Syn zainstalował jakiś program do sprzątania - odkurzacz (nie znam) i odkurzył i teraz komputer się nie włącza. Pierwsze pojawia się czarne okno z napisem:
nie można uruchomić systemu Windows (XP) ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony <katalog główny Windowa>\system32\hol.dll
Zainstaluj ponownie kopię tego pliku.
Tylko niestety nie wiem jak to zrobić. Jak naciśnie się Enter to łAduje się dopiero DOS, ale potem od nowa jest napis, że kłopot z rozruchem i koniec, tylko czarny ekran z tymi napisami.
Jeśli ktoś wie, co trzeba zrobić, to bardzo proszę o odpowiedź.
problem ze startem po użyciu Odkurzacza
- me@djohnsc
A nie czasem hal.dll?
Tutaj Masz instrukcję -> Konsola odzyskiwania systemu, na dole pisze jak przywrócić ten plik:
Tutaj Masz instrukcję -> Konsola odzyskiwania systemu, na dole pisze jak przywrócić ten plik:
c) Problemu z warstwą abstrakcji:
Brak/uszkodzenie pliku hal.dll:
expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\
-
Spróbowałam i się nie udało, ale może zrobiłam to źle. X - to litera napędu? czyli cd-rom? u mnie to E (jak się da MAP, też podaje, że to E), wpisałam komendę i jest odpowiedź: System nie może znaleźć określonego pliku lub katalogu. (w napędzie jest plyta w WIn XP).
I plik to hal.dll
I plik to hal.dll
- me@djohnsc
A do trybu awaryjnego potrafisz wejść? W trakcie włączania komputera, po napisach POST (tych pierwszych co się pojawiają przy uruchamianiu komputera) klikaj F8, aż pojawi się wybór trybu awaryjnego. Wybierz tryb awaryjny z dostępem do sieci, pobierz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i wrzuć do folderu <katalog główny Windowa>\system32\
-
ten katalog główny Windowsa to jak znależć, to sie tak nazywa?
- rokko
- Kontaktowanie:
Albo ręcznie ja wyżej Kamil napisał, albo na starcie F8 i z menu wybierz ostatnia dobra znana konfiguracja. System powinien odzyskać pełną sprawność.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Ale na F8 nie włącza się ten system awaryjny, ,może być na inny F, inne rodzaje sie właczają jak F12 zmiana bootowania, F7 a tryb awaryjny nie 

- rokko
- Kontaktowanie:
Po F8 powinno ruszyć boot menu.
Cóż pozostaje podmiana pliku z poziomu DOSa, ewentualnie z poziomu Linuksa, możesz skorzystać choćby z Ubuntu.
Poczytaj artykuły na naszym portalu http://www.hotfix.pl/articles.php, tam znajdziesz szczegółowe informacje o naprawie Windows.
Cóż pozostaje podmiana pliku z poziomu DOSa, ewentualnie z poziomu Linuksa, możesz skorzystać choćby z Ubuntu.
Poczytaj artykuły na naszym portalu http://www.hotfix.pl/articles.php, tam znajdziesz szczegółowe informacje o naprawie Windows.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Ale tu jest zestaw tylu artykułów, że nie wiem co mam czytać, nazwa Ubuntu nic mi nie mówi. A jakaś bliższa podpowiedź?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ja bym najpierw wystartował z płyty Windowsa i dał tam na przywracanie systemu.
- olejniq
-
Zrobilam dokładnie jak w tym poradach, jeden sposób i drugi - ten z copy pliku, ale nie pomogło. Potem z płyty Win dalam zainstaluj system i on wykrył, że jest taki Win i dalam napraw i wtedy podziałalo. Bardzo dziękuję 

-
- Reklama