Skrypt bat i komenda net user - nieprawidłowe działanie

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Kpc21

Użytkownik

Post24 sty 2010, 12:57

Potrzebuję (nie sobie oczywiście) ograniczyć pracę na komputerze do 2 godzin (nie ważne po co, ma być i koniec :) ). Najlepiej byłoby, gdyby po zalogowaniu się i przepracowaniu np. 30 minut, było można się wylogować, względnie wyłączyć komputer i później go z powrotem włączyć. Absolutnie niedopuszczalna jest możliwość ponownego włączenia komputera po przepracowaniu tych 2 godzin (do końca doby).

Ponieważ nie znalazłem programu, który byłby bezpłatny i by mnie zadowolił (tzn. znalazłem, ale pod jedyny słuszny system z pingwinem w logo, co nie wchodzi w grę), postanowiłem napisać skrypt bat. Oto co udało mi się stworzyć:

Kod: Zaznacz cały

@echo off
setlocal enableextensions
set /a godz0=%time:~0,2%
echo %godz0%
set /a godz2=%time:~0,2%+2
echo %godz2%
echo>dzien.vbs WScript.Echo WeekDayName(Weekday(Date),true)
for /f %%d in ('cscript //nologo dzien.vbs') do set dzien=%%d
del dzien.vbs
echo %dzien%
net user /nazwausera/ /times:%dzien%,%godz0%-%godz2%
shutdown /s /t 7200 /c "Masz 2 godziny na granie etc ;-)"

Dodałem go do autostartu za pomocą rejestru.

Jak wiadomo, blokada powinna przestać działać po skończeniu się danego dnia tygodnia (zmienna %dzien%). Po włączeniu komputera następnego dnia nie można się jednak zalogować, co jest bardzo dziwne, bo skrypt działa prawidłowo (po wklepaniu komend w konsoli Windowsa wszystko gra, zgadzają się zmienne). Dlaczego więc to nie działa?
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 sty 2010, 13:05

Ale po co to dodałeś do autostartu?

Po ustawieniu restrykcji system przecież pamięta restrykcje nałożone na danego użytkownika uniemożliwiając mu zalogowanie się w wybranym przedziale czasowym.

Kiedyś też już o tym pisałem Ustawienie ograniczenia czasowego dla wybranego użytkownika.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Kpc21

Użytkownik

Post24 sty 2010, 14:23

No rzeczywiście, masz rację, nie pomyślałem o tym. Teraz pierwsze na co wpadłem, to w jakiś sposób spowodować, aby przy zamykaniu systemu została wykonana komenda z przełącznikiem /time:all. Ale to nic nie da, bo wtedy będzie można się od nowa zalogować.

Co w takim razie zrobić, żeby można było się zalogować w dowolnych godzinach, byleby nie minęły 2h od pierwszego uruchomienia komputera w ciągu dnia?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 sty 2010, 16:15

Przy użyciu standardowej metody (jednego polecenia) nie ma takiej możliwości aby ustawić tego typu limit czasowy.

Mimo to teoretycznie byłaby możliwość zastosowania takiej restrykcji.
Trzeba by do skryptów logowania dodać instrukcję sprawdzającą kiedy ostatni raz user się logował i jeżeli czas jest większy bądź równy 2h zastosować odpowiednią instrukcje nakładającą restrykcje.

Również do skryptów wykonywanych podczas wylogowania należałoby dodać skrypt zapisujący do pliku bądź rejestru czas wylogowania danego usera.

Skrypt logowania dodać możesz wykorzystując lusrmgr.msc na zakładce Profil w polu Logon Script. Można również gpedit wykorzystać, a nawet Scheduled Tasks.

EDIT:
Aha bym zapomniał, skrypty jednak wykonywane są z uprawnieniami aktualnie zalogowanego usera więc może być problem z tym. Natomiast na Viście dzięki zaplanowanym zadaniom jest możliwość uruchomienia danego programu/skryptu z wyższymi uprawnieniami niż usera obecnie zalogowanego więc musiałbyś pokombinować z tym (Zaplanowane zadania).

EDIT:
Na to też jest sposób, uruchomienie innego skryptu w skrypcie inicjującym z uprawnieniami konta SYSTEM lub innego.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Kpc21

Użytkownik

Post24 sty 2010, 18:06

rokko pisze:Aha bym zapomniał, skrypty jednak wykonywane są z uprawnieniami aktualnie zalogowanego usera więc może być problem z tym.

Akurat ta osoba posiada uprawnienia administracyjne, więc to nie problem.

