Win 7 i xp jak zrobic zeby obydwa dzialaly

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
axisii

Użytkownik

Post16 kwie 2010, 17:03

Witam mam problem.
Kupilem niedawno laptopa z win 7. Stwierdzilem po pewnym czasie ze chcialbym tez miec na nim windows xp (32 - bitowy).
W tym celu wydzielilem nowa partycje 25 GB. u mnie partycja E:/. Windows 7 mam na C:/. Włożylem plyte z 7 ustawilem w biosie rozruch (bootowanie) z CD/DVD w pierwszej kolejności i zainstalowalem system. Wszystko dziala i jest git. i tu mi sie zaczynaja schody gdyż nie moge wrocic do systemu win 7 :/ wydawalo mi sie ze zazwyczaj przy uruchamianiu kompa, zapyta sie on z jakiego systemu chce korzystrac i w jakim go uruchomić. musialem zrobic format bo nie mialem pomyslu co i jak... Proszęo pomoc czytalem na forach ze tam jakies "bootowanie" jeszcze trzeba zrobic??? ale gdzie w biosie czy w xp?? bo 07 nie moge wlaczyć. Z gory dziekuje wszystkim za pomoc :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2010, 18:10

Czyli rozumiem że XP chodzi a 7 nie? Jak tak to.

Wejdź do konsoli Win 7(jak ją uruchomić jest tutaj (tu dla Visty ale w Win7 podobnie): konsola systemu Vista).
Aby uruchomić komputer z płyty wejdź do Biosu i w Advanced Bios Features zmień First Boot Device na CD/DVD.

W konsoli wpisz:
BOOTREC /FixMbr
BOOTREC /FixBoot
BOOTREC /RebuildBcd

Potem spod Win7 dodaj programem EaseBcd start windowsa XP (w programie Add/Remove Entry).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2010, 18:11

Jeżeli nie posiadasz płyty instalacyjnej możesz pobrać obraz płyty ratunkowej z sieci (WinPE), lub z tego co pamiętam w Windows 7 można wywołać tryb naprawczy z boot menu, czyli podczas startu systemu F8 => wybierz tryb ratunkowy (Windows 7 Recovery Environment (WinRE)).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

axisii

Użytkownik

Post20 kwie 2010, 19:33

Dziekuje :) Pewnie dzis wieczorem sprobuje cos z tym zrobic. Dzieki wielkie jak cos to bede pisal :)

-- 20 kwi 2010, 19:33 --

Dziala mi tak jak powinno by ale wyskoczyl mi nowy problem. a mianowicie nie moge skonfigurowac bezprzewodowego internetu. Na 7 dziala normalnie czyli nic z siecia nie moze byc. Prosze o pomoc

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2010, 19:45

Konfigurujesz przez system czy jakiś program?
Hotfix

axisii

Użytkownik

Post20 kwie 2010, 19:54

no wlasnie chyba przez system ponieważ nie mam programu mimo ze plytka byla oryginalna ze sterownikami do xp

-- 20 kwi 2010, 19:54 --

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
'tak to wyglada

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2010, 19:59

Hmm, może szybciej będzie jak opiszesz co zrobiłeś i jak się łączysz (szyfrowanie itp). Czyli czy wszystko ustawiałeś już (SSID, szyfrowanie, hasło)?
Hotfix

axisii

Użytkownik

Post20 kwie 2010, 20:04

PO zainstalowaniu systemu wgralem sterowniki wszystkie z plytki w menadzerze urzadzen nie mam zadnych pytajnikow wszystko dziala. i tu bym prosil o pomoc poniewaz gdy klikam na polaczenie siecibezprzewodowej to chyba powinien mi pokazac siec prawda?? jesli nie to jak to skonfigurowac??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2010, 00:38

W ustawieniach karty bezprzewodowej (PPM na nią w połączeniach sieciowych) powinna być konfiguracja sieci zerowej (w zakładkach), tam dodajesz nową sieć podając jej SSID. Potem we właściwościach daj, że łączysz się z nią automatycznie, wybierz rodzaj używanego w sieci szyfrowania i wprowadź hasło.

Sorki, że w ten sposób ale od paru lat nie widziałem praktycznie XP, więc piszę wszystko z pamięci.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”