony przez starszą wersję programu MMC. Może to być także spowodowane brakiem wystarczających uprawnień dostępu do pliku".
Chciałem zrobić Defragmentacje dysków przed skanem antywirusem..... Ps. proszę o pomoc
Problem z systemowym defragmentatorem dysków
-
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, 11:33 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zmieniłem tytuł tematu.
Powód: zmieniłem tytuł tematu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Może ten temacik tobie pomoże: oprogramowanie/czy-ashampoo-magical-defrag-3-to-dobry-defragmentator-t9383.html#p51219
Zamiast defragmentatora systemowego.
Zamiast defragmentatora systemowego.
- XMan
Wykonałeś wcześniej gruntowny scandisk ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kolejność - kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli będziesz używać innych defragmentatorów dysków to również wcześniej wykonaj gruntowny scandisk.
Defragmentatory dysków.
Ja używam Auslogics Disk Defrag .
kolejność - kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli będziesz używać innych defragmentatorów dysków to również wcześniej wykonaj gruntowny scandisk.
Defragmentatory dysków.
Ja używam Auslogics Disk Defrag .
-
Tak wykonałem wcześniej gruntowny scandisk ale nic to nie dało. Ps Mógłbym prosić jakieś opisy instrukcji do wyżej polecanych przez was defragmentatorów.
-- 19 lis 2010, 11:16 --
Aha jeszcze jedno proszę o dalsze porady dot. systemowego defragmentatora ponieważ zależy mi na tym aby działał. Z góry dzięki za odpowiedzi.
-- 19 lis 2010, 11:16 --
Aha jeszcze jedno proszę o dalsze porady dot. systemowego defragmentatora ponieważ zależy mi na tym aby działał. Z góry dzięki za odpowiedzi.
- rokko
- Kontaktowanie:
Spróbuj jeszcze raz lecz tak:
Start => Uruchom => mmc.exe
Plik => Dodaj/Usuń przystawkę
Dostępne przystawki, Zarządzanie dyskami => Dodaj
Ten komputer => Zakończ
Kliknij OK
Teraz sprawdź.
W przypadku gdy błąd ponownie wystąpi sprawdź czy wskazany plik istnieje na dysku.
Następnie daj do analizy dzienniki systemowe => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-zapisywanie-dziennikow-xp-vista-windows-7-a47.htm Dzienniki proszę spakować do formatu 7z lub RAR i wrzucić na wikisend.com
Start => Uruchom => mmc.exe
Plik => Dodaj/Usuń przystawkę
Dostępne przystawki, Zarządzanie dyskami => Dodaj
Ten komputer => Zakończ
Kliknij OK
Teraz sprawdź.
W przypadku gdy błąd ponownie wystąpi sprawdź czy wskazany plik istnieje na dysku.
Następnie daj do analizy dzienniki systemowe => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-zapisywanie-dziennikow-xp-vista-windows-7-a47.htm Dzienniki proszę spakować do formatu 7z lub RAR i wrzucić na wikisend.com
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- XMan
Ps Mógłbym prosić jakieś opisy instrukcji do wyżej polecanych przez was defragmentatorów.
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych
Podobnie jak na systemowym.
Ustawiasz które dyski mają być defragmentowane --> Analizuj --> Defragmentuj...
-
Do użytkownika "rokko":
Zrobiłem tak jak opisałeś ale błąd nadal występuje, plik na bank istnieje (sprawdziłem ścieżkę:
C:\WINDOWS\system32\dfrg.msc). Zapiszę dziennik i podeśle ci go na wikisend.com
Zrobiłem tak jak opisałeś ale błąd nadal występuje, plik na bank istnieje (sprawdziłem ścieżkę:
C:\WINDOWS\system32\dfrg.msc). Zapiszę dziennik i podeśle ci go na wikisend.com
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Może zrób tak jak napisał rokko tylko że zamiast dodać przystawkę zarządzanie dyskami dodaj przystawkę defragmentator dysków, bo z tego co patrzałem jest tam taka dostępna.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Próbowałeś uruchomić defragmentację na koncie z uprawnieniami administratora ?
Sprawdź jeszcze :
Włóż płytę z Windowsem do napędu.
Start --> Uruchom --> wpisz sfc /scannow --> OK lub Enter.
