Windows Vista - problem z wyszukiwaniem plików

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
eXtra69

Użytkownik

Post31 maja 2009, 12:44

witam mam problem z vista, 2 dni temu od tak sobie przestała szukać plików ... korzystam z opcji start -> rozpocznij wyszukiwanie ... i ściana nic ... mam zaznaczone w opcjach wyszuk. ze ma szukać w plikach nieindeksowanych ale dalej lipa ... przekopałem wszystko i nic, nic więcej nie wymyśle ... dalej jak wpisuje powiedzmy nazwę piosenki "wehikuł czasu" dodam jeszcze, że ów kawałek mam w folderze przed oczami, a vista komunikat wyświetla ze nie ma nic co pasuje do kryteriów wyszuk. tak samo jest z innymi plikami nie tylko muz.:).... tydzień temu szukanie działało ... nie ukrywam ze jest mi to potrzebne. :)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 12:55 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 13:03

Indeksowanie plików włączone?

Temat przenoszę do działu Systemy operacyjne.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

eXtra69

Użytkownik

Post31 maja 2009, 13:08

wszystkie ust. domyślne ... czyli tak jak było

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 13:17

Zakładam że uruchomiona jest usługa indeksowania.

1. Start -> Panel sterowania -> Widok klasyczny
2. Uruchom aplet Opcje indeksowania
3. Kliknij przycisk Zaawansowane
4. Rozwiązywanie problemów -> Przywróć oryginalne ustawienia indeksu, kliknij Przywróć domyślne
5. Zrestartuj komputer.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

eXtra69

Użytkownik

Post31 maja 2009, 13:32

i po restarcie .... dalej nic dodalem do indeksowania foldery osobiste i folder muzyka w ktorym znajduje sie wspomniany juz wehikił ... i restart i dalej lipa ...

-- Dzisiaj, 13:35 --

po dodaniu katalogu muzuka ktory ma pi razy oko 6000 plikow zindeksowanych elementów jest 26 ...

-- Dzisiaj, 13:37 --

mmozesz mi powiedziec gdzie sprawdzic czy ustuga ineks. jest wlaczona ??

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 14:18

Po uruchomieniu wspomnianego apletu pisze czy funkcja indeksowania jest aktywna (np. "Indeksowanie nie działa").

Co do sprawdzenia statusu usługi indeksowania.

Start -> uruchom -> services.msc

Odszukaj usługę Windows Search i sprawdź czy jej stan = Uruchomiono. Jeżeli nie, zmień typ uruchamiania z "wyłączony" na automatyczny.

W ostateczności, w celu wyszukiwania plików/informacji można posłużyć się alternatywnym oprogramowaniem.

eXtra69

Użytkownik

Post31 maja 2009, 14:49

wiec Windows search uruchomiony był i był ust na auto. w tym aplecie opcji indeks. nie mam informacji czy dziala czy nie działa ... wydaje mi się ze vista nie możne poradzić sobie z dodaniem do indeksowania plików które zaznaczam ... albo które sam zaznacza ... szukając poprzez "szukanie zaawansowane" zaznaczając ptaszka przy "szukaj w plikach nieindeksowanych ..." znajduje ten wspomniany wehikuł. dziwi mnie tylko fakt ze nie można dodać do indeksowania plików ... w aplecie opcji indeksowania widnieje folder muzyka ale przez start i rozpocznij wyszukiwanie nie znajduje nic ... dopiero po przejściu do szukania zaawansowanego...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 15:17

Aby zbudować indeks system musi troszkę się wysilić a to wymaga czasu. Jeżeli chodzi o systemowe wyszukiwanie i indeksowanie to jest niewielka strata, wydajność tego jest kiepska, lepiej zaopatrzyć się w alternatywne oprogramowanie do wyszukiwania plików.

Tutaj Masz jeszcze jeden sposób na naprawę indeksowania -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”