Windows8 na nowym dysku

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
kokoszko76

Użytkownik

Windows8 na nowym dysku

Post20 lut 2014, 11:29

Witam.

kilka miesięcy temu kupiłem laptopa lenovo y500 i miałem zainstalowany windows 8. Chciałem zainstalować windowsa 7 więc zadzwoniłem do serwisu i poprosiłem o płyty recovery mojego systemu ponieważ nie posiadam żadnego Keya ani nic i zostały mi one przysłane. Obecnie kupiłem dysk na port mSata i chciałbym na nim zainstalować system windows 8 z płyt ( mój laptop nie posiada DVD-Rom zamiast tego mam 2 karty graficzne ). Mam pytanie, czy jest możliwość w jakiś sposób zainstalować oryginalnego windowsa 8 z tych płyt recovery na dysku mSata ( Plextor M5M 128 GB ), czy da się zrobić z tych płyt jakieś bootowalne pendrivy albo czy musiałbym mieć jakiś DVD-Rom przez usb podłączyć i czy w ogole mogę jakoś zainstalować ta 8 na nowym dysku ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Windows8 na nowym dysku

Post21 lut 2014, 00:30

Myślę, że najłatwiej to jednak z napędu podpiętego przez usb ale to ciężko dostać. Być może uda się Tobie zrobić taki pendrive np tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

kokoszko76

Użytkownik

Windows8 na nowym dysku

Post22 lut 2014, 22:09

Póki co czekam na odbiór dysku ponieważ zamówiłem na morele.net. Za pomocą tego będę mógł stworzyć 1 bootowalny pendrive czy będę potrzebował 4 pendrivów? Jestem w posiadaniu 32 GB pendrive i kilku małych ale to po 2 GB więc nie dają mi one możliwości. Mam nadzieję, że się uda. Mam jeszcze jedno pytanie czy mam włączać w biosie opcję UEFI czy nie? Pamiętam jak miałem jeszcze windows 8 to miałem problemy z zainstalowaniem niektórych programów i wyskakiwały mi błędy, że nie mam uprawnień do plików administratora i dlatego zdecydowałem się na 7. Teraz chciałbym na nowym dysku zainstalować 8 i dodatkowo jakiegoś linuxa na jednym dysku ssd, a HDD zostawić na jakieś dane. Czy orientuje się ktoś może gdzie mógłbym dostać śrubkę do montażu takiego dysku na msata ponieważ w zestawie jej nie ma, w sklepie w którym zamówiłem też nie mają tego typu rzeczy, a support lenovo mi mówi, że lepiej jak oddam laptopa do serwisu i mi zamontują. Oczywiście dzwoniłem i pytałem ale za to musiałbym zapłacić 160 zł i dodatkowo odsyłać laptopa do Warszawy i czekać z tydzień aż do mnie wróci ( jak nie więcej ) a i przesyłka to nie wiadomo w jakim stanie do mnie wróci więc wole nie ryzykować.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Windows8 na nowym dysku

Post23 lut 2014, 01:34

Powinien wystarczyć jeden pendrive. Co do uefi poczytaj czy ludzie nie mieli problemów z tym lenovo oraz linuxem, bo ludziom płyty główne już siadały.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”