Chciałabym włączyć stan wstrzymania w XP, bo nie chcę płacić dużych rachunków za prąd, a ponoć komp z systemem XP zużywa więcej prądu niż ten z systemem Windows 7. Na kompie z systemem Windows 7 mam włączony stan wstrzymania. Sęk w tym, że jeżeli chodzi o kompa z systemem XP, to nie wiem, jakie wybrać optymalne ustawienia, aby nie przedobrzyć i aby był w ogóle sens używania stanu wstrzymania.
Więc, wchodzę do panelu sterowania, opcji zasilania i tam jest ustawione, że monitor ma się wyłączyć po 20 minutach. Co do dalszych opcji mam wątpliwości. Jest tam opcja: wstrzymanie systemu (chcę ją ustawić,aby była po 45 minutach) i wyłącz dyski twarde (myślałam, aby tak ustawić, aby to włączało się po godzinie). Co do tej ostatniej funkcji mam wątpliwości. Nie znam się w ogóle na hardware i chciałabym wiedzieć, czy komp wejdzie w stan wstrzymania- i zaoszczędzi wtedy prąd- jak będzie włączona opcja: nigdy nie wyłączaj dysków twardych.

Więc, jakie zastosować optymalne ustawienia, czy jest sens włączać stan wstrzymania i czy skanowanie kompa będzie nadal trwać, jak wyłączę dyski twarde?

I na czym polega funkcja wyłączenia dysków twardych? Co się dzieje z kompem, jak ona jest włączona?

I czy dużo oszczędzę prądu, przy włączonym stanie wstrzymania?
Na razie go nie włączam, bo nie wiem, jakie mam zastosować ustawienia. Proszę o radę. Przypominam, że na hardware się nie znam.