Witam.
Z miesiąc temu wpadłem na pomysł by zacząć korzystać z pingwinka do pracy. Wgrałem czystego XP i do tego Xubuntu 12.04 przez WUBI. Pięknie wszystko działało do czasu. W ostatnią niedzielę skleiłem filmik na pingwinie i to była ostatnia moja styczność z nim. Cały czas do zabijania czasu na fejsbóki itd. używam Windy. Dziś chciałem uruchomić sobie znów pingwinka by sobie pomodzić w nim no i pojawił się klops.
Komp uruchamia się normalnie, pojawia się ekran wyboru systemu, ładnie zjeżdżam na xubuntu klikam enter i...
I wyskakuje mi komunikat, że windowsowy plik hal jest walnięty i należy go przeinstalować. Klikam enter, komp się resetuje.
Jeżeli klikam na XP to wszystko pięknie działa.
Na pingwinie jak coś instalowałem to poprzez centrum oprogramowania ubuntu (czy jakoś tak) i też nie zaśmiecałem systemu bo w sumie mam Kdenlive, GIMPa i Blendera.
Jak czyściłem kompa i rozebrałem go do zera miesiąc temu to dyski jakoś inaczej popodłączałem, ogólnie to u mnie partycje odpowiadają za C:Pliki, D:Materiał (pliki filmowe i fotki), G:Windows, H:Xubuntu.
Zależy mi na tym pingwinku bo to w mojej specyfikacji kompa Vegas przemulić nie może, to na kdenlive idzie aż miło, a hajsu brak na wymianę pieca więc jestem zmuszony póki co kombinować jak najmniejszym kosztem.
A więc, jakieś pomysły?
Problem z Xubuntu 12.04
- leon1956
Problem z Xubuntu 12.04
Witam . Plik hal to pewnie chodzi o to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .
Wygląda na to , że jest jakiś problem ze sterownikami do płyty głównej . Nie wiem czy dobrze kombinuję . Może trzeba przeinstalować sterowniki .
Wygląda na to , że jest jakiś problem ze sterownikami do płyty głównej . Nie wiem czy dobrze kombinuję . Może trzeba przeinstalować sterowniki .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
Problem z Xubuntu 12.04
Przeinstalowałem wszystko od producenta, najświeższe wprost ze strony. Dalej to samo. Winda pięknie śmiga, pingwin szuka windowsowy hal.dll i się nie ruszy
- leon1956
Problem z Xubuntu 12.04
Możesz mieć też problem z boot.ini . Spróbuj skorzystać z tej porady Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
- Reklama