System operacyjny XP corp x64 - niepoprawna obsługa?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post25 sie 2011, 16:48

Witam :).

Kupiłem niedawno komplecik: procesor x64 + płyta główna + pamięć. Dodałem dysk i napęd z poprzedniego komputera. Zmieniłem uprzedni XP pro x86 na XP corp x64 (z myślą, że wydajność się poprawi), po czym zaobserwowałem takie oto dwa problemy:

1. Niektóre procesy nie są poprawnie zamykane, najbardziej irytuje mnie thunderbird - klikam na czerwony X w celu zamknięcia programu, okienko się zamyka, ale proces - nie. Kiedy program chcę ponownie uruchomić, otrzymuję komunikat, że jest on aktualnie włączony. Muszę więc ręcznie zabijać proces (oznaczony jako 32-bitowy) w menadżerze, aby ponownie odpalić thunderbirda. Problem pojawia się za każdym razem.
2. Prowadzę nagrania używając programu Audacity. Błąd czasem występuje, czasem nie. Polega na zwieszce aktualnie nagrywającego programu po kliknięciu na "stop" lub "pauza", w efekcie całe nagranie szlag trafia :D. Również pomaga tylko ręczne zabicie procesu.

Aktualizacje i sterowniki są zainstalowane. Ki czort?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2011, 17:19

Niestety kompatybilność programów z systemem x64 Windows XP może być gorsza, niż w przypadku nowszych systemów operacyjnych Vista czy Windows 7. Tutaj nic się nie poradzi poza wymuszeniem trybu kompatybilności. Microsoft wypuścił aplikację Application Compatibility Toolkit, która ma być narzędziem do obchodzenia potencjalnych błędów aplikacji.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post25 sie 2011, 20:39

Dzięki. Uprzednio kilka razy przesiadałem się z Win7 na XP i odwrotnie, w sumie około 8 reinstalek z powodu takich czy innych problemów, gdzie Win7 wygrał pod względem wybrakowanych sterowników :). Pzdr.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”