Witam,
Już nie mam siły do tego systemu/komputera. Jakiś czas temu zaczęły się problemy z restartami laptopa. BSOD wywala błąd BBCode 124. Raport Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pamięć RAM sprawdzałem programem GoldMemory przez noc (jakieś 12h) i wyszło 0 błędów. Dysk twardy sprawdzałem HD Tune i zero problemów. Grafika to nie wiem czym sprawdzić ale dodam że gram w Assassin's Creed parę godzin i jest spokój. Tylko wyjdę do Windowsa 7 i chwilę popracuję. Tik i zawiesza się i restartuje. Film oglądam też bez problemu. Pracując na jakieś aplikacji typu Pinnacle Studio albo chcą zainstalować nowego softa dzieją się takie rzeczy. Format systemu robiłem 5 razy i non stop to samo. Partycje usuwałem/zmieniałem i formatowałem. Też zero odzewu. Nie mam pomysłu co może mu dolegać.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Windows 7 i laptop Asus X71Vn - BSOD
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).
Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.
Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.
-
Re: Windows 7 i laptop Asus X71Vn - BSOD
Procesor 47 °C (117 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 47 °C (117 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 46 °C (115 °F)
GPU Diode 50 °C (122 °F)
Seagate ST9320320AS 39 °C (102 °F)
Analiza smart zaraz zrobię i zdam raport w odpowiednim temacie.
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 47 °C (117 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 46 °C (115 °F)
GPU Diode 50 °C (122 °F)
Seagate ST9320320AS 39 °C (102 °F)
Analiza smart zaraz zrobię i zdam raport w odpowiednim temacie.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To nie dysk, to już pewne, temperatury też są oki, nic więc się nie grzeje.
Czy aktualizowałeś wszystkie sterowniki dla nowego systemu?
Czy aktualizowałeś wszystkie sterowniki dla nowego systemu?
-
Dla mojego laptopa nie ma sterowników pod Win7 x64, muszę się pocieszać tymi od Visty x64.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Może tylko producent nie daje. Zobaczymy. Uruchom Everesta Ultimate. Z sekcji Komputer->Podsumowanie, spisz:
- Nazwa płyty głównej
- Mikroukład płyty głównej
- Multimedia
- Ekran
- Nazwa płyty głównej
- Multimedia
- Ekran
-
cosik_ktosik pisze:Może tylko producent nie daje. Zobaczymy. Uruchom Everesta Ultimate. Z sekcji Komputer->Podsumowanie, spisz:
- Nazwa płyty głównej
- Multimedia
- Ekran
Nazwa płyty głównej Asus X71Vn Series Notebook
Mikroukład płyty głównej Intel Cantiga PM45
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-3]
Karta dźwiękowa Realtek ALC663 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-3]
Karta wideo NVIDIA GeForce 9650M GT (1024 MB)
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <== Nie do końca jestem pewny czy będzie dobry
Karta dźwiękowa Realtek ALC663
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Karta dźwiękowa Realtek ALC663
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Niestety i te drivery nic nie pomogły 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Podaj kilka plików DMP może coś znajdziemy.
I daj to: Podgląd zdarzeń - zapisywanie dzienników (XP, Vista).
I daj to: Podgląd zdarzeń - zapisywanie dzienników (XP, Vista).
-
Podgląd dziennika zdarzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pliki DMP: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ; Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ; Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plików DMP mam znacznie więcej w razie co.
Pliki DMP: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ; Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ; Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plików DMP mam znacznie więcej w razie co.
- rokko
- Kontaktowanie:
Dzienniki sprawdzone, lecz są one niepełne i dot. wyłącznie bluescreenów i jeden instalacji Intel Chipset Driver. Wrzuć na wikisend.com całe dzienniki aplikacja oraz system według instrukcji, mogą być przefiltrowane, ale błędy powinny być przynajmniej z 3 dni.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
rokko pisze:Dzienniki sprawdzone, lecz są one niepełne i dot. wyłącznie bluescreenów i jeden instalacji Intel Chipset Driver. Wrzuć na wikisend.com całe dzienniki aplikacja oraz system według instrukcji, mogą być przefiltrowane, ale błędy powinny być przynajmniej z 3 dni.
Aplikacje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ok, sorry moje nie doczytanie. Poprawione
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 16:59 przez snookie, łącznie zmieniany 1 raz.
- rokko
- Kontaktowanie:
Po analizie dzienników, dodając do tego dumpy z błędem:
i fakt, iż są to błędy ze wskazaniem na...
...oraz opierając się na opisach Microsoftu, można wywnioskować, iż najprawdopodobniej problem leży właśnie w niewłaściwych sterownikach, co oczywiście nie oznacza, iż inne opcje nie są możliwe.
Należy bezwzględnie zainstalować najnowsze dostępne sterowniki, w szczególności dla chipsetu i karty graficznej, w następnej kolejności dla pozostałych komponentów komputera.
Dodatkowo, przed instalacją nowszych sterowników mile widziane będzie zainstalowanie wszelkich aktualizacji dla Windows 7.
W przypadku, gdy producent notebooka udostępnia na stronie BIOS dla tego modelu, można spróbować zaktualizować go do najnowszej dostępnej wersji.
W przypadku, gdy nie ma na stronie odpowiednich sterowników dla Windows 7, a wszelkie inne nie chcą prawidłowo funkcjonować, pokusiłbym się o napisanie do supportu Microsoft w tejże sprawie, załączając w wiadomości wszelkie kluczowe informacje na temat błędów, podając przy tym szczegółową specyfikację komputera, raporty z analizy bluescreenów itp.
BugCheck 124, {0, fffffa8004e928f8, 0, 0}
i fakt, iż są to błędy ze wskazaniem na...
WHEA (Windows Hardware Error Architecture)
...oraz opierając się na opisach Microsoftu, można wywnioskować, iż najprawdopodobniej problem leży właśnie w niewłaściwych sterownikach, co oczywiście nie oznacza, iż inne opcje nie są możliwe.
Należy bezwzględnie zainstalować najnowsze dostępne sterowniki, w szczególności dla chipsetu i karty graficznej, w następnej kolejności dla pozostałych komponentów komputera.
Dodatkowo, przed instalacją nowszych sterowników mile widziane będzie zainstalowanie wszelkich aktualizacji dla Windows 7.
W przypadku, gdy producent notebooka udostępnia na stronie BIOS dla tego modelu, można spróbować zaktualizować go do najnowszej dostępnej wersji.
W przypadku, gdy nie ma na stronie odpowiednich sterowników dla Windows 7, a wszelkie inne nie chcą prawidłowo funkcjonować, pokusiłbym się o napisanie do supportu Microsoft w tejże sprawie, załączając w wiadomości wszelkie kluczowe informacje na temat błędów, podając przy tym szczegółową specyfikację komputera, raporty z analizy bluescreenów itp.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Dzięki za pomoc. Okazuje się, że zmiana BIOSu na nie oficjalny i aktualizacja sterowników poprzez program Driver Genius pomógł. Wynika z tego, że to była wina sterownika od grafiki (Nvidia 9650M GT). BIOS ten nie oficjalny miał poprawkę do tego sterownika. Póki co odpukać w puste i nie malowane na razie wszystko działa perfect. Oby tak dalej 

-
- Reklama