Problem mam natomiast inny:
rokko pisze:Trzeba by do skryptów logowania dodać instrukcję sprawdzającą kiedy ostatni raz user się logował

Tylko skąd to wziąć? Pogooglowałem trochę i znalazłem 2 sposoby. Pierwszy to wydobyć tą informację z komendy systeminfo. Ale tam jest data ostatniego uruchomienia komputera (oraz czas który upłynął od uruchomienia komputera, ale to na jedno wychodzi). Kiedy będzie działać skrypt logowania, komputer będzie de facto już włączony. Drugi sposób to wpisy o zamknięciu i uruchomieniu systemu w podglądzie zdarzeń, ale tutaj do tego problemu dochodzi jeszcze wygrzebanie informacji za pomocą komendy wevtutil. Dotychczas udało mi się zmusić to narzędzie jedynie do wyplucia chyba wszystkich zdarzeń (robił to kilka minut) z dziennika System w postaci ciągłego kodu XML.

Dodam że system operacyjny to Windows XP.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 sty 2010, 19:29

Akurat ta osoba posiada uprawnienia administracyjne

Więc ustawienia restrykcji i tak jest pozbawione sensu, gdyż mając pełny dostęp do komputera użytkownik uprzywilejowany łatwo zniesie restrykcje.

Windows przechowuje informacje o zamknięciu systemu w rejestrze w kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows

Zmienna ShutdownTime

Dla wybranych użytkowników tak jak pisałem, można do pliku lub rejestru zapisać informacje o czasie wylogowania i później je odczytać w skrypcie najlepiej używając języka programowania VB. Można też wydobyć to z dzienników zdarzeń filtrując je, pod kątem nazwy użytkownika, numeru zdarzenia przyporządkowanego do akcji shutdown oraz nazwy zdarzenia.

za pomocą komendy wevtutil

Poczytaj manual tego narzędzia, dowiesz się o zaawansowanym filtrowaniu informacji z podglądu zdarzeń. Samo przefiltrowanie i tak nie wystarczy, informację trzeba jeszcze importować do skryptu.

Kpc21

Użytkownik

Post24 sty 2010, 23:06

Wyklepałem coś takiego:
(przy starcie)

SETLOCAL ENABLEEXTENSIONS
SET data=%date:~6,4%-%date:~3,2%-%date:~0,2%
SET /A czas=(%time:~0,2%*3600)+(%time:~3,2%*60)+(%time:~6,2%)

IF EXIST %data%-wl.txt GOTO RESTART
ECHO %czas% > %data%-wl.txt
ECHO 0 > %data%-wyk.txt
SHUTDOWN /S /T 7200
ECHO System jest uruchomiony! > ursys.txt
GOTO EOF

:RESTART
IF NOT EXIST ursys.txt GOTO POPRAWNIEWLACZONY
FOR /F %%a IN (%data%-wl.txt) DO SET wl=%%a
FOR /F %%b IN (%data%-wyk.txt) DO SET stwyk=%%b
SET /A wyk=%czas%-%wl%
SET /A nwwyk=%stwyk%+%wyk%
DEL ursyst.txt

:POPRAWNIEWLACZONY
FOR /F %%c IN (%data%-wyk.txt) DO SET wyk=%%c
SET /A poz=7200-%wyk%
IF %poz% LEQ 0 (SHUTDOWN /S /T 0) ELSE SHUTDOWN /S /T %poz%

(przy zamknięciu systemu)

SET /A wyk=%czas%-%wl%
DEL ursys.txt

Uwzględniłem nawet ewentualność niepoprawnego zamknięcia systemu, bo gdybym tego nie zrobił, można by było na chwilę przed upływem czasu wyłączyć komputer z prądu i skrypt "stwierdziłby", że został uruchomiony po raz pierwszy danego dnia.

Z tym pierwszym skryptem nie ma problemu - można go zastartować przez rejestr, Autostart czy też skrypt logowania. Ale problem mam z drugim - co zrobić żeby go zastartować przed zamknięciem systemu, a najlepiej przed wykogowaniem?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 sty 2010, 23:44

przed zamknięciem systemu

Dodaj przez gpedit.msc do Shutdown scripts (Computer Configuration -> Windows Settings -> Scripts -> Shutdown) albo do User Configuration -> Windows Settings -> Scripts (Logon/Logoff) -> Logoff

Kpc21

Użytkownik

Post24 lut 2010, 16:56

Wygląda na to, że po wprowadzeniu paru poprawek do obu skryptów już działa.

Wielkie dzięki ! :)

-- 24 lut 2010, 16:12 --

Przepraszam że piszę post pod postem, ale jest to uzasadnione.

