windows7 64 bit bsod podczas uruchamiania
- rokko
- Kontaktowanie:
A zatem wykonaj gruntowną diagnostykę, wpierw zasilacz, zmierz napięcia, porównaj odczyty z normą, zobacz jaką moc ma zasilacz, udaj się na dowolną stronę na której sprawdzisz ile Twój zestaw pobiera prądu, zrób porównanie. Później płyta główna, kilka ciekawszych wskazówek dot. diagnostyki znajdziesz w tym dokumencie => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Napięć jeszcze nie sprawdzałem (pożyczyłem swój miernik) pokąbinowałem jeszcze z pamięcia i
prawdopodobnie tu leży przyczyna, jak wyjmę jedną kość to "jak narazie" komp działa dobrze, mam w związku z tym pytanie czy ustawienia timmingów lub napięć badź też przekładanie pamięci do innych slotów coś pomoże, chce mieć 4 GB ramu i nic nie bedę kręcił, przekładałem drugą kość do pierwszego slotu drugiego kanału i błedy również wyskakiwały i w dodatku częściej.Jest szansa aby poprzestawiać coś w biosie żeby zechciały działać, czy jest to niemożliwe ?
Mam jescze jedno pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z podobną sytuacją lub oriętuje się w temacie,
mianowicie czy sklep w ramach gwarancji powinien wymienić mi te pamieci na inne, takie które nie "gryzą się" z moją płytą główną? Pamięci kupowałem 10 czerwca 2010 w innym sklepie niż reszte części czyli płyte,procek,zasilacz i grafike.
Z góry dziekuje za pomoc.
prawdopodobnie tu leży przyczyna, jak wyjmę jedną kość to "jak narazie" komp działa dobrze, mam w związku z tym pytanie czy ustawienia timmingów lub napięć badź też przekładanie pamięci do innych slotów coś pomoże, chce mieć 4 GB ramu i nic nie bedę kręcił, przekładałem drugą kość do pierwszego slotu drugiego kanału i błedy również wyskakiwały i w dodatku częściej.Jest szansa aby poprzestawiać coś w biosie żeby zechciały działać, czy jest to niemożliwe ?
Mam jescze jedno pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z podobną sytuacją lub oriętuje się w temacie,
mianowicie czy sklep w ramach gwarancji powinien wymienić mi te pamieci na inne, takie które nie "gryzą się" z moją płytą główną? Pamięci kupowałem 10 czerwca 2010 w innym sklepie niż reszte części czyli płyte,procek,zasilacz i grafike.
Z góry dziekuje za pomoc.
- rokko
- Kontaktowanie:
Przyczyn błędów może być wiele, najczęstsze to:
- uszkodzenie kości pamięci, diagnostyka -> przetestuj dokładnie kości pamięci (każdą z osobna) programem Memtest86.
- uszkodzenie banku pamięci (slotu), w razie czego zdiagnozuj go, włóż sprawną kość pamięć do każdego slotu i testuj Memtestem86. Jeżeli będą błędy na danym slocie bez względu na to jaką kość włożymy to wiadomo gdzie leży wina
- OC komputera, diagnostyka, przy defaultowych wartościach sprawdzić jak się ramy zachowują, testujesz wszystko Memtestem jak wcześniej.
Uszkodzonych kości pamięci nie należy stosować. Stosowanie uszkodzonych ramów z tego co wiem możliwe jest w Uniksach po uprzednim zainstalowaniu łatki na kernel, jednakże tak czy siak nie zaleca się takiego postępowania. Użycie takich kości w Windowsach zwykle objawia się niestabilną pracą i wyświetlaniem błędów krytycznych, gdy dojdzie do próby odczytu/zapisu danych do uszkodzonego bloku pamięci.
- uszkodzenie kości pamięci, diagnostyka -> przetestuj dokładnie kości pamięci (każdą z osobna) programem Memtest86.
- uszkodzenie banku pamięci (slotu), w razie czego zdiagnozuj go, włóż sprawną kość pamięć do każdego slotu i testuj Memtestem86. Jeżeli będą błędy na danym slocie bez względu na to jaką kość włożymy to wiadomo gdzie leży wina

