Zamiana systemu 32-bit na 64-bit w laptopie czy legalna?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
hevet

Ekspert

Post25 maja 2010, 12:10

Zakupiłem laptopa z zainstalowanym systemem 32-bit. Laptop ma 4GB pamięci a więc system go w pełni nie wykorzysta. W przypadku Visty taki zabieg był legalny, można było pożyczyć od kogoś oryginalny nośnik, czy zamówić w Microsoft. A jak jest w przypadku Windows 7? Proszę o potwierdzone odpowiedzi a nie "mi się wydaje".

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post25 maja 2010, 14:13

Z tego co czytałem na necie zakupując windowsa dostajemy 2 wersje, 32 i 64 bitową, ale nie jestem pewien, więc wydaje mi się, że taka operacja była by legalna.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 maja 2010, 20:47

@Maciak Plock, nie jest to do końca prawdą. Piszą że jeżeli posiada się wersje OEM 32 bitowego systemu, aby legalnie używać 64 bitowej wersji potrzebna jest dodatkowa licencja.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
hevet

Ekspert

Post04 cze 2010, 15:54

Miła pani na infolinii Microsoft powiedziała, że mogę legalnie zainstalować 64-bitowy system, kwestia znalezienia oryginalnej płyty z którą zadziała mój oryginalny klucz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 cze 2010, 15:59

Hmm ciekawa odpowiedź ;) Ale czy mówiła coś że to dotyczy także wersji OEM systemu, zainstalowanego fabrycznie przez producenta notebooka?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
hevet

Ekspert

Post04 cze 2010, 16:09

Tak, podałem, że chodzi mi o laptopa i system, który był tam zainstalowany. Obecnie korzystam z systemu 64-bitowego, aktywacja przebiegła bez problemu. W końcu mogę wykorzystać w całości moją zainstalowaną pamięć.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”