Dzień Dobry!
Mam problem z komputerem, ostatniej nocy włączyłem aktualizacje dla komputera (system - Windows Vista, oryginalny), poczym komputer się automatycznie wyłączył (z gniazdka też wyłączyłem, mieszkam w UK i tutaj tak trzeba), wstaję rano uruchamiam komputer wszystko ładnie do czasu jak wyskauje okno (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), obojętnie co wybieram, zawsze efekt jest taki sam, po chwili wyskakuje takie cos (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), ładuje się do końca, i komputer uruchamia się w kółko, łącznie z menu z zdjęcia pierwszego.
Przepraszam za jakosć zdjęć robione Nokią XpressMusic. Proszę o pomoc!
Problem z uruchamianiem komputera!
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zobacz na pierwszym zdjęciu Ostatnią znaną dobrą konfigurację.
A jak nie pomoże to niestety odzyskiwanie rejestru: Przywracanie systemu Windows.
A jak nie pomoże to niestety odzyskiwanie rejestru: Przywracanie systemu Windows.
-
Re: Problem z uruchamianiem komputera!
Nie pomaga nic z tych rzeczy. Co mam zrobić?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A możesz wejść do konsoli WimPE: WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista
i wpisać tam
chkdsk /R
i wpisać tam
chkdsk /R
-
Ale ja nie mam płyty z Windowsem 
Ściągnąłem ten WAIK, i mogę go wgrać na mojego PenDrive 160GB? I jak to uruchomić?

Ściągnąłem ten WAIK, i mogę go wgrać na mojego PenDrive 160GB? I jak to uruchomić?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, 12:19 przez Charlie, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W podanym linku, jest punkt jak zrobić sobie płytę z konsolą WinPE (punkt 3)KLIK
Użyj tej samej płyty, która potrzebna była do punktu 2 lub 4 z tego linku: przywracanie systemu
Zauważ, że plik którego brakuje jest plikiem rejestru.
To polecenie go przywracało. Spod konsoli WinPE go przywrócisz.
Inne wyjście zamiast robić płytę, to pożyczyć innego windowsa.
Nie pomaga nic z tych rzeczy.
Użyj tej samej płyty, która potrzebna była do punktu 2 lub 4 z tego linku: przywracanie systemu
Zauważ, że plik którego brakuje jest plikiem rejestru.
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=58
To polecenie go przywracało. Spod konsoli WinPE go przywrócisz.
Inne wyjście zamiast robić płytę, to pożyczyć innego windowsa.
-
Ok.
1. Wgrywam WAIK na PenDrive
2. Jakos go uruchamiam(?)
3. ale co dalej?
Jestem zielony w tym jak nikt, a tamten poprzedni link jest do sys. Vista
1. Wgrywam WAIK na PenDrive
2. Jakos go uruchamiam(?)
3. ale co dalej?
Jestem zielony w tym jak nikt, a tamten poprzedni link jest do sys. Vista
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nagrywasz WAIKa na płytę, instalujesz go z płyty (jest to ISO, więc daemonem toolem możesz zamiast nagrywać, utworzyć sobie dysk wirtualny). Potem uruchamiasz go z menu start.
Tak utworzony obraz płyty nagrywasz na płytę, w nero opcja Nagraj obraz na dysk: http://www.hotfix.pl/images/articles/Nero-Start.jpg
Teraz już Masz płytę z której uruchamiasz system. W tym momencie już włączy się konsola w której wpisujesz podane wcześniej polecenia.
Ściągnięty plik ISO należy nagrać na płytę DVD, np programem Nero (opcja Nagraj obraz na dysk). Następnie po zainstalowaniu z tej płyty zestawu WAIK można go uruchomić. Wchodzimy do Menu start -> Wszystkie programy -> Microsoft Windows AIK -> wybieramy: Wiersz polecenia narzędzi środowiska preinstalacyjnego systemu Windows. Wiersz poleceń należy uruchamiać w kontekście konta administratora.
Tworzenie nowego środowiska WinPE rozpoczynamy od utworzenia struktury katalogów. Służy do tego polecenie COPYPE. Wpisujemy:
copype x86 c:\temp\winpe
W tym momencie pliki zostaną zapisane na dysku C w katalogu temp\winpe\. W podanym przykładzie użyto opcji dotyczącej systemów X86, czyli 32 bitowych. Dla innych systemów należy zastosować odpowiedni przełącznik, tj: x64 lub ia64.
W celu utworzenia pliku ISO (gotowego obrazu płyty) należy wpisać następujące polecenie:
oscdimg -n -h -bc:\temp\winpe\etfsboot.com c:\temp\winpe\ISO c:\temp\newwinpe.iso
(Uwaga: Po -b nie ma spacji)
Tak utworzony obraz płyty nagrywasz na płytę, w nero opcja Nagraj obraz na dysk: http://www.hotfix.pl/images/articles/Nero-Start.jpg
Teraz już Masz płytę z której uruchamiasz system. W tym momencie już włączy się konsola w której wpisujesz podane wcześniej polecenia.
-
a moze być na pendrive? Ale ten obraz z plyty mam zainstalowac na innym kompie? Bo na tym zepsutym nie da rady
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tu Masz napisane jak zrobić pendrive Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak na innym.
Ale ten obraz z plyty mam zainstalowac na innym kompie?
Tak na innym.
-
Ok, poleciałem do sklepu po płytę 4.7GB, instaluje NERO, nie będe się bawił w PenDrive. Ale ten cały WAIK to jestt folder z plikami nie widzę tam żadnego obrazu?
Przepraszam ale dla mnie to jest czarna magia

- rokko
- Kontaktowanie:
Można z WAIK przygotować lub jak Masz legalny system, to ściągnij sobie gotowy obraz Vista Recovery Disk i nagraj na płytę. Więcej informacji tutaj -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tego typu dysk ratunkowy dla Visty można nawet samemu przygotować czy to przez WAIK czy to za pomocą tej metody ==> Tworzenie dysku ratunkowego systemu Windows Vista
Tego typu dysk ratunkowy dla Visty można nawet samemu przygotować czy to przez WAIK czy to za pomocą tej metody ==> Tworzenie dysku ratunkowego systemu Windows Vista
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Pobrałem i mam te 2 foldery wgrać na płytę za pomocą Nero? Odpalić komputer i...? 

- rokko
- Kontaktowanie:
Musisz nagrać ściągnięty obraz ISO na dysk.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Ok, wgrałem to na płytę (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) i co teraz? Wrzuciłem płytę i nic, komputer nadal uruchamia się w kółko 
rokko, pogadamy o tym na GG? Tutaj jest trochę nie wygodnie

rokko, pogadamy o tym na GG? Tutaj jest trochę nie wygodnie

-
- Reklama