1. Logo - trwa uruchamianie systemu /pod koniec pokazują się na bardzo krótko dwie poziome, przerywane linie nad logiem/.
2. Proszę czekać - ok
3. Zapraszamy - pokazuje się jeden raz na krótko, czarny ekran na ułamek sekundy i zapraszamy /wszystko dzieje się szybko/.
Komputer wydaje się zadbany, wszystko aktualizowane. Dwa systemy na różnych partycjach /XP, Win 7/. Komputer ośmioletni. Wcześniej w/w problemów nie było.
Windows 7 - drobne problemy
- XMan
UWAGA - odnosi się do systemu Windows 7.
1. Oczyść wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego.
Usuwanie punktów przywracania systemu na Windows 7:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Zaktualizuj system przez Windows Update.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześniej
CCleaner w Programy --> Google Chrome zaznacz tylko te pozycje:

4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Wykonaj Gruntowny scandisk :
PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia ->- Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
6. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
np. za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler.
Po defragmentacji utwórz/zapisz nowy punkt przywracania systemu.
Tworzenie punktu przywracania systemu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wszystko wykonujesz wg. podanej kolejności.
Wyłącz aero oraz zbędne kompozycje:
Sprawdź/załóż temat:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Na systemie Windows XP:
użyj CCleaner + Eusing Free Registry Cleaner + Gruntowny scandisk + Defragmentacja oraz wrzuć loga z Autoruns.
1. Oczyść wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego.
Usuwanie punktów przywracania systemu na Windows 7:
kliknij aby powiększyć:
2. Zaktualizuj system przez Windows Update.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Wcześniej
CCleaner w Programy --> Google Chrome zaznacz tylko te pozycje:

4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
5. Wykonaj Gruntowny scandisk :
PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia ->- Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
6. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
np. za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler.
Po defragmentacji utwórz/zapisz nowy punkt przywracania systemu.
Tworzenie punktu przywracania systemu:
Wszystko wykonujesz wg. podanej kolejności.
Wyłącz aero oraz zbędne kompozycje:
Sprawdź/załóż temat:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Na systemie Windows XP:
użyj CCleaner + Eusing Free Registry Cleaner + Gruntowny scandisk + Defragmentacja oraz wrzuć loga z Autoruns.
-
Często wyjeżdżam, stąd ta przerwa.
Zalecenia wykonałem, problem pozostał. W międzyczasie usunąłem wszystkie systemy, win 7 zainstalowałem ponownie. Te same zakłócenia /na xp ich nie było/.
W podglądzie zdarzeń jest kernel-processor-power 6. Pytanie, czy jest to zupełnie inny problem?
W tym temacie Microsoft odsyła do aktualizacji biosu /Asus P5PL2 /, tego jednak nie podejmę się. Ponoć, należy włączyć w biosie IntelSpeedStep, ale u mnie tego nie ma. Chyba opinia, że brak kompatybilności /stary bios a win 7/jest najbardziej przekonywująca.
Czy mam dwa problemy?
Czy z kernel-processor-power 6 da się żyć bez szkody dla komputera?
Zalecenia wykonałem, problem pozostał. W międzyczasie usunąłem wszystkie systemy, win 7 zainstalowałem ponownie. Te same zakłócenia /na xp ich nie było/.
W podglądzie zdarzeń jest kernel-processor-power 6. Pytanie, czy jest to zupełnie inny problem?
W tym temacie Microsoft odsyła do aktualizacji biosu /Asus P5PL2 /, tego jednak nie podejmę się. Ponoć, należy włączyć w biosie IntelSpeedStep, ale u mnie tego nie ma. Chyba opinia, że brak kompatybilności /stary bios a win 7/jest najbardziej przekonywująca.
Czy mam dwa problemy?
Czy z kernel-processor-power 6 da się żyć bez szkody dla komputera?
- XMan
Wcześniej w/w problemów nie było.
- z tego bym wykluczył BIOS.
Dokładałeś/zmieniałeś jakiś sprzęt ?
Co najwyżej to możesz sprawdzić jego reset:
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
lub:
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
- Load Optimized Defaults
Jeszcze mogą być nieprawidłowe sterowniki lub problem ze sprzętem.
Posiadasz te same wszystkie sterowniki kiedy nie było problemu ?
Wrzuć screeny/zrzuty ekranu z:
1. Start --> Panel sterowania --> Programy i funkcje (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> System.
3. Menedżer urządzeń.
oraz z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - zakładki Mainboard + Graphics.
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
Później sprawdzimy sprzęt

Asus P5PL2
- może to być problem ze sterownikami ponieważ na stronie producenta płyty brak wsparcia
na system Windows 7

-
Miałeś rację, problem powodował sterownik karty graficznej wg Windows Update z informacją, że urządzenie działa poprawnie. Na stronie AMD jest narzędzie, które automatycznie sprawdzi i zainstaluje odpowiedni sterownik /Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników/.
Problem zniknął. Temat zamknięty. Bardzo dziękuję za solidną pomoc, jednocześnie przepraszam, że nie pokazałem na forum zaleconych wyników. Wolnego czasu bardzo mało.
Problem zniknął. Temat zamknięty. Bardzo dziękuję za solidną pomoc, jednocześnie przepraszam, że nie pokazałem na forum zaleconych wyników. Wolnego czasu bardzo mało.
-
- Reklama