Windows 7 - Problem z nowym lapkiem

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
veskit

Użytkownik

Post07 paź 2013, 07:02

Witam,

Na nowym laptopie zainstalowałem win 7 hp i wszystko było ok, do momentu, aż nie musiałem zainstalować pierwszego programu (akurat winrar) i nie zaczął wyskakiwać błąd. "Wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu Windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna (x86 - 32 bitowa czy x64 - 64 bitowa), a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania." Jakikolwiek program chcę zainstalować za każdym razem wywala ten błąd. System 64bit i oczywiście programy dostosowane. Próbowałem instalować windę z płyty i z 2 obrazów 1:1 i za każdym razem to samo. Laptop wyjęty z kartonu 05-10, instalacja windowsa 06-10 i na dzień dobry zonk. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Z tego co tu napisałem wynika, że to chyba nie jest wina softa? Myślicie, że nowy sprzęt i może już być jakoś uszkodzony?
Czekam na pomoc i sugestie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 paź 2013, 07:07

Witam, można zrobić na początek kilka testów.

Sprawdź pamięć programem Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM

Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.

Wykonaj aktualizację systemu.

Zrób jeszcze sprawdzanie plików systemowych. Do tego służy komenda sfc, a więc naciśnij klawisz Windows+R, wpisz cmd
daj na enter, teraz w konsoli wpisz komendę:

sfc /scannow

wciśnij enter.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

veskit

Użytkownik

Post08 paź 2013, 17:27

Hej, porobiłem testy, zdjęcia poniżej, tak dla zaspokojenia ciekawości, bo problem rozwiązany. Wszystko rozchodziło się o uszkodzonego pendrive na którym miałem wszystkie instalki. Na próbę pobrałem chroma bezpośrednio przez ie na laptopie i okazało się, że spokojnie mogę instalować programy, to samo jak przeniosłem instalki innym pendrive. Żeby zweryfikować tego pendrive z którego nie szło, wsadziłem go do innego lapka i na nim też wywalał te same błędy. Także 12h mordęgi okazało się darmowe, bo sprzęt sprawny :). Ten warrning na smarcie ma jakieś znaczenie, czy to nieistotny parametr?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pozdrawiam

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”