Witam.
Na szybko postaram się opisać co namieszałem.
Po zamontowaniu dysku SSD zainstalowałem win 8.1. Program narzędziowy Kingstona nie widział dysku więc chciałem wg wskazówek ze Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zrobić jak napisali:
".... Przejdź do pozycji Kontrolery IDE ATA/ATAPI > Kontroler AMD SATA lub Kontroler Intel SATA. Kliknij prawym przyciskiem myszy tę pozycję i wybierz polecenie Aktualizuj sterownik. Wybierz pozycje Przeglądaj > Pozwól mi wybrać. Wybierz z listy pozycję Standardowy kontroler AHCI. Następnie uruchom ponownie komputer .... "
I tu chyba namieszałem bo podmieniłem sterowniki z kategorii Kontrolery magazynu (jeśli dobrze pamiętam nforce SATA lub Nvidia SATA) na Standardowy kontroler AHCI.
Po restarcie są tylko kwadraciki win8 i po chwili błąd, następnie uruchamia się narzędzie do naprawy windowsa.
Mam tam np dostęp do rejestru, ale czy np mogę tam te sterowniki usunąć, aby system na nowo sobie wykrył i zainstalował?
Ew. czy jest jakiś inny sposób na ww problem? Próba przywrócenia systemu z punktu nie powiodła się.
Z góry dzięki za pomoc
Windows 8. Po zmianie sterowników dysku system nie rusza.
-
- leon1956
Witam . Tak samo jak instalowałeś ten sterownik , możesz go odinstalować . Menadżer urządzeń - Przejdź do pozycji Kontrolery IDE ATA/ATAPI > Kontroler AMD SATA lub Kontroler Intel SATA. Kliknij prawym przyciskiem myszy tę pozycję i wybierz właściwości > sterownik > Odinstaluj sterownik .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
100mek pisze:Po restarcie są tylko kwadraciki win8 i po chwili błąd, następnie uruchamia się narzędzie do naprawy windowsa.
leon1956 pisze:Witam . Tak samo jak instalowałeś ten sterownik , możesz go odinstalować . .... .
Niestety tak jak pisałem nie mam dostępu do Windowsa. Tryb awaryjny też nie rusza, jedynie odpala się narzędzie do naprawy systemu, z którego mam dostęp do np wiersza poleceń. Przywracanie ustawień też nie działa - wywala błąd, że nie może znaleźć potrzebnych plików.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A posiadasz płytę instalacyjną systemu? Jak tak to z niej przywracanie systemu.
-
cosik_ktosik pisze:A posiadasz płytę instalacyjną systemu? Jak tak to z niej przywracanie systemu.
Jest tak jak napisałeś. To czego narzędzie do przywracania systemu zawarte na dysku jako opcja naprawy systemu nie dała rady przywrócić to, to samo narzędzie tylko z płyty instalacyjnej zrobiło swoją robotę i przywróciło sprawność systemu z dnia wczorajszego.
Wcześniej próbowałem z płyty zrobić "odśwież system" (czy jakoś tak) i niestety. Płyta inst. z win8, system na dysku już po aktualizacji do 8.1 i wersje się gryzły co nie pozwoliło rozpocząć zadania naprawy .... Natomiast przywracanie odpaliło, z czego się b. cieszę.

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czyli już system działa?
-
cosik_ktosik pisze:Czyli już system działa?
Tak. Przywrócenie systemu z płytki pomogło. Pewnie niejeden od tego by zaczął, ale jak system odpalił się w trybie naprawy systemu i tam dałem przywracanie systemu to byłem przekonany, że to samo z płytki tak samo się skończy. ... Z płytki zakończyło się sukcesem.
Dzięki. Problem można uznać za rozwiązany, może komuś się przyda.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To super, pozdrawiam.
-
- Reklama