Nie miałeś czasami wcześniej innych defragmentatorów ?
Jakimi programami czyścisz komputer ?
Sprawdzałeś inne defragmentatory oraz czy nie ma wirusów ?
Sprawdź jeszcze :
Włóż płytę z Windowsem do napędu.
Start --> Uruchom --> wpisz sfc /scannow --> OK lub Enter.
Nie miałeś czasami wcześniej innych defragmentatorów ?
Jakimi programami czyścisz komputer ?
Sprawdzałeś inne defragmentatory oraz czy nie ma wirusów ?
-
Do użytkownika "rokko":
Nie wiem ale sprawdzam poszczególne dzienniki m.in. "system" i "aplikacja" i patrzę na zdarzenia z dnia 19.11.2010 i nie widzę błędów dot. pliku dfrg.msc. Oczywiście znalazłem błędy z dnia 17.11.2010 dot. ścieżki C:\WINDOWS\system32 w dzienniku "aplikacja" ale nie wiem cz one odnoszą się do tego pliku. Jeszcze w "system"coś znalazłem ale odnoszą się do tcpip. Nie wiem może się nie znam ale na wszelki wypadek podsyłam ci oba dzienniki w RAR na wikisend.com
-- 19 lis 2010, 22:58 --
Do djkamil09061991:
Zrobiłem tak jak opisałeś i dodałem przystawkę defragmentator dysków, zamiast zarządzanie dyskami (w obu przypadkach oba te narzędzia działają ale tylko z konsoli MMC) a mi chodzi aby defragmentator chodzi z menu start, z wł. dysk lokalny z zakładki narzędzia i bezpośrednio z pliku dfrg.msc a tu niestety wywala mi ten komunikat (oczywiście po zapisaniu konsoli pojawiła mi się ona w menu start, narzędzia administracyjne i tam wszystko chodzi ale to jednak nie to samo)
Nie wiem ale sprawdzam poszczególne dzienniki m.in. "system" i "aplikacja" i patrzę na zdarzenia z dnia 19.11.2010 i nie widzę błędów dot. pliku dfrg.msc. Oczywiście znalazłem błędy z dnia 17.11.2010 dot. ścieżki C:\WINDOWS\system32 w dzienniku "aplikacja" ale nie wiem cz one odnoszą się do tego pliku. Jeszcze w "system"coś znalazłem ale odnoszą się do tcpip. Nie wiem może się nie znam ale na wszelki wypadek podsyłam ci oba dzienniki w RAR na wikisend.com
-- 19 lis 2010, 22:58 --
Do djkamil09061991:
Zrobiłem tak jak opisałeś i dodałem przystawkę defragmentator dysków, zamiast zarządzanie dyskami (w obu przypadkach oba te narzędzia działają ale tylko z konsoli MMC) a mi chodzi aby defragmentator chodzi z menu start, z wł. dysk lokalny z zakładki narzędzia i bezpośrednio z pliku dfrg.msc a tu niestety wywala mi ten komunikat (oczywiście po zapisaniu konsoli pojawiła mi się ona w menu start, narzędzia administracyjne i tam wszystko chodzi ale to jednak nie to samo)
- rokko
- Kontaktowanie:
Zapiszę dziennik i podeśle ci go na wikisend.com
@Szczepan, a gdzie są te dzienniki?
Oczywiście znalazłem błędy z dnia 17.11.2010 dot. ścieżki C:\WINDOWS\system32 w dzienniku "aplikacja"
To mi kompletnie nic nie mówi, potrzebuję pełnych danych typu źródło zdarzenia, ID.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Witam wszystkich i przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale byłem zajęty. Problem został rozwiązany, okazało się że faktycznie miałem wirusa. Po pełnym skanowaniu i usunięciu wirusa, defragmentator z menu Start, z Właściwości Dysku Lokalnego z zakładki Narzędzia czy nawet bezpośrednio z pliku dfrg.msc działa.
Chciałbym podziękować po kolei:
- rokko
- XMan
- djkamil09061991
- cosik_ktosik
Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam ten temat na razie.
Chciałbym podziękować po kolei:
- rokko
- XMan
- djkamil09061991
- cosik_ktosik
Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam ten temat na razie.
-
- Reklama