Usuwanie jednego z dwoch systemow

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik

Post10 lut 2013, 14:54

Witam, Ponieważ posiadam w komputerze dwa systemy
1. Windows XP Profesional
2, Windows XP Home Edition
Chcę usunąć Home Edition i nie potrafię , proszę o pomoc w usunięciu . Sam próbowałem nawet >
Włcząłem tryb awaryjny.
Kliknęłem start >uruchom> wpisałem "c:/boot.ini"
Mam cos takiego :
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /nobootgui
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect /nobootgui
Zaznaczyłem xp Home Edition i usunęłem . Ale podczas uruchomiania systemu nie otwiera się już tylko system XP .
Profesional ale strona na której muszę wybrać system profesional ,ai zamiast nazwy poprzedniego to jest napis domyślne
_Profesjonal XP
-domyślne
jak kliknę w domyślne to znowu otwiera się XP Home Edition,zainstalowany_Profesjonal XP -patrycja C,domyslne /home edition patrycja D. Jak ustawić żeby od razu włączał się tylko XP Profesjonal

-- 10 lut 2013, 15:54 --

Po z resetowaniu komputera i przy włączaniu go z powrotem otwiera się strona na której muszę wybrać i kliknąć w system , żeby się otworzył , Ta strona ma teraz dwie możliwości
_Profesjonal XP
-domyślne
Jak wybiorę pierwszą czy drugą możliwość to już otwiera mi tylko XP Profesjonal.Jak ustawić żeby przy włączeniu komputera ,od razu włączał się tylko XP Profesjonal i żeby ta strona była pomijana.

Fix00ser

VIP

Post10 lut 2013, 19:53

w uruchomionym systemie
1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, a następnie wpisz msconfig, aby otworzyć Narzędzie konfiguracji systemu.
2. Kliknij kartę Boot.ini.
3. Ustaw odpowiednie opcje,i wybraną ścieżkę jako domyślną OK.
lub wykonać przebudowę za pomocą konsoli odzyskiwania używając dysku instalacyjnego systemu Windows XP,
po uruchomieniu konsoli odzyskiwania wpisujesz polecenie help - dostajesz liste poleceń
wybierasz polecenie bootcfg /rebuild
i konsola szuka zainstalowanych systemów , wykryte ścieżki aktualnych systemów nowelizuje,
po restarcie powinien być już tylko aktualnie wykryty system

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik

Post11 lut 2013, 00:16

Wszystko jest ok do pkt.3 nie umnię ustawić odpowiednich opcji po wybraniu bot.ini. Na stronie wyświetliła się wiadomość
[boot loader]
time= 30
[operating system}
multi 0 disk0 rdisk 0 patricion 1 Windows =Microsoft Windows XP Profesjonal/noexecute=optin/fastdetect pod spodem sa cztery napisy w ramkach
sprawdż wszystkie ścieżki rozruchu, ustaw jako domyślne.przenieś w górę ,przenieś w dól.
następnie są opcje rozruchu i po kolei zaznaczałem i nie można ustawić jako domyślne.Ja nie mam zainstalowanej konsoli odzyskiwania , jak to zrobić krok po kroku. To wszystko jest proste ale dla informatyka. pozdrawiam

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post11 lut 2013, 01:20

Ale daj cały boot.ini

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik

Post12 lut 2013, 09:16

Ok, już naprawiłem , wróciło wszystko jak powinno być. Dziekuję :) za pomoc .Pozdrawiam

-- 12 lut 2013, 10:16 --

Mam pytanie ,jak usunelem na boot ini, wpis
"multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect /nobootgui" to w komputerze jest jeszcze wgrany ten program , czy obligatoryjnie zostal z komputera usunięty. Czy nie zachodzi taka potrzeba odnaleść go i odinstalować . Jeśli jeszcze jest zainstalowany to jak to usunąć.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 lut 2013, 23:53

W sensie system? Tak, istnieje nadal. Jest na jednej z partycji. Warto wybadać który to.
Tylko nie pomyl systemów. Obecnie działający system łatwo wykryć. Wystarczy w start->uruchom wpisać:
%windir%

i dać na enter. Teraz pokaże Tobie gdzie jest system. Wtedy drugi folder z windowsem będzie tym drugim zbędnym. Zmień mu na razie nazwę i zobacz czy wszystko normalnie chodzi w tym właściwym. Dopiero wtedy usuwaj tamten folder.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik

Post15 lut 2013, 15:44

A jak zmienić nazwę , jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 lut 2013, 22:49

Kliknąć na folder i zmienić nazwę? Albo klik prawym przyciskiem i wybierz Zmień nazwę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik

Post19 lut 2013, 10:09

ok, Usunelem . Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”