Systemy, Partycje i Żółtodziób potrzebujący Win 7 i 98.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Felek

Użytkownik

Post16 maja 2013, 20:19

Siemka. Mam parę spraw.
1. Co to są partycje i jak się je tworzy? Wiem tylko że jest program w Windowsie 7 w Narzędziach Administracyjnych, patrzyłem już tam ale jak stworzyć nową nie wiem tak samo jak nie do końca nie wiem co to jest. Wchodzę w: Narzędzia Administracyjne > Zarządzanie komputerem > Zarządzanie dyskami. Jeśli to coś pomoże na razie wyświetlają mi się tam 3 ikonki i są to: 1-Bez nazwy a obok jest napisane że to Partycja odzyskiwania(14 GB). 2-"Acer(C:)" obok: Rozruch, Plik stronicowania, Zrzut awaryjny, Partycja podstawowa(451,66 GB). 3-"SYSTEM RESERVED" obok: System, Aktywna, Partycja podstawowa (100 MB).
2. Jak poprawnie zainstalować 2 systemy na 1 dysku? Mam Win 7 i chcę mieć jeszcze Win 98 do starych gierek (jestem entuzjastą jeśli chodzi o stare gry, grafika nie ma dla mnie znaczenia ;) ).
3. Jeśli mam już 2 systemy jak przełączać się między nimi?
Z góry dzięki.

heros1303

Stały bywalec

Post18 maja 2013, 18:03

Zacznijmy od tego że jak masz pc dobrego sądząc po używalności win7. Prawdopodobniej nie uda ci się zainstalować starych systemów. Nawet jeśli udało by ci się to sterowniki i problemy się kłaniają.

Jeśli chcesz windows 98 możesz spróbować zainstalować w maszynie wirtualnej przy użyciu programu virtualbox. Wtedy ustawiasz ile dajesz na system ile ramu i działasz. Gdy tam będziesz formatował nie skasujesz swojego dysku gdyż ilość miejsca jaką ustalisz będzie miał plik na twoim dysku. Więc można dzięki niemu próbować wielu systemów nie martwiąc się skasowaniem systemu którego używasz. Jednak zwróć uwagę iż grafika tam nie działa zbyt dobrze. Choć jak byś miał na myśli próbę walniecia na takiej machinie heroes I to może będzie śmigać w końcu jest to stara część znanej gry. tat

Co do ostatniego punktu to kwestia zależna co zainstalujesz? Jeśli linux np ubuntu to musisz najpierw wydzielić miejsce na 7 i ją zainstalować zaś linuksa potem gdyż linux przy instalacji powinien znaleźć system win7. Nie wszystkie dystrybucję tak mają. Wtedy gdy już będzie po instalacji dwóch systemów. Podczas uruchomienia pojawi się GRUB ubuntu gdzie będzie np możliwość odpalenia danego linuksa. Bądź Windows 7 loader który załączy ci windows 7.

W przypadku instalacji dwóch windowsów nie miałem doczynienia, ale ponoć jedynie co wiem że musisz na dwóch różnych partycjach.

Dysk - To po prostu dysk
Partycja - To część wydzielona na dysku. np partycja C: , partycja d: itp.

Felek

Użytkownik

Post19 maja 2013, 09:55

Czy tylko my jesteśmy na tym forum? :D Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić nową partycję, i ile powinienem wydzielić miejsca na ten nowy system (Linux, jak mówisz że z 98 będzie problem). Mam instalować 7 od nowa :shock: ? Co do Linuxa to pewnie Ubuntu raczej, i tak nie będę go dużo używał tylko do gier. Przy okazji odkryłem, że 4 i 5 Heroes'ów też mi pójdzie, jak tak patrzyłem w ustawieniach itd. :D Myślałem że mam za słaby procesor i kartę graficzną, a tu miła niespodzianka. Ale to tak mianem ciekawostki :P Czyli: jak stworzyć partycję? ile miejsca powinienem na niej mieć (to pewnie zależy od tego co będę miał zamiar na tej partycji zainstalować, wiem ale tak np. tyle ile trzeba żeby zainstalować Linux + np. 3 GB wolnego).

heros1303

Stały bywalec

Post19 maja 2013, 17:00

Najłatwiej było by pobrać coś takiego jak gparted. Ściągasz go w postaci obrazu iso. Później odpalasz go z płyty po uprzednim jego nagraniu. Po odpaleniu go z płyty podczas uruchomiania pc tak jak instaluje się system. Dzięki tej płycie możesz łatwo tworzyć, usuwać, edytować partycje.

Warto zadać sobie pytanie czy na pewno chcesz ubuntu lub innego linux. Gdyż jako tako nadaje się do gier. Co prawda z starociami raczej se dobrze radzi, ale nie licz na tytuły objęte efektami ala bf czy cod itp.

Co do tego ile wydać gb dla ubuntu takiego to powiem tak że dobrze dać mu na zapas ok 30-50gb. Fakt dużo może zostać ale aktualizację jest o wiele sporo niżli masz w Windows.

Co do wydajności twojego komputera/laptopa można w łatwy sposób sprawdzić wystarczy że ściągniesz program hwmonitor i go odpalisz. Tam będziesz miał napisany jaki masz procesor czy karte grafiki.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”