Mam problem z wejściem w tryb awaryjny systemu Win XP, który nie chce się uruchomić. Naciskam w czasie startu systemu F8, ale system uruchamia się normalnie. Próbowałem też z klawiszem Escape, ale również uruchamia sie normalnie. Być może naciskam klawisz w niewłaściwym momencie ? A być może jest to jeszcze inny klawisz tylko jaki bo z tym chyba bywa różnie ? Płytę główną mam 4CoreDual-VSTA.
Zapytam więc, w którym dokładnie momencie wciskać ten klawisz i czy należy go przytrzymać aż do okna trybu awaryjnego, czy tylko kliknąć raz lub kilka razy ?
Dodam, że opcję /SAFEBOOT (minimal) w zakładce Boot.ini w msconfig mam odznaczoną. Czy to powoduje niemożność włączenia trybu awaryjnego ?
Tryb awaryjny - nie włącza się
- seba86mu
A czy do BIOS-u możesz wejść ?
Jeżeli jest również problem z wejściem do BIOS-u, a posiadasz klawiaturę USB, to prawdopodobnie w BIOS-ie wyłączona jest funkcja wsparcia klawiatury USB.
W BIOS-ie ta funkcja dokładnie jest w:
Advanced => USB Configuration => pozycja Legacy USB Support powinna być włączona (Enabled).
Żeby wejść do BIOS-u, jeżeli obecnie nie możesz, będziesz musiał zastosować przejściówkę USB => PS/2 lub podłączyć klawiaturę PS/2.
Zaraz jak zniknie ekran POST (tam gdzie testowana jest pamięć RAM, wykrywane są urządzenia podłączone do kontrolera SATA) możesz naciskać klawisz F8.
Jeżeli jest również problem z wejściem do BIOS-u, a posiadasz klawiaturę USB, to prawdopodobnie w BIOS-ie wyłączona jest funkcja wsparcia klawiatury USB.
W BIOS-ie ta funkcja dokładnie jest w:
Advanced => USB Configuration => pozycja Legacy USB Support powinna być włączona (Enabled).
Żeby wejść do BIOS-u, jeżeli obecnie nie możesz, będziesz musiał zastosować przejściówkę USB => PS/2 lub podłączyć klawiaturę PS/2.
manitu pisze:Zapytam więc, w którym dokładnie momencie wciskać ten klawisz i czy należy go przytrzymać aż do okna trybu awaryjnego, czy tylko kliknąć raz lub kilka razy ?
Zaraz jak zniknie ekran POST (tam gdzie testowana jest pamięć RAM, wykrywane są urządzenia podłączone do kontrolera SATA) możesz naciskać klawisz F8.
- manitu
Ponieważ nie miałem okazji lub dawno tego nie czyniłem, po prostu nie wiem jak wejść do BIOS-u. Oraz z niego wyjść.
Klawiaturę mam z typem złącza PS/2 jeżeli to o to chodzi.
Klawiaturę mam z typem złącza PS/2 jeżeli to o to chodzi.
- seba86mu
manitu pisze:Klawiaturę mam z typem złącza PS/2 jeżeli to o to chodzi.
W takim razie opisany przeze mnie przypadek Ciebie nie dotyczy.
Przyczyna niemożności wejścia do trybu awaryjnego leży gdzieś indziej.
manitu pisze:po prostu nie wiem jak wejść do BIOS-u. Oraz z niego wyjść.
Tak już poza wątkiem tematu, do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz F2 na ekranie POST.
Z BIOS-u wychodzisz klawiszem Escape (Esc).
- XMan
Zapytam więc, w którym dokładnie momencie wciskać ten klawisz i czy należy go przytrzymać aż do okna trybu awaryjnego, czy tylko kliknąć raz lub kilka razy ?
Podczas ponownego włączenia komputera lub restartu trzymasz klawisz F8.
Wejście do BIOS-u trzymasz podczas uruchomienia komputera klawisz Delete.
- manitu
Ale gdzie leży ta przyczyna ? Czy może właśnie w opcji SAFEBOOT ?
XMan - przeczytaj tytuł wątku i pierwszy post.
seba86mu wszedłem do BIOS-u i w opcji Advanced > USB Configuration > Legacy USB Support mam Disabled (wyłączoną).
Mam klawiaturę ze złączem PS/2, a czy gdybym zastosował tutaj przejściówkę na USB to byłoby możliwe to co podałeś ?
Czy tylko przełączyć na Enabled ?
I czy po włączonej opcji SAFEBOOT po restarcie system sam się przełączy w tryb awaryjny, czy muszę naciskać F8 ?
XMan - przeczytaj tytuł wątku i pierwszy post.
seba86mu wszedłem do BIOS-u i w opcji Advanced > USB Configuration > Legacy USB Support mam Disabled (wyłączoną).
Mam klawiaturę ze złączem PS/2, a czy gdybym zastosował tutaj przejściówkę na USB to byłoby możliwe to co podałeś ?
Czy tylko przełączyć na Enabled ?
I czy po włączonej opcji SAFEBOOT po restarcie system sam się przełączy w tryb awaryjny, czy muszę naciskać F8 ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jest na to szansa. A nawet jak dasz na Enabled to nic się nie stanie.
- seba86mu
manitu pisze:Czy tylko przełączyć na Enabled ?
Przełącz na Enabled, żebyś w przyszłości nie miał problemu jak będziesz posiadał klawiaturę USB.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień:
Exit => Save Changes and Exit
manitu pisze:I czy po włączonej opcji SAFEBOOT po restarcie system sam się przełączy w tryb awaryjny, czy muszę naciskać F8 ?
Tryb awaryjny powinien włączyć się automatycznie.
