Witam
Mam dwa systemy Win Xp i Win 7 na osobnych partycjach. Chciałbym usunąć Win Xp żeby została tylko siódemka. Wiec jak to zrobić żeby wszystko nadal dobrze chodziło ?
Dodam ze każdy system trochę inaczej partycje oznaczył.
Win Xp pokazuje tak :
BOOT(C:), WinXp(D:), 7(E:), Lokalny(F:)
Za to 7 pokazuje tak:
7(C:), WinXP(D:), Lokalny(E:)
I czy w związku z tym jakiś problemów nie będzie ?
Usuniecie 1 z 2 Systemów
- PascalTurbo
Usuniecie 1 z 2 Systemów
"Everybody Lies"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Usuniecie 1 z 2 Systemów
Najważniejsze jest to z jakiej partycji/dysku jest bootowanie
- PascalTurbo
-
Usuniecie 1 z 2 Systemów
najłatwiej będzie z systemu WIN7 wejść na partycję oznaczoną jako xp i sprawdzić jej zawartość,
jeśli będzie faktycznie zawierała pliki systemowe xp to odznaczyłbym ją jako nie systemową i wykonał restart bieżącego
systemu Win7,jeśli uruchomienie systemu Win7 będzie prawidłowe wykonałbym formatowanie tej partycji z poziomu systemu,ewentualne problemy z bootowaniem Sevena usunąłbym wg poradnika
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
jeśli będzie faktycznie zawierała pliki systemowe xp to odznaczyłbym ją jako nie systemową i wykonał restart bieżącego
systemu Win7,jeśli uruchomienie systemu Win7 będzie prawidłowe wykonałbym formatowanie tej partycji z poziomu systemu,ewentualne problemy z bootowaniem Sevena usunąłbym wg poradnika
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- PascalTurbo
Usuniecie 1 z 2 Systemów
A myślałem ze wystarczy dać format z pozycji Win 7 dysku gdzie jest win Xp, ustawić w jakimś pliku żeby 7 dobrze się uruchamiała i po kłopocie a tu widzę więcej kłopotów 

"Everybody Lies"
- y0ung
Usuniecie 1 z 2 Systemów
Dużo zabawy z tym chłopak będzie miał, a jak sie na tym nie zna to czysta droga przez mękę.
Widze postrze rozwiązanie tego problemu. Włóż płyte z win 7 sformatuj partycje z Xp niech będzie pusta, potem sformatuj tą gdzie masz wgraną 7, usuń jedną i drugą, ponownie utwórz z tych dwóch jedną całość i tam zainstaluj 7, bo samo usunięcie XP moze pozostawić kilka błedów po sobie... (zamulisz sobie komputer)
Widze postrze rozwiązanie tego problemu. Włóż płyte z win 7 sformatuj partycje z Xp niech będzie pusta, potem sformatuj tą gdzie masz wgraną 7, usuń jedną i drugą, ponownie utwórz z tych dwóch jedną całość i tam zainstaluj 7, bo samo usunięcie XP moze pozostawić kilka błedów po sobie... (zamulisz sobie komputer)
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Usuniecie 1 z 2 Systemów
A moim zdaniem niekoniecznie jest to problem, jeśli bootuje bootloader Windows 7 (a tak zapewne jest) to trzeba będzie tylko na początek zmienić katalog windowsa XP na inną nazwę i zobaczyć czy ruszy normalnie windows 7. Jeśli pochodzi przez kilka dni to nic mu nie stoi na przeszkodzie aby usunąć Windows XP ręcznie spod siódemki. Potem tylko przez EasyBCD usunąć ze startu Windows XP.
- PascalTurbo
Usuniecie 1 z 2 Systemów
zmienić katalog windowsa XP na inną nazwę
A dokładniej gdzie ta nazwę zmienić ?
EDIT: Zrobiłem to trochę innym sposobem, obecnie sformatowałem partycje na której był xp, ale nie wiem jak teraz ta sformatowana partycje za pomocą narzędzi systemowych przydzielić do partycji której chce.Dałem usuń wolumin i jest teraz 50gb jest określone jako wolne miejsce i nie wiem jak to przydzielić do jakiejś partycji już stworzonej ?
EDIT2: Już nie ważne. TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

"Everybody Lies"
-
- Reklama