Uszkodzony bufor wydruku

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 12:18

Witam!!!
Problem polega na tym że złapałem jakiegoś wirusa kazałem antywirusowi go usunąć jednak siedział on w pliku spoolsv.exe usuwanie go bądź on sam uszkodziło bufor wydruku i nie mogę nic wydrukować. Moje pytanie jak to naprawić ? System to Windows Vista przywracanie systemu mam usunięte próbowałem sprawdzania plików systemowych z wiersza poleceń jakimś kompleksowym narzędziem ale nie pomogło. Przeinstalowałem także sterownik drukarki włączałem, wyłączałem na wszelkie sposoby bufor wydruku ale nic nie pomogło. :@
Z góry dziękuje za pomoc Radeusz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 15:00

Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 18:11

próbowałem sprawdzania plików systemowych z wiersza poleceń jakimś kompleksowym narzędziem ale nie pomogło

Nie znam takich. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do d***
Użyj kontrolera plików systemowych, Start >> uruchom >> cmd
sfc /scannow

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 19:33

Stilio Właśnie to miałem na myśli pisząc "jakieś narzędzie" bo nie pamiętałem nazwy. a bufor jest czysty tak jak napisałem restartowałem na wszelkie sposoby a także sprawdziłem ten poradnik nic nie pomogło. Dziękuje za odpowiedzi ale to jednak nie to.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 19:54

Jeżeli kontroler nie poradził sobie z przywróceniem oryginalnych plików, spróbuj przywróć spoolsv.exe spod trybu naprawczego WinPE. Musisz się zaopatrzyć w kopię tego pliku, jeżeli posiadasz np. Service Pack, to problemu z wyodrębnieniem pliku nie będzie. Podmiany możesz dokonać według instrukcji => http://www.hotfix.pl/naprawa-uszkodzonych-plikow-systemowych-vista-a82.htm
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post24 maja 2010, 21:17

Dziękuje! tylko teraz pytanie jak te pliki podmienić , za każdym razem wyskakuje odmowa dostępu. próbowałem wierszem poleceń próbowałem w trybie awaryjnym próbowałem dać sobie uprawnienia jednak wyskoczy "brak dostępu" używam konta z uprawnieniami administratora.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post25 maja 2010, 09:36

Spod działającego systemu pliku spoolsv.exe nie podmienisz, trzeba tego dokonać inaczej.

1) Zaopatrz się w alternatywny system:
- Linux Live CD http://www.hotfix.pl/wykaz-popularnych-dystrybucji-linuxa-oraz-linki-do-ich-pobrania-a81.htm
- lub WinPE (WinRE) o którym już wcześniej wspomniałem.

Dla Linux:
Jak utworzyć bootowalny pendrive z Linuksem - http://www.hotfix.pl/unetbootin-tworzenie-bootowalnego-pendrive&39;a-z-linuksem-a132.htm

Kilka dodatkowych materiałów dla WinRE:

Jak stworzyć WinPE - http://www.hotfix.pl/tworzenie-dysku-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a118.htm
Opis środowiska WinPE - http://www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htm
Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE - http://www.hotfix.pl/jak-stworzyc-bootowalny-pendrive-z-winpe-a214.htm

2) Następnie podmieniasz plik o którym mowa i w zasadzie to tyle.

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post25 maja 2010, 16:15

No niestety już się ucieszyłem ale podmiana plików niewiele bądź nic nie dala. jestem w stanie cos wydrukowac ale tylko czasami i żeby w ogóle coś wydrukować trzeba kliknąć "drukuj" a następnie zrestartować bufor wydruku. nie mam już pomysłu o co chodzi. Przeinstalowałem jeszcze raz sterownik drukarki lecz i to nic nie dało. czy w takim wypadku pozostaje format?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post25 maja 2010, 20:29

Odinstaluj sterownik drukarki używając aplikacji USBDeview, opis jak tego dokonać znajdziesz w tym temacie => Jak odinstalować drukarkę w USBdeview

Później reinstaluj wszystko jak poprzednio.

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post25 maja 2010, 21:31

Drukarka jest podpięta przez port LAN.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post27 maja 2010, 04:18

Daj do analizy dzienniki podglądu zdarzeń => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-zapisywanie-dziennikow-xp-vista-windows-7-a47.htm

Proszę je skompresować do formatu RAR lub 7z i wrzucić na wikisend.com

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post27 maja 2010, 15:58

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dodam jeszcze że usługa buforu jest włączona i mogę zarządzać w niej drukowanymi plikami jednak nic nie mogę wydrukować.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post28 maja 2010, 16:26

1) Wyczyść bufor wydruku według wcześniejszych instrukcji.
2) Wyłącz na kompie wszelkie oprogramowanie ochronne
3) Spróbuj coś wydrukować

radeusz

Użytkownik

Uszkodzony bufor wydruku

Post28 maja 2010, 17:06

Zrobiłem tak ale dalej drukować nie mogę. Dodam jeszcze że okno bufora wygląda tak : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Uszkodzony bufor wydruku

Post28 maja 2010, 19:47

Drukarka jest podpięta przez port LAN.

Wracając do tego, mam rozumieć, że podpinając ją za pośrednictwem kabla USB sytuacja jest podobna?

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”