.gif)
- manitu
Dobrze, zaznaczenie opcji Enabled poskutkowało i wystarczyło.
Zrestartowałem komputer, wcisnąłem F8 przed logo systemu, włączył się tryb awaryjny. Wybrałem zakładkę tryb awaryjny, wersję systemu, i później w wyświetlonym okienku kliknąłem na tak.
Ale jakoś nie widzę ekranu logowania do systemu.
Chcę się zalogować do wbudowanego konta systemu Administrator.
Wcześniej w w normalnym trybie ustawiłem opcje logowanie na automatyczne w programiku TweakUi - czy logowanie automatyczne może blokować ekran logowania trybu awaryjnego ?
Również będąc w trybie awaryjnym sprawdziłem w Panelu sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zarządzanie komputerem > wbudowane konto Administrator > zakładka Czlonek grupy i tam pojawia się komunikat "Podczas próby odczytania właściwości dla dla użytkownika Administrator wystąpił następujący błąd: Nie uruchomiono usługi Stacja robocza".
Nie wiem co to oznacza i co mogę z tym zrobić, ale wydaje mi się, że to nie jest to - raczej to autologowanie.
Zrestartowałem komputer, wcisnąłem F8 przed logo systemu, włączył się tryb awaryjny. Wybrałem zakładkę tryb awaryjny, wersję systemu, i później w wyświetlonym okienku kliknąłem na tak.
Ale jakoś nie widzę ekranu logowania do systemu.
Chcę się zalogować do wbudowanego konta systemu Administrator.
Wcześniej w w normalnym trybie ustawiłem opcje logowanie na automatyczne w programiku TweakUi - czy logowanie automatyczne może blokować ekran logowania trybu awaryjnego ?
Również będąc w trybie awaryjnym sprawdziłem w Panelu sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zarządzanie komputerem > wbudowane konto Administrator > zakładka Czlonek grupy i tam pojawia się komunikat "Podczas próby odczytania właściwości dla dla użytkownika Administrator wystąpił następujący błąd: Nie uruchomiono usługi Stacja robocza".
Nie wiem co to oznacza i co mogę z tym zrobić, ale wydaje mi się, że to nie jest to - raczej to autologowanie.
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
Do którego momentu ładuję się Tryb Awaryjny?
- manitu
Nie rozumiem, jak to do którego momentu - do końca. Sprawa autologowania jest już nieaktualna. Odhaczyłem to w TweakUi. Loguję się ręcznie. W trybie awaryjnym wyświetla się też już ekran logowania.
Zależy mi na tym aby autologować się jako zwykły a sprawy administracyjne wykonywać poleceniem Uruchom jako... przy zachowaniu obecnego Pulpitu. Czy usunięcie jakiegoś konta powoduje usunięcie wszystkiego co się tam znajduje tzn. plików, folderów itd. ?
Zależy mi na tym aby autologować się jako zwykły a sprawy administracyjne wykonywać poleceniem Uruchom jako... przy zachowaniu obecnego Pulpitu. Czy usunięcie jakiegoś konta powoduje usunięcie wszystkiego co się tam znajduje tzn. plików, folderów itd. ?
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
Jeżeli robisz to poprzez NUSRMGR.msc to wyskoczy monit zapytaniem czy usunąć profil oraz jego zawartość, spawa ma się znacznie inaczej gdy wykonujesz usuwanie przez wiersz poleceń net user /delete
- manitu
Chyba chodzi ci o polecenie w konsoli lusrmgr.msc . Nie nie korzystałem z tego polecenia. Ale dla jakiego ono w ogóle systemu działa - nie jestem pewien ja mam Win XP Pro.
Polecenia net user /delete też nie używałem, Ale przecież można prościej poprzez aplet w Panelu sterowania > Konta użytkowników i usuń konta.
Ja nie o tym. Pytam raczej jak pousuwać konta tak by nie było żadnego utworzonego konta (poza oczywiście wbudowanym Admina i Gościa) nie musieć się w ogóle logować a zadania administracyjne przez prawoklik > Uruchom jako ( w okienku wyboru trzeba wybrać np. chyba tego nie wiem wbudowane konto Admina), i następnie po prostu wejść z tego by wrócić do trybu zwykłego ?
Tylko, że bardzo zależy mi na tym żeby wszystko co mam na obecnym koncie było zachowane. Ponieważ każde konto = inny Pulpit.
Czy komenda lusrmgr.msc w Win XP Pro wykona to zadanie ?
Polecenia net user /delete też nie używałem, Ale przecież można prościej poprzez aplet w Panelu sterowania > Konta użytkowników i usuń konta.
Ja nie o tym. Pytam raczej jak pousuwać konta tak by nie było żadnego utworzonego konta (poza oczywiście wbudowanym Admina i Gościa) nie musieć się w ogóle logować a zadania administracyjne przez prawoklik > Uruchom jako ( w okienku wyboru trzeba wybrać np. chyba tego nie wiem wbudowane konto Admina), i następnie po prostu wejść z tego by wrócić do trybu zwykłego ?
Tylko, że bardzo zależy mi na tym żeby wszystko co mam na obecnym koncie było zachowane. Ponieważ każde konto = inny Pulpit.
Czy komenda lusrmgr.msc w Win XP Pro wykona to zadanie ?
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
mi chodziło o NUSRMGR.CPL a dalej usuwanie konta
- manitu
Dobrze, ale czy jak ja usunę swe obecne konto (utworzone) to wrócę do konta domyślnego dla Windows na prawach Administratora ?
A jeśli usunę wszystkie swoje utworzone konta to wtedy pozostanie to wbudowane konto ?
A jeśli usunę wszystkie swoje utworzone konta to wtedy pozostanie to wbudowane konto ?
-
- Reklama