Windows 7 Home Premium 64bit SP1 wolny start
-
Witam,
system startuje ponad 2 minuty. Problem ze spowolnieniem startu występuje po ekranie z logo Windowsa i napisem "Trwa uruchamianie systemu windows". Po zniknięciu tego ekranu przez długi czas ekran jest cały czarny, po jakimś czasie pojawia się kursor myszki a za jakiś czas obok niego kręcące się kółko zajętości systemu. Po długim czasie pojawia się niebieski ekran z napisem "Zapraszamy!" i tak wisi jakiś czas. Po tym znów pojawia się czarny ekran na dłużej i dopiero po nim wskakuje pulpit. Jak pulpit się pojawi wszystko toczy się szybko i jak należy.
Laptop jest po optymalizacja, sprzątaniu rejestru, optymalizacji autoruns, ccleaner i innych polecanych na forum. Nie ma wirusów, nie ma infekcji w logach OTL. Był rozebrany i wyczyszczony, zamieniałem pamięć miejscami, przedmuchałem sloty RAMu. Komenda sfc /scannow w cmd, nie odnajduje problemów z integralnością plików systemowych. Naprawa explorer.exe poprzez FixWin nic nie wnosi. Dysk sprawdzony, bez błędów. RAM bez błędów. Menadżer urządzeń nie pokazuje problemów ze sprzętem, nie ma konfliktów itp.
Nie mam już pomysłu co dalej. Nie chcę stawiać systemu od nowa bo po tych wszystkich zabiegach pracuje poprawnie, poza startem.
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Laptop to Sony Vaio VPCEB2Z1E, i5 M430 2,27GHz, 4 GB RAM,
system startuje ponad 2 minuty. Problem ze spowolnieniem startu występuje po ekranie z logo Windowsa i napisem "Trwa uruchamianie systemu windows". Po zniknięciu tego ekranu przez długi czas ekran jest cały czarny, po jakimś czasie pojawia się kursor myszki a za jakiś czas obok niego kręcące się kółko zajętości systemu. Po długim czasie pojawia się niebieski ekran z napisem "Zapraszamy!" i tak wisi jakiś czas. Po tym znów pojawia się czarny ekran na dłużej i dopiero po nim wskakuje pulpit. Jak pulpit się pojawi wszystko toczy się szybko i jak należy.
Laptop jest po optymalizacja, sprzątaniu rejestru, optymalizacji autoruns, ccleaner i innych polecanych na forum. Nie ma wirusów, nie ma infekcji w logach OTL. Był rozebrany i wyczyszczony, zamieniałem pamięć miejscami, przedmuchałem sloty RAMu. Komenda sfc /scannow w cmd, nie odnajduje problemów z integralnością plików systemowych. Naprawa explorer.exe poprzez FixWin nic nie wnosi. Dysk sprawdzony, bez błędów. RAM bez błędów. Menadżer urządzeń nie pokazuje problemów ze sprzętem, nie ma konfliktów itp.
Nie mam już pomysłu co dalej. Nie chcę stawiać systemu od nowa bo po tych wszystkich zabiegach pracuje poprawnie, poza startem.
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Laptop to Sony Vaio VPCEB2Z1E, i5 M430 2,27GHz, 4 GB RAM,
- bajbus
Podawałeś SMART z HD Tune jeśli nie to podaj
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To nie będzie dysk, ten jest całkowicie zdrowy ale zrób benchmark w hd tune, zobaczymy czy dysk nie jest przestawiony w wolniejszy tryb pracy.
-
w załączeniu screeny:
- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dodam, że indexowanie jest wyłączone
dodam, że indexowanie jest wyłączone
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Trochę wolniejszy niż bym się spodziewał, ale widocznie taki urok tego dysku. Na pewno więc to nie on, gdyby tryb pracy był zwolniony to byś tam miał transfer rzędu 5-10 MB/s, więc tu już nie ma co raczej szukać.
W msconfig w rozruchu, zaznacz "Informacje o rozruchu systemu operacyjnego"
Po następnym starcie powinno pokazać sterowniki podczas uruchamiania systemu, zobacz czy na którymś nie wisi.
W msconfig w rozruchu, zaznacz "Informacje o rozruchu systemu operacyjnego"
Po następnym starcie powinno pokazać sterowniki podczas uruchamiania systemu, zobacz czy na którymś nie wisi.
