xp widzi zbyt mało (?) RAM

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post04 lip 2012, 16:47

laptop ma 8 giga ram; wiadomo, że to przydaje się przy systemach 64 bitowych, bo każdy 32 bitowy, np. xpsp3, dojrzy max 4 giga. Na forach tu, tam, czytam, że xp widzi różnie i nie ma jakiejś (nie jest podawana) reguły: 3.5, albo 3, albo np. 2.5 giga..

I tutaj zaczyna się mój problem: xpsp3, 8 giga ram, system widzi 2.66 giga.
Dlaczego tylko 2.6, a nie - na przykład - 3.5?
2.6 to dosyć daleko od 4 giga.

1.
Czy owe 2.6 u mnie, to pozostała wolna pamięć po zabraniu z rozpoznanych 4 giga części zasobów dla systemu, dla komponentów sprzętowych?
Czy może jednak 2.6 to faktycznie całkowita pamięć widziana przez system?
Jeśli to jest jednak tylko reszta, którą system widzi po zabraniu zasobów np. przez komponenty sprzętowe, to może warto mi wiedzieć ile zasobów zajmuje nieużywana przez system jedna z dwóch kart graficznych (jest dla w7), której co prawda nie widać w managerze urządzeń, ale jest i pewnie jakieś zasoby ram-u okupuje...?
2.
kluczowe pytanie: czy jest jakaś metoda na zwiększenie ponad 2.66 widzianej przez system pamięci?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 lip 2012, 18:24

32-bitowy Windows powinien widzieć maksymalnie 3,25 GB pamięci RAM.
Wydaje mi się, że ta różnica pamięci, czyli około 590 MB może być zarezerwowane dla układu graficznego laptopa, jako pamięć wideo.

Poszukaj w BIOS-ie laptopa czy nie ma opcji przydzielenia pamięci RAM dla karty graficznej (np. Frame Buffer Size).

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 lip 2012, 19:13

covo pisze:kluczowe pytanie: czy jest jakaś metoda na zwiększenie ponad 2.66 widzianej przez system pamięci?

Instalacja systemu 64 bit, lub wyjęcie pamięci do 3 GB. ;)
Ze swojej strony polecam instalację dostępnego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników PinguyOS 12.04 LTS ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post04 lip 2012, 23:02

seba86mu pisze:ta różnica pamięci, czyli około 590 MB może być zarezerwowane dla układu graficznego laptopa, jako pamięć wideo.
Poszukaj w BIOS-ie laptopa czy nie ma opcji przydzielenia pamięci RAM dla karty graficznej (np. Frame Buffer Size).

1.
tak naprawdę, to w "mój komputer > właściwości > ogólne" widać, że system widzi 2.66 giga, natomiast SIW Topali mówi,że jest 2,732 giga available memory. Nie za bardzo wiadomo, gdzie jest prawda. Znając przekłamania systemowe windowsów, raczej SIW mówi prawdę....Nie potrafię tego udowodnić.
Jednocześnie SIW widzi 8192 installed memory, po 4096 w banku. I taką samą sumaryczną wielkość, z tym samym podziałem na banki podaje PC Wizard.
2.
co do biosu: jest z 10 grudnia 2011 roku, ubogi interfejsowo, podstawowe opcje, ZERO o grafice. Zero.

Nie ma jakiegoś softu, który pokaże zajętość pamięci przez komponenty sprzętowe? W tym: przez takie, które nie są obsługiwane, czyli nie ma ich w managerze urządzeń.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 lip 2012, 23:05

covo pisze:Nie ma softu, który pokaże zajętość pamięci przez komponenty sprzętowe...?

Wejdź w:
Start => Uruchom => wpisz: dxdiag /naciśnij Enter/ => zakładka Ekran
Sprawdź jaka wartość jest w polu Przybliżona całkowita ilość pamięci.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post04 lip 2012, 23:28

seba86mu pisze:
covo pisze:Nie ma softu, który pokaże zajętość pamięci przez komponenty sprzętowe...?

Wejdź w:
Start => Uruchom => wpisz: dxdiag /naciśnij Enter/ => zakładka Ekran
Sprawdź jaka wartość jest w polu Przybliżona całkowita ilość pamięci.

tutaj wykrywa tylko kartę Intela, drugą z hybrydy, bo pierwsza - gforce - nie działa na xp (wiem, że ma na pokładzie 1 giga); i ta wartość, o którą pytasz = temu, co ta karta Intela ma na pokładzie, czyli 256 MB i to jest wiadome z innych detekcji, opisów, itp.
Pewne, że karta intelowska wspomaga się ram-em. Ale ile go bierze już na starcie? I potem tylko powiększa...
A ile zabiera karta gforce, która w ogóle nie pracuje? ale jest.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”