Ze skryptami żadnego problemu nie ma, działają. Dodałem tylko przełącznik do komendy shutdown, tak aby zostało wymuszone zabicie wszystkich procesów (brat anulował w Firefoksie zamykanie i w ten sposób to obchodził). Pojawił się jednak kolejny problem. Podczas dłuższej nieobecności przestawiła się o 60 minut godzina (dlaczego - nie mam pojęcia, zmiany czasu na letni czy zimowy w tym czasie przecież nie było). Gdy to skorygował, pozostały czas skrócił się o godzinę. Łatwo się domyślić, jaki był tego efekt - brat pokręcił zegarem i wyszło, że zostało mu 11 godzin (!). Nie wiem jak to zrobił, bo czas, jak i data się zgadzały, w plikach gdzie jest zapisywany pozostały czas na pewno nie grzebał (na to by nie wpadł). W każdym razie zaszła konieczność ustawienia mu konta z ograniczeniami. A na takim skrypt nie działa - któraś z komend, chyba shutdown, wymaga praw administracyjnych.

System to Windows XP, więc metoda z harmonogramem zadań odpada. Próbowałem też runas, ale nie działa. Możesz więc przybliżyć mi to:
EDIT:
Na to też jest sposób, uruchomienie innego skryptu w skrypcie inicjującym z uprawnieniami konta SYSTEM lub innego.

?
Czy chodzi o to, żebym utworzył skrypt inicjujący, który zawierałby wywołanie skryptu właściwego z uprawnianiami administratora za pomocą komendy runas? I czy jedyne wyjście w tej sytuacji to wyłączenie hasła na użytkownika Administrator - bo to konto nie jest widoczne na ekranie logowania (ew. włączenie klasycznego ekranu logowania i utworzenie konta o nazwie niemożliwej do odgadnięcia)?

EDIT:
Spróbowałem tak zrobić i są 2 problemy.
1. Runas nadal oczekuje podania hasła, a z poziomu skryptu raczej nie da się wcisnąć ENTER (puste linie ignoruje).
2. Po odpaleniu ręcznym nie działa.

Scripts\Logon\start.cmd:

RUNAS /user:[LOGIN]\administrator ..\startsys.cmd

Scripts\Logoff\kon.cmd:

RUNAS /user:[LOGIN]\administrator ..\endsys.cmd

Scripts\startsys.cmd:

:  SKRYPT AUTORSTWA KPC21
:  ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ ZGODY AUTORA
:  KPC211 MAŁPA DŻI-MEJL PISANE PO ANGIELSKU KROPKA COM
IF EXIST %data%-wl.txt GOTO RESTART
ECHO 0 > %data%-wyk.txt
SHUTDOWN /S /T 7200 /F
GOTO EOF

:RESTART
IF NOT EXIST ursys.txt GOTO POPRAWNIEWLACZONY
SET /A wyk=%czas%-%wl%
ECHO %nwwyk% > %data%-wyk.txt
DEL ursys.txt

:POPRAWNIEWLACZONY
FOR /F %%c IN (%data%-wyk.txt) DO SET wyk=%%c
SET /A poz=7200-%wyk%
IF %poz% LEQ 0 (SHUTDOWN /S /T 0 /F) ELSE SHUTDOWN /S /T %poz% /F

Scripts\endsys.cmd:

:  SKRYPT AUTORSTWA KPC21
:  ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ ZGODY AUTORA
:  KPC211 MAŁPA DŻI-MEJL PISANE PO ANGIELSKU KROPKA COM
SET /A wyk=%czas%-%wl%
ECHO %nwwyk% > %data%-wyk.txt
DEL ursys.txt
SHUTDOWN /A
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 17:58 przez Kpc21, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 17:35

Runas nadal oczekuje podania hasła

Trzeba użyć przełącznika /savecred

Wystarczy wtedy tylko raz wpisać hasło w oknie konsoli i informacje poświadczeń będą pamiętane (zapisywane w rejestrze z tego co pamiętam).

Oczywiście można też zastosować inne narzędzia do uruchamiania skryptów z wyższymi uprawnieniami niż aktualnie zalogowany user.

Kpc21

Użytkownik

Post24 lut 2010, 18:24

Przełącznik działa, ale nie działa skrypt. To znaczy uruchamia się, wypisuje na ekranie:

C:\WINDOWS\system32\GroupPolicy\User\Scripts\Logon>RUNAS /USER:[nazwakomp]\ADMINISTR
ATOR /SAVECRED ..\startsys.cmd
Trwa podejmowanie próby uruchomienia ..\startsys.cmd przez użytkownika "[nazwakomp]\
ADMINISTRATOR" ...

