Witam,
Chciałbym zrobić serwer domowy do przechowywania plików oraz postawienia serwera HTTP i FTP.
W związku z tym, że na strychu mam dosyć stary komputer (dla mnie wystarczający), na którym zainstalowałem Windows Server 2008 R2.
Po uruchomieniu zainstalowałem również sterowniki do karty sieciowej. Natomiast po podłączeniu kabla system nie wykrywa w ogóle łącza - ciągle jest "Kabel sieciowy odłączony"
Kabel był sprawdzony na innym komputerze i działa bez zarzutów.
Natomiast po instalacji innego systemu, np. Windows XP, 7, Server 2003 sieć wykrywana jest bez problemów.
Co może być przyczyną?
Komputer:
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+
RAM: 3,5 GB GoodRAM
Grafika: ATI Radeon HD 4650 AGP
Karta sieciowa: Marvell Yukon PCI-E Gigabit Ethernet
Windows Server 2008 - problem z siecią
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wydaje mi się, że lepsze rozwiązanie to darmowy linuks, bo da więcej bezpieczeństwa niż win2008. Chyba, że to tylko do zabawy w domu, nie poza nim.
W win2008 to bym najpierw zobaczył czy wszystkie sterowniki są poprawne, potem trzeba sprawdzić ustawienia firewalla. Jeśli stery są dobre, to następny etap w ustawieniach sieci dla karty zobaczyć czy jest włączona i czy nie ma stałego IP. Druga rzecz, skąd pobierany jest adres sieciowy.
W win2008 to bym najpierw zobaczył czy wszystkie sterowniki są poprawne, potem trzeba sprawdzić ustawienia firewalla. Jeśli stery są dobre, to następny etap w ustawieniach sieci dla karty zobaczyć czy jest włączona i czy nie ma stałego IP. Druga rzecz, skąd pobierany jest adres sieciowy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik
Pozdrawiam, cosik_ktosik
-
To jest tylko do zabawy do domu.
Sterowniki są poprawnie zainstalowane, system odnajduje kartę sieciową. Karta nie ma przypisanego adresu na stałe, natomiast w ogóle nie pobiera adresacji z routera (ponieważ jest podłączony kablem do niego), ponieważ w ogóle nie wykrywa kabla.
Kolejny problem, który pojawił się w trakcie ponownej instalacji systemu to komunikat:
CMOS Checksum Bad
USB Device Over Current Status Detected!!
System will shut down after 15 seconds.
Czytałem troszkę o tym, zmieniałem zworki, odpiąłem wszystkie urządzenia, natomiast to nie pomaga.
Sterowniki są poprawnie zainstalowane, system odnajduje kartę sieciową. Karta nie ma przypisanego adresu na stałe, natomiast w ogóle nie pobiera adresacji z routera (ponieważ jest podłączony kablem do niego), ponieważ w ogóle nie wykrywa kabla.
Kolejny problem, który pojawił się w trakcie ponownej instalacji systemu to komunikat:
CMOS Checksum Bad
USB Device Over Current Status Detected!!
System will shut down after 15 seconds.
Czytałem troszkę o tym, zmieniałem zworki, odpiąłem wszystkie urządzenia, natomiast to nie pomaga.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Hmm, jakby bios nie pasował pod ten system. W sumie tak może być, nie wszystko jest zgodne z każdym systemem. Producent płyty głównej daje do niej sterowniki?
To chyba przy starcie komputera (czarny ekran? Jak tak to w biosie trzeba załadować ustawienia defaultowe.
CMOS Checksum Bad
To chyba przy starcie komputera (czarny ekran? Jak tak to w biosie trzeba załadować ustawienia defaultowe.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik
Pozdrawiam, cosik_ktosik
-
Są sterowniki pod Vistę.
Ale niestety teraz nie da się nic zainstalować.
Jeśli dysk jest podpięty to BIOS tak jakby zawiesza się w jednym momencie i nie rusza dalej.
Jeśli dysk jest odłączony to wtedy POST przechodzi, natomiast wyświetla się komunikat, który opisałem wcześniej.
Ale niestety teraz nie da się nic zainstalować.
Jeśli dysk jest podpięty to BIOS tak jakby zawiesza się w jednym momencie i nie rusza dalej.
Jeśli dysk jest odłączony to wtedy POST przechodzi, natomiast wyświetla się komunikat, który opisałem wcześniej.
-
- Reklama