Windows 7 brak partycji recovery

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 16:52

Witam ! Jestem Bardzo zdenerwowany Wiec odrazu przejde do rzeczy :
Moj laptop to : Samsung R580 JS09PL
Wersja : Windows 7 Home Premium 64 bit OEM

Kupilem Komputer. Dalem go kumplowi. Kumpel zainstalowal do niego linuxa i przez Gruba ( Program ktory pozwala wybrac system) wybieralem sobie jeden czy 2 system.
Po instalacji linuxa zauwazylem ze nei dziala mi ani podczas startu (naciskajac F4) Program system recovery. Nie dzialal on tez z aplikacji po wejsciu w system win 7 .

Usunąlem wszystkie partycje ( Partycje recovery tez przez przypadek)

Teraz Wgrywajac Windowsa ze sciagnietej przez mojego kumpla kopi.... ( Nie znam jej pochodzenia)
Wybieram z niej system windows 7 home premium x64
Instalacja przechodzi pomyslnie
Wchodze w aktywacje systemu z panelu
Wpisuje moj oryginalny kod ktory jest umieszczony na naklejce.
Zostaje wyswietlone okno iz klucz jest nieprawidlowy ?

Jesli posiadam oryginalny klucz. To skad moge pobrac nosnik ktory pozwoli mi na uzytkowanie w pelni legalnie systemu windows 7 home premium 64 bit ?

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post28 sie 2010, 17:06

Zmień klucz produktu na ten oryginalny co masz pod laptopem i później zrestartuj komputer. Po ponownym uruchomieniu włącz kreator i spróbuj aktywować przez internet, jak to i tak nic nie da aktywuj telefonicznie.

Jesli posiadam oryginalny klucz. To skad moge pobrac nosnik ktory pozwoli mi na uzytkowanie w pelni legalnie systemu windows 7 home premium 64 bit ?

Pobierać nie wolno ;) Pożycz od kogoś nośnik sam na kilka chwil i zainstaluj system z niego. Możesz też kupić u producenta laptopa tyle że to spory koszt będzie.

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 17:15

hmm czyli z mojego pobranego win ktory ma do wyboru kazda wersje win 7 w 64 i 86 nic z tego bo on nawet po wpisaniu klucza nie będzie legalny ?

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post28 sie 2010, 17:28

Źle mnie chyba zrozumiałeś. Klucz interesuje cię tylko, nośnik może być dowolny jaki chcesz. Jak zainstalujesz system z innego nośnika na własnym oryginalnym kluczu taki system będzie w pełni legalny.

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 17:56

czyli nawet jesli pobiore sobie jakas piracka kopie windowsa .... i bedzie ona posiadala piracki aktywator (ktorego nie uzyje)
i wklepie swoj kod to system będzie oryginalny ?

Kurcze tylko ja wlasnie tak robie mam plytke z paczka windowsow 7 i po instalacji w moj komputer + ppm + wlasciwosci + Aktywuj windows wpisuje oryginalny kod do wersji oem i pisze ze jest on nieprawidlowy :(
jestem poprostu zalamany ;/

-- 28 sie 2010, 17:51 --

Wiesz Co chyba sie udalo
:)))
Jestem zachwycony twoja checia pomocy :)
mam pytanie ile masz lat ?
Ps. 5 i 6 na zamazanej naklejce jest bardzo podobna :))

czyli nosnik nawet piracki + windows zainstalowany w wersji takiej jaka mama kupiona na fakturze + oryginalny kod z obudowy = legalnosc 100% ??

-- 28 sie 2010, 17:56 --

:( no i znowu przez online pisze ze nieprawidlowy pisze tez zeby zrobil to automatycznie przez telefonf

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post28 sie 2010, 17:59

Każdy nośnik nawet piracki, jeśli pojawi się oryginalny klucz + naklejka stanie się legalem. W tej chwili wielu studentów ma dostęp do subskrypcji MSDN AA, gdzie Microsoft zezwala na ściąganie systemu z sieci z jego serweru. Nie trzeba tego robić, gdy ma się już płytkę, wielu nawet sobie ją pożycza. Oczywiście ściąga się plik ISO i wypala. Zachęca się tu nawet, że jeżeli ktoś ma pirata to aby wpisał już legalny klucz jaki otrzymuje z MSDNAA.

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 18:05

otrzymuje sie dla piratów oryginalne klucze ? przeciez to chore ? jak to wyglada troche zaskoczony jestem tym :)
Bo na czym wtedy ms zarabia na rozdawaniu darmowych kluczy ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post28 sie 2010, 18:17

No tak, ale skoro student i tak dostaje za darmo windowsa od Microsoftu w ramach MSDNAA to po co ma dalej być piratem. MS i tak nic nie zarobi, a może w ramach takowej promocji "patrzcie jacy jesteśmy fajni" taki człowiek w przyszłości kupi produkty od MS.