Ale skrypt startsys.cmd nie startuje. Problem nie leży w ścieżce dostępu, bo po umieszczeniu pliku w tym samym katalogu (i usunięciu ..\), jest to samo.

Wydaje mi się, że po prostu komenda runas nie potrafi uruchamiać skryptów powłoki. Możesz mnie zaznajomić z tymi innymi sposobami? A może rozwiązaniem byłoby skompilowanie tego skryptu do postaci wykonywalnej (*.exe lub *.com), ale czy to jest możliwe?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 18:44

Aby na pewno nie działa? Musi to działać, jeżeli nie zaskoczy prze-konwertuj skrypt do EXE i wywołaj tak spreparowany skrypt.

runas /savecred /user:KOMP\Administrator "C:\ścieżka_dostępu\plik.bat"

Możesz mnie zaznajomić z tymi innymi sposobami?

1) Skrypt VBS i procedura uruchamiania podobna jak w pliku BAT, czyli wywołujesz zewnętrzny skrypt
2) Użycie alternatywnych programów pozwalających na uruchomienie skryptu z wyższymi uprawnieniami implementującymi w systemach Windows znane polecenie sudo. Przykładowe aplikacje: SuRun; Advanced Run; SudoWin.
3) Stworzenie pliku BAT, konwersja do EXE i stworzenie z ów pliku usługi, dodanie jej do klucza rejestru odpowiedzialnego za start usług systemowych i odpowiednie skonfigurowanie jej.

Kpc21

Użytkownik

Post24 lut 2010, 19:06

Próbowałem z konwersją do exe, ale to nie jest takie proste. Z współczesnych programów znalazłem 2 shareware, które jednak w skompilowanym pliku dodają linijkę "naciśnij dowolny klawisz". Znalazłem też 2 programy z 1. połowy lat 90., one jednak wywalają błąd bodajże w wierszu 31 albo 32, konkretnie:

IF %poz% LEQ 0 (SHUTDOWN /S /T 0 /F) ELSE SHUTDOWN /S /T %poz% /F

Programy znalazłem:

2) Użycie alternatywnych programów pozwalających na uruchomienie skryptu z wyższymi uprawnieniami implementującymi w systemach Windows znane polecenie sudo. Przykładowe aplikacje: SuRun; Advanced Run; SudoWin.

A one nie będą miały podobnego problemu z obsługą skryptów powłoki?

3) Stworzenie pliku BAT, konwersja do EXE i stworzenie z ów pliku usługi, dodanie jej do klucza rejestru odpowiedzialnego za start usług systemowych i odpowiednie skonfigurowanie jej.

Ale czy da się zastartować usługę przy zamykaniu systemu?

Jeśli chodzi o skrypt VBS - języka VBS nie znam.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 19:15 przez Kpc21, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 19:15

Do konwersji plików BAT na EXE używałem kiedyś darmowej aplikacji Bat To Exe Converter.

A one nie będą miały podobnego problemu z obsługą skryptów powłoki?

One służą do uruchamiania aplikacji, skryptów czy innych plików z wyższymi lub niższymi uprawnieniami. Kiedyś sprawdzałem jedynie SuRun, ale nie w stosunku do skryptów tylko plików wykonywalnych. Musiałbyś testować na własną rękę.

Kpc21

Użytkownik

Post17 mar 2010, 15:55

Działa, ale okazuje się, że runas nie zawsze zapamiętuje hasło (zapamiętuje tylko na kilka uruchomień). Efektem tego jest to, że przy uruchamianiu nie startuje skrypt (ten właściwy, skompilowany do exe) albo przy wylogowaniu staje na ekranie "Trwa zapisywanie ustawień" i nie daje się nic zrobić (poza zresetowaniem komputera albo odłączeniem zasilania). Efekt jest podobny, jak przy zawieszeniu systemu, ale system odpowiada (da się wyłączyć Num Lock).

Edit: 66 post :)

-- 17 mar 2010, 15:55 --

No i ciągle jakaś usterka jest.

Teraz diagnoza jest taka, że skrypt który ma się odpalać przy wylogowaniu, nie zawsze zaskakuje. Najczęściej jest tak:
1. Na ekranie "Trwa uruchamianie skryptów wylogowania" cały czas widać okno odliczające czas (to a'la Sasser).
2. Okno to nie znika. Ekran zmienia się na "Trwa zapisywanie ustawień" i czas cały czas jest naliczany. I tak aż do jego wyczerpania.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”