Więc tak...
Dziś sobie uruchomiłem ponownie komputer (wcześniej było wszystko OK) i po załadowaniu się Paska Windows XP, monitor się wyłącza, i nie chce się odpalić.
Na Windows 7 jest wszystko ok
Po prostu po załadowaniu Paska Windows XP monitor jest nie aktywny, czarny ekran.
Jak można to naprawić aby było dobrze? Tryb awaryjny rownież nie działa
Windows XP problem z monitorem
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W trybie awaryjnym odinstaluj sterowniki grafiki. Ewentualnie zobacz najpierw ostatnią dobrą konfigurację lub małe przywracanie systemu.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Dobra, Zformatowałem wszystkie dyski i jestem lekko wkurwio**, nie była to wina grafiki, pewnie po prostu padł System, wziołem GTS 250 od kumpla i było to samo.
Teraz powraca problem z tymi taktowaniami co nie dawno pisałem, taktowania skaczą 800mhz-2,1ghz-3,2ghz prawdopodobnie zależne od obciążenia, jak mam ustawić aby na stałe pracowały na 3,2ghz? w Energy Easy Saver nie da się tego ustawiać a gdy ustawiam w Easy Tune 6 to nie ma reakcji.
Teraz powraca problem z tymi taktowaniami co nie dawno pisałem, taktowania skaczą 800mhz-2,1ghz-3,2ghz prawdopodobnie zależne od obciążenia, jak mam ustawić aby na stałe pracowały na 3,2ghz? w Energy Easy Saver nie da się tego ustawiać a gdy ustawiam w Easy Tune 6 to nie ma reakcji.
- seba86mu
Mariusz X pisze:Teraz powraca problem z tymi taktowaniami co nie dawno pisałem, taktowania skaczą 800mhz-2,1ghz-3,2ghz
To najpewniej tryb energooszczędności procesora. Aktualne taktowanie zależne jest od aktualnego obciążenia systemu. Jeżeli pełna moc procesora nie jest wymagana, jego taktowanie jest automatycznie zaniżane w ramach oszczędności energii. Wraz ze wzrostem wymogów mocy obliczeniowej zegar jest automatycznie zawyżany. To normalny objaw.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Okej, poradziłem sobie, w biosie wyłączyłem Opcje AMD C1E Support, Vitrualization i AMD K8 Cool&Quiet control
i działa na pełnych zegarach, ale gdy zmienie jakies taktowania np włącze energy saverem to juz znowu sie nie da wyłączyć, jakieś propozycje na komfigurację powyższych opcji w biosie?
-- 09 kwi 2010, 22:45 --
Trochę haotycznie to napisałem....
Do sedna
Chodzi mi o to, że Taktowania są obniżane nawet na stałe do 800mhz (przez program Easy Energy Saver) a nie, aby system robił to automatycznie za mnie, czyli 800mhz-2,1ghz-3,2ghz

-- 09 kwi 2010, 22:45 --
Trochę haotycznie to napisałem....
Do sedna
Chodzi mi o to, że Taktowania są obniżane nawet na stałe do 800mhz (przez program Easy Energy Saver) a nie, aby system robił to automatycznie za mnie, czyli 800mhz-2,1ghz-3,2ghz
- seba86mu
Mariusz X pisze:AMD C1E Support
To funkcja automatycznej dynamicznej zmiany napięć procesora. Z tego co się orientuję, to funkcja obsługiwana jest przez procesory AMD Phenom II, ale może się mylę. Jeżeli takiego procesora nie posiadasz, to możesz wyłączyć.
Mariusz X pisze:Vitrualization
To bodajże funkcja sprzyjająca tworzeniu wirtualnych maszyn w systemie operacyjnym. Jeżeli tego nie robisz, możesz wyłączyć.
Mariusz X pisze:AMD K8 Cool&Quiet
To właśnie technologia odpowiedzialna za obniżanie taktowań procesora w celu oszczędności energii oraz w celu zmniejszenia prędkości obrotowej wentylatora procesora, co wiąże się ze zmniejszeniem hałasu. Zalecam włączyć funkcję, ale to zależy od Ciebie.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Tak mam Phenom II, gdy włączam tą funkcje czasami przymula PC, i właśnie zależy mi na ręcznej manipulacji Energią przez program Easy Energy Saver, ale prawdopodobnie ta opcja AMD c'n'q robi to automatycznie za mnie, A co gdybym ostatnią i przed ostatnią opcje wyłączył, a włączył tylko pierwszą? mógł bym ręcznie wtedy manipulować?
- seba86mu
Zrób więc jak mówisz. Nie jestem pewien czy osiągniesz pożądany efekt. Spróbować nic nie zaszkodzi.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Okej tak czy siak dziękuję wam za pomoc!
-- 10 kwi 2010, 00:37 --
Mam takie pytanie, czym Się różni Opcja AMD C1E Support od AMD K8 Cool&quiet control? Bo dla mnie jedno i 2gie to to samo
-- 10 kwi 2010, 00:37 --
Mam takie pytanie, czym Się różni Opcja AMD C1E Support od AMD K8 Cool&quiet control? Bo dla mnie jedno i 2gie to to samo
- seba86mu
Mariusz X pisze:czym Się różni Opcja AMD C1E Support od AMD K8 Cool&quiet control? Bo dla mnie jedno i 2gie to to samo
C1 Enhanced (C1E) to zaawansowana technologia zarządzania poborem mocy, która powoduje spowolnienie wybranych funkcji systemowych w chwilach, kiedy nie są one wykorzystywane. Dzięki temu uzyskuje się niższe ogólne zużycie energii. Procesor z technologiami Cool?n?Quiet? i C1E zużywa w stanie bezczynności o 55,3% mniej energii niż model bez obsługi technologii Cool?n?Quiet.
Źródło: amd.com
Cool'n'Quiet to technologia obniżenia zużycia energii przez procesor wprowadzona przez firmę AMD wraz z procesorami Athlon 64. Gdy użytkownik uruchamia aplikacje, które w niewielkim stopniu zużywają moc obliczeniową, wówczas zmniejsza się wartości mnożnika i napięcia pracy procesora, dzięki czemu następuje zmniejszenie poboru mocy, a więc mniejsze wydzielanie przez niego ciepła, co powoduje, że system chłodzenia może pracować ciszej.
Źródło: wikipedia.pl
Technologia C1E bardziej nastawiona jest na kontrolę poziomu zasilania procesora oraz nad przełączeniem poszczególnych trybów zasilania, zaś Cool'n'Quiet czuwa nad automatycznym dostosowaniem zegara procesora oraz nad prędkością obrotową wentylatora coolera procesora. Obie funkcje współpracują ze sobą. Zagłębiając się bardziej w treść oraz funkcjonalność technologii można stwierdzić to, co Ty, czyli ich działanie jest niemalże podobne, żeby nie powiedzieć identyczne, ale jak sam widzisz, producent stwierdza, że wspólne działanie obu technologii przyczynia się do znacznego wzrostu efektywności oszczędności energii oraz obniżenia temperatury procesora.
-
- Reklama