-
cosik_ktosik pisze:W msconfig w rozruchu, zaznacz "Informacje o rozruchu systemu operacyjnego"
Sterowniki ładują się szybko i sprawnie, nawet na chwilę się nie zawiesza, od razu przechodzi na czarne okno z informacja o wersji systemu i ilości procesorów w maszynie. Następnie informacja ta znika i pojawia się na kilka sekund taka informacja Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Po niej wchodzi niebieski ekran z napisem Zapraszamy! i na tym wisi bardzo długo. Po tym jest na chwilę czarny ekran z kursorem myszy i pojawiają się ikony paska a następnie tapeta. Mam porównanie z laptopem córki, Fujitsu serii A z procesorem i3 i 6GB RAM. Różnica jest ogromna, Fujitsu startuje w 30 sek do pełnej gotowości.
- XMan
Masz wyłączone aero oraz zbędne kompozycje ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sprawdzone:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Jakiego masz antywirusa, firewalla oraz inne programy zabezpieczające komputer ?
Zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
W Menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Przeskanuj komputer Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaktualizuj bazę wirusów.
Pełne skanowanie
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
W razie wykrycia infekcji usuń zainfekowane pliki.
Usuń zarażone pliki z kwarantanny.
Po skanowaniu wrzuć z niego raport na:
W razie problemów uruchom komputer w trybie awaryjnym F8.
Sprawdzone:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Jakiego masz antywirusa, firewalla oraz inne programy zabezpieczające komputer ?
W Menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Przeskanuj komputer Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaktualizuj bazę wirusów.
Pełne skanowanie
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
W razie wykrycia infekcji usuń zainfekowane pliki.
Usuń zarażone pliki z kwarantanny.
Po skanowaniu wrzuć z niego raport na:
W razie problemów uruchom komputer w trybie awaryjnym F8.
-
XMan pisze:Jakiego masz antywirusa, firewalla oraz inne programy zabezpieczające komputer ?
Avast Internet Security - płatny pakiet, wszystko aktualne
Sterowniki są oryginalne Sony Vaio
Nie ma żadnych problemów z urządzeniami.
Pełna optymalizacja jest już zrobiona. Laptop jest czyszczony na bieżąco jak już pisałem w pierwszym poście.
Nie ma infekcji w logach OTL
- hevet
Wyczyść katalog Prefetch w katalogu Windows i zrób ze dwa restarty.
-
hevet pisze:Wyczyść katalog Prefetch w katalogu Windows i zrób ze dwa restarty.
jest wyczyszczony...
Zastanawia mnie ten komunikat o nierozpoznanym systemie plików dysku, który załączyłem w powyższej wypowiedzi jako link "info". Nie występuje to na innych PC uruchamiających się szybko i bez problemów. Jak to naprawić skoro narzędzie w W7 nie wykazuje problemów z dyskiem a przy starcie testu od razu podaje, że system plików to NTFS

- hevet
-
hevet pisze:http://www.fixitpc.pl/topic/16453-naprawa-systemu-plikow/ może to
gość użył Ranish Partition Manager'a, problem w tym, że to startuje z FDD a ja nie posiadam takowego napędu...
dodatkowo u niego był faktyczny problem z systemem plików. W moim przypadku jest jedna partycja, wszystko jest widoczne, dostępne i działa prawidłowo poza wolnym startem i tymi uwagami przy starcie systemu
czy jest jakieś pewne i bezpieczne narzędzie, które pozwoli wykonać dokładną "kopię" całego dysku na drugi dysk? chciałbym przenieść partycje Vaio Recovery oraz C na inny dysk i sprawdzić czy problem nie leży jednak w sprzęcie.
Zależy mi na tym aby po włożeniu nowego dysku po tej operacji wszystko działało jak wcześniej
- lewy
czy jest jakieś pewne i bezpieczne narzędzie, które pozwoli wykonać dokładną "kopię" całego dysku na drugi dysk?
Lepiej nie ruszać, czasami system nie potrafi potem ruszać.
Co do problemu to może to narzędzie coś ciekawego pokaże
Kod: Zaznacz cały
http://www.centrumxp.pl/Windows7/2545,Analiza-uruchamiania-systemu-Windows-7-z-uzyciem-Xperfa.aspx
-
lewy pisze:Lepiej nie ruszać, czasami system nie potrafi potem ruszać.
Co do problemu to może to narzędzie coś ciekawego pokaże
Robiąc kopie partycji nic nie ryzykuję bo obecne pozostają bez zmian a te skopiowane najwyżej nie ruszą. Mam rację? co więc polecacie do tej próby?
Podane narzędzie niestety nie chce się zainstalować. Informuje, że napotkało problem i to wszystko.
-
- Reklama