-- 28 sie 2010, 17:17 --

Poza tym Microsoft w tym momencie pozyskuje legalnego usera, którym się poszczyci w statystykach (w końcu kolejny user w ich bazie), że są najpopularniejsi i mają już np ponad 10 milardów userów (nie wiem ilu ich dzisiaj jest). Będzie święto, prasa, drinki i kolejna promocja w mediach.

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post28 sie 2010, 18:27

czyli nawet jesli pobiore sobie jakas piracka kopie windowsa ....

To nie jest tak, pobierać ci nie wolno. Natomiast zdobycie nośnika instalacyjnego z którego pójdzie instalacja to już bardziej skomplikowana sprawa.

i wklepie swoj kod to system będzie oryginalny ?

Dowolny nośnik ale klucz musi być oryginalny.

czyli nosnik nawet piracki + windows zainstalowany w wersji takiej jaka mama kupiona na fakturze + oryginalny kod z obudowy = legalnosc 100% ??

Można tak powiedzieć, najważniejszy jest klucz produktu, w szczególności ma to znaczenie przy laptopach gdzie jest system dostarczony w formie partycji recovery.

:( no i znowu przez online pisze ze nieprawidlowy pisze tez zeby zrobil to automatycznie przez telefonf

Mógł się wyczerpać limit aktywacji przez internet stąd komunikaty o lewym kluczu.

otrzymuje sie dla piratów oryginalne klucze ? przeciez to chore ?

Jak pobierasz systemy MSDN AA to wszystko jest legalne, od nośnika (pliku ISO) aż po klucz, drukujesz tylko licencje żeby potwierdzić własność systemu. Wszystko jest full legal, system można swobodnie używać zgodnie z licencją MSDN.

taki człowiek w przyszłości kupi produkty od MS.

Ja chcąc nie chcąc zakupiłem ;)

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 19:32

Ok Wiec mam rozumiec iz jesli posiadam oryginalny klucz....
Musze go tylko zarejestrowac telefonicznie (bo byla to wersja oem i liczba aktywacji online ktora wynosi bodajze az 1 wygasla)
Mam pytanko :
-Co bedzie potrzebne mi przy aktywacji telefonicznej ?
-Pod jaki nr zadzwonic ?
-Czy to ze mam zainstalowanego teraz windowsa z pirackiego nosnika aczkolwiek jest on nieaktywny wplywa na legalnosc ?
-Czy moge pobrac 100% oryginalny obraz plyty bootowalnej mojego windowsa home premium 64 OEM ??

JESTESCIE WIELCY ( Przepraszam za upierdliwe i glupie pytania )

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post28 sie 2010, 19:49

bo byla to wersja oem i liczba aktywacji online ktora wynosi bodajze az 1 wygasla

Jeżeli system instalowano na innym laptopie to już przy następnej próbuje aktywacji przez internet będzie błąd.

Numeru nie pamiętam do nich 800......coś tam, zobacz na ich stronie. Dzwoniąc do nich na infolinię będziesz musiał podać identyfikator aktywacji czy jak to się zwie, w kreatorze zaznacz aktywację telefoniczną i ten kod ci się pojawi. Później automat powie ci żebyś wprowadził kod, jak skończysz powinien zostać wygenerowany kod zwrotny, wpisz wszystkie znaki i aktywuj system, jak dostaniesz komunikat o powodzeniu aktywacji rozłącz się z infolinią.

-Czy moge pobrac 100% oryginalny obraz plyty bootowalnej mojego windowsa home premium 64 OEM ??

Z punktu widzenia legalności nie możesz i o tym już wcześniej pisałem. Nie wolno pobierać pirackich wersji systemów.

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 19:53

Ok rozumiem skad wiec moge otrzymac legalny system na nosniku ?

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post28 sie 2010, 19:57

Ze sklepu :P

Moj laptop to : Samsung R580 JS09PL

Zadzwoń do producenta laptopa, powinien udostępniać płyty recovery oczywiście odpłatnie (choć nie zawsze).

mobbook

Użytkownik

Post28 sie 2010, 20:05

ok a nie mozna kupic ( ZE SKLEPU :) Samego nosnika w wersji win 7 64Bit HP Oem do mojego lapka i wpisze swoj kod licencyjny z naklejki ?

Nie chce kupowac calego systemu od nowa ani nei jestem zainteresowany recovery

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”