Windows XP przestał się uruchamiać
-
Mam problem z XP, z niewiadomych mi przyczyn przestał startować. Wygląda to tak że widać okno ładowania z logiem MS, a kiedy ma się pokazać ekran "Zapraszamy" komputer się resetuje i tak w kółko. Nie ma żadnych bluescreenów ani komunikatów w biosie. Próbowałem coś działać przy pomocy jakiejś płyty ratunkowej z gazety i zauważyłem że pliki startowe są wykrywane na partycji D gdzie nie ma windowsa i ta partycja jest ustawiona jako aktywna (w instalatorze windows też są zamienione litery C i D). Wydaje mi się że to może być przyczyną problemu, tylko nie wiem jak to naprawić. Ma ktoś jakieś pomysły, bo format to ostatnia rzecz jaką chciałbym robić...
- seba86mu
Tryb awaryjny uruchamia się ?
-
Też się nie uruchamia, menu rozruchowe można wywołać, ale w każdym trybie restart.
- seba86mu
Spróbuj wykonać instalację nakładkową bez utraty danych:
=> systemy-operacyjne/jak-przeinstalowac-system-bez-straty-danych-t11552.html (post napisany przez cosik_ktosik)
=> systemy-operacyjne/jak-przeinstalowac-system-bez-straty-danych-t11552.html (post napisany przez cosik_ktosik)
-
heh... sprawa się nieco skomplikowała i nie dało się zrobić nakładki (nie będę o tym pisał bo i tak nie da się nic już zrobić). Zrobiłem więc format, usunąłem partycje ze starym XP i drugą partycje z programami, postawiłem od nowa, trzecia z danymi została. System się zainstalował, ale okazało się że partycja z Windowsem jest pod literą D, a pod C druga partycja jeszcze nie sformatowana. I moje pytanie, czy da się to jakoś zmienić bez ponownego formatu, tak by system poprawnie startował? Czy może lepiej dać se z tym "siana" i dla świętego spokoju zostawić tak jak jest.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zobacz w Zarządzaniu dyskami w narzędziach administracyjnych. Tam powinna być zmiana litery dysku pod prawoklikiem.
Ewentualnie spod konsoli odzyskiwania polecenie
diskpart
list disk
teraz wskazujesz na konkretny dysk podając jego numer w miejsce X niżej
select disk X
list partition
select partition X
za X podobnie podajesz numer partycji
Na koniec przypisujesz literę przez polecenie
assign
Ewentualnie spod konsoli odzyskiwania polecenie
diskpart
list disk
teraz wskazujesz na konkretny dysk podając jego numer w miejsce X niżej
select disk X
list partition
select partition X
za X podobnie podajesz numer partycji
Na koniec przypisujesz literę przez polecenie
assign
-
Więc tak... po tych zmianach liter system już nie wstał, nie wiem, może ja coś źle zrobiłem... niby pozmieniałem później tak jak było, ale nadal nie startuje, fixmbr i fixboot nic nie daje. A kiedy chcę go postawić od nowa w instalatorze tak jak poprzednio są pozamieniane kolejności partycji. Partycja z danymi, której wolałbym nie ruszać, jest w środku pod literą C (kiedyś była na końcu pod E) i z tego co widzę to na niej są wszystkie pliki startowe, boot, ntldr itd. mimo że system zainstalowany był na innej partycji. Wygląda to tak:
Niech ktoś mi powie jak to zrobić żeby miało to ręce i nogi, bo ja na tym znam się średnio... oczywiście windowsa instalowałem nie raz, ale nigdy nie było z tym takiego cyrku. Chodzi mi o to by ta partycja 50 GB, która jest przenaczona na XP była pod literą C.
Kod: Zaznacz cały
Dysk 476938 MB 0 o identyfikatorze 0, magistrala 0 na atapi [MBR]
Obszar nie podzielony na partycje - 8 MB
D: Partycja3 (WinXP) [NTFS] - 49991 MB (48704 MB wolnych)
C: Partycja1 (Dane) [NTFS] - 230001 MB (181991 MB wolnych)
E: Partycja2 [nieznane] - 196930 MB (196929 MB wolnych)
Obszar nie podzielony na partycje - 8 MB
Niech ktoś mi powie jak to zrobić żeby miało to ręce i nogi, bo ja na tym znam się średnio... oczywiście windowsa instalowałem nie raz, ale nigdy nie było z tym takiego cyrku. Chodzi mi o to by ta partycja 50 GB, która jest przenaczona na XP była pod literą C.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To w takim razie GParted i przed instalacją zaznaczyć pierwszą partycję jako startową.
-
GPartedem udało mi się przywrócić ład i porządek na tym dysku
Dzięki 

-
- Reklama