Windows 7 64bit OEM czy box ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
bony1992

Użytkownik

Post08 wrz 2013, 10:11

Witam, składam sobie kompa, już kolega z tego forum wszystko doradził tylko jeszcze mam pytanie odnośnie windowsa 7 64bit. Bo są wersje OEM i BOX . I tutaj mam pytanie czy opłaca się brać OEM czy lepiej dokładać i brać box ? Z tego co wyczytałem to OEM jest do 1 podzespołu, no a ja składam kompa to nie będę wymieniał nic . Tylko czy są z tym jakieś problemy ( z wersją OEM ) przy eksploatacji, czy przy formatowaniu i ponownym wgrywaniu no i czy nie jest gorsza od box ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc :D

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 wrz 2013, 11:53

Nie ma problemów z wersją OEM.
System w wersji OEM według licencji przypisany jest do zestawu, na którym jako pierwszy został zainstalowany i aktywowany.
W praktyce nie ma również problemów przy ewentualnej późniejszej zmianie któregoś z podzespołów, a nawet całego zestawu, bo ponowną aktywację zawsze bez problemu wykonasz, jednak w teorii jest to niezgodne z licencją OEM.
Podsumowując, kupujesz nowy sprzęt, kup system na licencji OEM.

bony1992

Użytkownik

Post08 wrz 2013, 19:38

A no okey, a to jak mogę prosić doradź mi do gier windows 7 64bit wersja OEM : Home premium PL (380zł) czy Profesionnal PL(520 zł ) ?

heros1303

Stały bywalec

Post08 wrz 2013, 19:58

Ja ci powiem że nawet najtańsza wersja czyli HB będzie odpowiednia. Nie ma czegoś takiego jak wersja do gier. Na każdej pykniesz w to samo. Wyznacznikiem jest twój pc czy dany tytuł odpali oraz jaka będzie płynność. Droższa wersja to funkcje których zapewne nigdy nie skorzystasz. No może poza XP coś tam, który jest dostępny od tego Professional chyba. Ale to tylko wtedy gdy masz problemy ze starymi tytułami. Przeważnie Dosowe aplikacje :).

Radzę ci jednak dopłacić 2x i brać wersję BOX. Sam kiedyś myślałem czy dać i nie dać i wziąłem OEM. Teraz trochę żałuję bo upgradowanie całkowite mojego sprzętu wchodzi sam Windows kolejny. OEM po instalacji i aktywacji przypisuje się do danego sprzętu jak powiedział powyższy użytkownik. Wybierając wersję BOX nie mamy czegoś takiego. Możemy takiego BOX instalować nawet na kilku komputerach. Jedynym wymogiem jest w jednym czasie działanie jednego sprzętu. Tzn Możesz zainstalować na kilku ale w danej chwili możesz korzystać z jednej kopii.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 wrz 2013, 20:49

bony1992 pisze:Home premium PL (380zł)

Wystarczy.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”