Toshiba a200 a Windows XP.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Kisiel?

Użytkownik

Post23 maja 2014, 18:32

Witam, od wczoraj borykam się z pewnym problemem.

Obiecałem znajomemu doprowadzić laptopa do stanu używalności (Toshiba Satellite a200- z1b PSAE6E), zacząłem od formatu dysku systemowego i przeinstalowania Windowsa. Wcześniej zainstalowany był Win 7, ale że z tyłu na laptopie naklejka głosi, że kompatybilny jest XP, to próbowałem zainstalować XP (był oryginalny kod). Przy próbie instalacji pojawił się jednak błąd, a wujek google pomógł mi zdiagnozować problem jako brak integralności między SATA a Win XP. Zerkałem w BIOS i nie potrafiłem znaleźć tam ustawień dysku twardego. Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi, co jest grane? Jak może XP być niekompatybilny, skoro kod OEM jest na XP? Aktualnie zainstalowałem tam Win 7, ale nie mam oryginalnego kodu. Bardzo bym prosił o jakąś radę.

Edit: może da się jakoś sprawdzić kod, na którym działał wcześniej Win 7?

Pozdrawiam,
kisiel :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post23 maja 2014, 19:38

Kisiel? pisze:brak integralności między SATA a Win XP

WinXP SP1 i SP2 jak dobrze pamiętam nie miały sterowników SATA. Win XP SP3 pewnie by ruszył.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post23 maja 2014, 19:40

Witam . Zerknij jeszcze raz do Biosu i poszukaj opcji z SATA lub AHCI . Powinno być disabled . Może też być SATA Native Mode - to akurat dla XP powinno być włączone .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2014, 21:55

To własnie jest przy laptopach ze trzeba zmieniać w zależności o systemu operacyjnego. A ostatnio się z tym nie spotykam, co trzeba czy to XP czy tez 7 lub 8 nie robi różnicy.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kisiel?

Użytkownik

Post24 maja 2014, 18:07

leon1956 pisze:Witam . Zerknij jeszcze raz do Biosu i poszukaj opcji z SATA lub AHCI . Powinno być disabled . Może też być SATA Native Mode - to akurat dla XP powinno być włączone .

Nie mam ŻADNYCH ustawień HDD w BIOSie. To też jest swoją drogą dziwne. Spróbuję rozwiązanie z SP3. Dzięki za zaangażowanie chłopaki :) Ma ktoś jakieś inne pomysły?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 maja 2014, 23:50

Musisz zobaczyć na stronie producenta czy nie daje sterowników trybu tekstowego do XP dla kontrolera SATA w tym komputerze. Jak daje to trzeba sobie przygotować odpowiednią płytę instalacyjną CD z systemem i dogranymi sterownikami. Płytę taką robi się poprzez program nLite.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”