- OC komputera, diagnostyka, przy defaultowych wartościach sprawdzić jak się ramy zachowują, testujesz wszystko Memtestem jak wcześniej.
Uszkodzonych kości pamięci nie należy stosować. Stosowanie uszkodzonych ramów z tego co wiem możliwe jest w Uniksach po uprzednim zainstalowaniu łatki na kernel, jednakże tak czy siak nie zaleca się takiego postępowania. Użycie takich kości w Windowsach zwykle objawia się niestabilną pracą i wyświetlaniem błędów krytycznych, gdy dojdzie do próby odczytu/zapisu danych do uszkodzonego bloku pamięci.
-
Diagnozowałem już te kości kilka razy memtestem i nie było żadnych błędów, z tym że w tym samym slocie, jeszcze sprawdze w innych, a czy przyczyną może być to że te pamięci są niekompatybilne z moją płytą gł.? na stronie producenta płyty nie ma ich wymienionych.
- rokko
- Kontaktowanie:
a czy przyczyną może być to że te pamięci są niekompatybilne z moją płytą gł.?
Gdyby były niekompatybilne miałbyś przy uruchamianiu sygnał BIOSu dotyczący wadliwej kości RAM.
-
Okazało się wkońcu że to jedna kość pamięci jest uszkodzona, ale prawdą jest że testowałem te kości zaraz po zakupie, gdyż poprzednie A-Daty okazały się uszkodzone, też tylko jedna kość, więc przy zakupie drugich odrazu je przetestowałem i nie było żadnych błędów, każdą pamięć z osobna w tym samym slocie, przeleciały 3 pass.
Czy możliwe jest żeby to płyta uszkadzała te kości ? , bo to już troche dziwne się wydaje że już 2 para pamięci jest uszkodzona albo mam takiego pecha. Czy może jakimś sposobem ja je uszkadzam? Pamięci mam włożone w żółte sloty, na początku lekko podkręciłem procka do 3,6 mnożnikiem, nominalnie ma 3,4 a timmingi były na auto. Co może uszkadzać pamięci, jeżeli wogole ?
Dzięki rokko zapomoc i zainteresowanie moim tematem.
Czy możliwe jest żeby to płyta uszkadzała te kości ? , bo to już troche dziwne się wydaje że już 2 para pamięci jest uszkodzona albo mam takiego pecha. Czy może jakimś sposobem ja je uszkadzam? Pamięci mam włożone w żółte sloty, na początku lekko podkręciłem procka do 3,6 mnożnikiem, nominalnie ma 3,4 a timmingi były na auto. Co może uszkadzać pamięci, jeżeli wogole ?
Dzięki rokko zapomoc i zainteresowanie moim tematem.
- rokko
- Kontaktowanie:
Owszem możesz uszkodzić poprzez danie zbyt wysokich napięć, podobnie jak i danie zbyt niskich po OC lub zostawienie domyślnych (wtedy uszkodzenia raczej nie będzie lecz będą niestabilne). W tej sytuacji w manualu dołączonym do płyty głównej pisze jak prawidłowo dobierać wartości napięć. Wyładowania elektryczne spowodowane obecnością w slotach cząsteczek kurzu (lub innych rzeczy) też mogą uszkadzać układy elektroniczne, podobnie jak praca w złych warunkach, np. w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności powietrza (kondensacja pary wodnej), samo włożenie kości do "zdrowego" slotu nie ma prawa uszkadzać jej.
Jeżeli Masz paragon lub fakturę na te wadliwe pamięci RAM to udaj się do tego sklepu i zgłoś reklamację.
Jeżeli Masz paragon lub fakturę na te wadliwe pamięci RAM to udaj się do tego sklepu i zgłoś reklamację.
- XMan
na początku lekko podkręciłem procka do 3,6 mnożnikiem, nominalnie ma 3,4
- to po co krecisz ?
Nie polecam

Właśnie A-Daty wczoraj włożyłem do kompa który naprawiałem koledze i działają bez żadnych problemów.
A czasami jak wkładałeś pamięć to nie byłeś napromieniowany/naelektryzowany

Należy po siedzeniu przy komputerze odczekać przed założeniem pamięci min. 2 godziny, dotknąć się kaloryfera lub innej blachy/żelastwa
albo teściowej

-
Problem rozwiązany, po wymianie pamięci komp smiga aż miło
jak by ktoś miał podobne problemy , to polecam sprawdzić pamięci memtestem i wszystko jasne. Dziekuje za pomoc.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam.

Temat można zamknąć.
Pozdrawiam.
-
- Reklama