Witam. Otóż mam taki problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Głównym systemem operacyjnym jest Windows XP, natomiast drugim systemem jest Windows 7. Ogólnie mam utworzone 3 partycje. Windows XP jest jak (System,Rozruch,Aktywny), Windows 7 jest mu podporządkowany. Chodzi o to, że chciałbym się pozbyć WIN XP i żeby został mi sam Windows 7(jako główny system). W przypadku gdy sformatuję partycję na której znajduje się XP nie bd mógł później nic zrobić, będę musiał instalować wszystko od początku ponieważ XP jest jako rozruch i system główny. Co muszę zrobić ? Jak w ogóle powinienem się do tego zabrać ? Czy można zrobić to ręcznie bez ponownego instalowania systemu ? Mam dużo danych więc strasznie by mi ich było szkoda.
Bardzo proszę o pomoc.
Windows XP podstawowy, seven jako 2 system.
- bajbus
Panel Sterowania -> System ->
Zakładka "Zaawansowane"
Uruchamianie i Odzyskiwanie ->
Ustawienia
Domyślny system operacyjny
ustaw na Windows 7
Odznacz ptaszka w "Czas
wyświetlania listy systemów
operacyjnych"
Zakładka "Zaawansowane"
Ustawienia
ustaw na Windows 7
Odznacz ptaszka w "Czas
operacyjnych"
- XMan
Mam dużo danych więc strasznie by mi ich było szkoda.
Przerzuć wcześniej dane na inny dysk (nie systemowy Windows 7) lub na zewnętrzny albo płytki DVD.
Mam system Windows XP SP3 oraz Windows 7 Ultimate 32 bit. i dla pierwszego oraz drugiego systemu
zapisane wszystkie dane tj. zdjęcia, muzyka, filmy, gry, itd. itp. na trzecim dysku E:

Na każdym systemie wszystko działa

Czy koniecznie chcesz się pozbyć Windows XP czy tylko chodzi Tobie o to aby pierwszy ładował się Windows 7 ?
Po formacie Windows XP będziesz miał dodatkowy/wolny dysk.
Co masz zamiar z nim zrobić, pozostawić na dane lub przydzielić do innej partycji ?
Wrzuć screena z dyskami jako i ja wrzuciłem

-
W sumie to chciałbym się pozbyć XP, ponieważ nie korzystam już nie z niego. W zasadzie ten system XP był źle postawiony i nie pyka w ogóle, nie ma tam żadnych danych. Chodzi mi głównie o dane z partycji (E). Jeśli sformatowałbym XP to wówczas tracę wszystko, bo nie uruchomię w ogóle systemu
U mnie jest tak:

Po formacie zostanie wolna pamięc którą chciałbym rozłożyć na inne partycje.
U mnie jest tak:

- XMan
Chodzi mi głównie o dane z partycji (E). Jeśli sformatowałbym XP to wówczas tracę wszystko, bo nie uruchomię w ogóle systemu
Najpierw:
bajbus pisze:Panel Sterowania -> System ->
Zakładka "Zaawansowane"
Ustawienia
ustaw na Windows 7
Odznacz ptaszka w "Czas
operacyjnych"
Formatujesz tylko dysk XP(M:) a dysk E z danymi pozostaje nie naruszony.
Nie pozostanie inna wolna pamięć tylko partycja, na którą chcesz dołożyć, inaczej do którego dysku ?
ark pisze:Teraz jest następujący problem. Daję "Formatuj.." i wyskakuję mi coś takiego.. "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania"
Jeżeli wykonałeś to co p/w zostało napisane to uruchom Windows 7 i kliknij PPM (prawym przyciskiem myszki) na dysk
XP(M:) --> Formatuj...
Nie pomoże to sprawdź GParted
-
Teraz jest następujący problem. Daję "Formatuj.." i wyskakuję mi coś takiego.. "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania"
Chciałbym mieć tą pamięć na tej systemowej (WINDOWS 7).
-- 24 cze 2013, 15:31 --
Wykonałem tą czynność na Windows 7, ponieważ Windows XP mi nie chodzi.
Chciałbym mieć tą pamięć na tej systemowej (WINDOWS 7).
-- 24 cze 2013, 15:31 --
Wykonałem tą czynność na Windows 7, ponieważ Windows XP mi nie chodzi.
- XMan
Nie pomoże to sprawdź GParted
Sprawdziłeś ?
Za pomocą tego programu również możesz przydzielić partycję aczkolwiek na systemową może to być ryzykowne.
Wcześniej zapisz punkt przywracania systemu.
-
Nie sprawdzałem tego ale rozwiązałem problem. Za pomocą takiego jednego programu sformatowałem partycję na której był WIN XP. Później nic się nie uruchamiało więc użyłem płyty z Windows 7. Sformatowałem jeszcze raz tą partycję podczas procesu instalacji ponownie i sformatowałem partycję z Windows 7 ponieważ tak uznałem za słuszne,bo już ten system zamulał troszkę. Co najważniejsze Partycja "Programy(E:) ostała się, wszystkie dane na tej partycji pozostały. Teraz tylko wgrywam sterowniki i robię kopię zapasową która zapiszę na partycji gdzie wcześniej był system xp. Bardzo chciałem Wam podziękować za pomoc ! Kiedy będę potrzebował pomocy na pewno napiszę. Jeszcze raz serdecznie dziękuje, wasze uwagi mi pomogły. Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam Arek.
Pozdrawiam Arek.
- bajbus
Trochę z kapitulowałeś posuwając się do kroku by zrobić format bo na odmulenie kompa są pewne sposoby ale ok skoro tak już zrobiłeś niech będzie
Jeśli będziesz potrzebował jakiejs pomocy wal śmiało 

-
- Reklama