Stan wstrzymania w XP.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 18:08

Stan wstrzymania w XP.

Chciałabym włączyć stan wstrzymania w XP, bo nie chcę płacić dużych rachunków za prąd, a ponoć komp z systemem XP zużywa więcej prądu niż ten z systemem Windows 7. Na kompie z systemem Windows 7 mam włączony stan wstrzymania. Sęk w tym, że jeżeli chodzi o kompa z systemem XP, to nie wiem, jakie wybrać optymalne ustawienia, aby nie przedobrzyć i aby był w ogóle sens używania stanu wstrzymania.

Więc, wchodzę do panelu sterowania, opcji zasilania i tam jest ustawione, że monitor ma się wyłączyć po 20 minutach. Co do dalszych opcji mam wątpliwości. Jest tam opcja: wstrzymanie systemu (chcę ją ustawić,aby była po 45 minutach) i wyłącz dyski twarde (myślałam, aby tak ustawić, aby to włączało się po godzinie). Co do tej ostatniej funkcji mam wątpliwości. Nie znam się w ogóle na hardware i chciałabym wiedzieć, czy komp wejdzie w stan wstrzymania- i zaoszczędzi wtedy prąd- jak będzie włączona opcja: nigdy nie wyłączaj dysków twardych. :mrgreen: I czy jak wyłączę dyski twarde, to ustaną wszelkie procesy, w tym skanowanie kompa antywirusem lub mbam. (Mam tak mało RAM, 1 GB, że to skanowanie, jest dla mnie odczuwalne i wtedy odchodzę od kompa.)

Więc, jakie zastosować optymalne ustawienia, czy jest sens włączać stan wstrzymania i czy skanowanie kompa będzie nadal trwać, jak wyłączę dyski twarde? :mrgreen:

I na czym polega funkcja wyłączenia dysków twardych? Co się dzieje z kompem, jak ona jest włączona? :mrgreen:

I czy dużo oszczędzę prądu, przy włączonym stanie wstrzymania?

Na razie go nie włączam, bo nie wiem, jakie mam zastosować ustawienia. Proszę o radę. Przypominam, że na hardware się nie znam. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 18:57

włączyć stan wstrzymania w XP, bo nie chcę płacić dużych rachunków za prąd

To nie uchroni Ciebie przed wyższymi rachunkami. Urządzenia elektroniczne są tak skonstruowane, że pobierają prąd, nawet gdy są wyłączone, jeżeli tylko wtyczka jest włożona do gniazdka. Rada, nie używasz kompa przez dłuższy czas, odłączaj go całkowicie od zasilania z sieci.

ponoć komp z systemem XP zużywa więcej prądu niż ten z systemem Windows 7

Zużywają tyle samo prądu, z tym że Windows 7 ma lepszy mechanizm zarządzania energią, przez co wytrzymuje dłużej na zasilaniu bateryjnym oraz przy korzystaniu z urządzeń zewnętrznych można uzyskać relatywnie niższy poziom zużycia w danej jednostce czasu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 18:59

rokko pisze:To nie uchroni Ciebie przed wyższymi rachunkami. Urządzenia elektroniczne są tak skonstruowane, że pobierają prąd, nawet gdy są wyłączone, jeżeli tylko wtyczka do kontaktu jest włożona do gniazdka. Rada, nie używasz kompa przez dłuższy czas, odłączaj go całkowicie od zasilania z sieci.
A co gdy komputer jest wyłączony a listwa włączona? Komputer wtedy pobiera normalnie prąd czy w mniejszych ilościach? Najlepiej wyłączać Listwę czy lepiej niech zostanie "normalnie" ?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 19:03

Okey, rokko, to w takim razie nie włączę stanu wstrzymania, a na noc i jak będę wychodzić na dłużej, to będę całkowicie wyłączać kompa.

I w czasie skanowania kompa antywirusem lub mbam nie będę włączać stanu wstrzymania. Czasem trzeba je uruchomić.

Jednak nie rozumiem tych opcji: włącz stan wstrzymania i wyłącz dyski twarde. Zupełnie nie wiem, co one dają. :mrgreen:

Na kompie z Windows 7 mam włączony stan wstrzymania i wszystko dobrze chodzi.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 19:21

Daj zrzut ekranu z podglądem na te opcje.

-- 09 sty 2011, 20:21 --

Dobra, już ci wszystko opisałem na aqq.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 19:31

Oto zrzut:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . :mrgreen:

Okey, rokko, czyli nie należy włączać stanu wstrzymania, bo wtedy wszystkie procesy, w tym skanowanie mbam (antywirus ponoć się przed tym chroni), zostają zakończone. Więc, nie będę używać tej funkcji w czasie skanowania systemu, bo wtedy to skanowanie się wyłączy. Może tak być w przypadku mbam. Czyli nie włączę stanu wstrzymania... Pozostawię opcję domyślną i monitor będzie się wyłączał po 20 minutach. To ustawienie chyba jest optymalne? :mrgreen:

A jak będę chciała zaoszczędzić prąd, to po prostu całkiem wyłączę kompa, w tym z prądu. Robię tak ciągle. Nie rozumiem ludzi, którzy na noc zostawiają włączonego kompa.
Pozdrawiam, Joanna

mareksolak

Użytkownik

Stan wstrzymania w XP.

Post09 sty 2011, 22:26

A może lapszym rozwiązanie było by
wyłącznie monitora 10min
hibernacja 30min.
- mam tak ustawione i komputera praktycznie nie wyłączam , tylko restart jak już go zmula
Wyjaśnienie:
w czasie hibernacji cała zawartość ram i swap zostaje zapisana na dysku w pliku C:\hiberfil.sys - ukryty plik systemowy
(prąd wejtylatory i cała reszta zostają wyłączone) a po ponownym włączeniu to właśnie z tego pliku jest start systemu
naprawde szybko zaledwi kilka sekund

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Stan wstrzymania w XP.

Post11 sty 2011, 16:57

Mareksolak, ale ja wyłączyłam hibernację na kompie z systemem XP, bo jej nigdy nie używałam i mam tam bardzo mało wolnego miejsca.

(Na kompie z Windows 7 też ją wyłączyłam, bo jej nie używam.)
Pozdrawiam, Joanna

mareksolak

Użytkownik

Stan wstrzymania w XP.

Post15 sty 2011, 01:05

Możesz jeszcze wyłączyć dyski twarde ale wielkiej oszczędności tym raczej nie uzyskasz

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Stan wstrzymania w XP.

Post15 sty 2011, 01:33

Mareksolak, ale czy stan wstrzymania na kompie z systemem XP w ogóle coś daje? Czy oszczędza energię elektryczną?
Pozdrawiam, Joanna

mareksolak

Użytkownik

Stan wstrzymania w XP.

Post19 sty 2011, 21:49

Stan wstrzymanie to dokładnie nie wiem a "wyłącz monitor" nie tylko wyłącza monitor ale i karte graf. więc oszczędnośc znaczna
poza tym "wyłącz dyski twarde" - już nie tak wielka ale kilkanaście Watt nie zmniejszy

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”