Witam,
Na nowym laptopie zainstalowałem win 7 hp i wszystko było ok, do momentu, aż nie musiałem zainstalować pierwszego programu (akurat winrar) i nie zaczął wyskakiwać błąd. "Wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu Windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna (x86 - 32 bitowa czy x64 - 64 bitowa), a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania." Jakikolwiek program chcę zainstalować za każdym razem wywala ten błąd. System 64bit i oczywiście programy dostosowane. Próbowałem instalować windę z płyty i z 2 obrazów 1:1 i za każdym razem to samo. Laptop wyjęty z kartonu 05-10, instalacja windowsa 06-10 i na dzień dobry zonk. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Z tego co tu napisałem wynika, że to chyba nie jest wina softa? Myślicie, że nowy sprzęt i może już być jakoś uszkodzony?
Czekam na pomoc i sugestie.
Pozdrawiam
Windows 7 - Problem z nowym lapkiem
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, można zrobić na początek kilka testów.
Sprawdź pamięć programem Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM
Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.
Wykonaj aktualizację systemu.
Zrób jeszcze sprawdzanie plików systemowych. Do tego służy komenda sfc, a więc naciśnij klawisz Windows+R, wpisz cmd
daj na enter, teraz w konsoli wpisz komendę:
sfc /scannow
wciśnij enter.
Sprawdź pamięć programem Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM
Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.
Wykonaj aktualizację systemu.
Zrób jeszcze sprawdzanie plików systemowych. Do tego służy komenda sfc, a więc naciśnij klawisz Windows+R, wpisz cmd
daj na enter, teraz w konsoli wpisz komendę:
sfc /scannow
wciśnij enter.
-
Hej, porobiłem testy, zdjęcia poniżej, tak dla zaspokojenia ciekawości, bo problem rozwiązany. Wszystko rozchodziło się o uszkodzonego pendrive na którym miałem wszystkie instalki. Na próbę pobrałem chroma bezpośrednio przez ie na laptopie i okazało się, że spokojnie mogę instalować programy, to samo jak przeniosłem instalki innym pendrive. Żeby zweryfikować tego pendrive z którego nie szło, wsadziłem go do innego lapka i na nim też wywalał te same błędy. Także 12h mordęgi okazało się darmowe, bo sprzęt sprawny
. Ten warrning na smarcie ma jakieś znaczenie, czy to nieistotny parametr?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Reklama