Zanik dźwięku przy niektórych grach
-
Płyta Asus M4A88TD-V procek AMD Phenom II windows XP
W systemie wszystko działa OK, ale jak uruchamiam niektóre gry np: Magicka, GTA IV, Resident Evil 5, Call of Juarrez, zanika dźwięk. Na początku słychać muzyczkę ale jak przechodzimy do misji to w głośnikach słychać "pyknięcie" i nastaje cisza. Brak jakichkolwiek dźwieków. Po ponownym uruchomienu gry znów to samo. Pyknięcie i cisza.
Instalowałem najnowsze sterowniki z realteca, zmieniałem przyspieszenie sprzętowe z DX9. W niektórych grach pomogło ustawienie zgodności na win 95. (Paradise City). Sam system ma dźwięki, w internecie również, radia z netu, You Tube gra. Tylko w niektórych grach. Czytałem na forach problemy innych ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Co za cholerstwo wyłącza dźwięk?
W systemie wszystko działa OK, ale jak uruchamiam niektóre gry np: Magicka, GTA IV, Resident Evil 5, Call of Juarrez, zanika dźwięk. Na początku słychać muzyczkę ale jak przechodzimy do misji to w głośnikach słychać "pyknięcie" i nastaje cisza. Brak jakichkolwiek dźwieków. Po ponownym uruchomienu gry znów to samo. Pyknięcie i cisza.
Instalowałem najnowsze sterowniki z realteca, zmieniałem przyspieszenie sprzętowe z DX9. W niektórych grach pomogło ustawienie zgodności na win 95. (Paradise City). Sam system ma dźwięki, w internecie również, radia z netu, You Tube gra. Tylko w niektórych grach. Czytałem na forach problemy innych ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Co za cholerstwo wyłącza dźwięk?
- XMan
Nikt nie jest wróżką ani szamanem
Widzę że masz Windows Vista.
Piszesz o Windows XP - tj. inny komputer czy inny system na tym samym komputerze ?
Jakie masz bit. na jednym oraz drugim systemie ?
Jakie masz zainstalowane kodeki ?
Sprawdzałeś czy są łatki/patche do tych gier

Widzę że masz Windows Vista.
Piszesz o Windows XP - tj. inny komputer czy inny system na tym samym komputerze ?
Jakie masz bit. na jednym oraz drugim systemie ?
Jakie masz zainstalowane kodeki ?
Sprawdzałeś czy są łatki/patche do tych gier

-
Mam na tamtym kompie tylko XP32bit. Teraz piszę z innego. Zainstalowana pamięć 2x2GB HDD 500GB . Patche do gier instalowane. Nie mam pojęcia jakie kodeki są w systemie. Standartowo nie trzeba było instalować żadnych kodeków do tych gier. Na innym komputerze po instalacji gry wszystko gra bez doinstalowwywania kodeków. Myślę, gdyby to była wina kodeka to wcale nie byłoby dżwieku a jest przez parę sekund jak rozpoczyna się misje.
- seba86mu
Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka Audio -> w pozycji Odtwarzanie dźwięku sprawdź czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio), jeżeli nie wybierz ją -> Zastosuj, Ok.
Czyli -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Zainstaluj biblioteki -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX)
Czy w ustawieniach dźwięku poszczególnych gier masz możliwość wyboru układu dźwiękowego ?
Przed uruchomieniem gier wyłącz wszystkie aplikacje działające w tyle. Być może któraś z nich powoduje konflikt.
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka Audio -> w pozycji Odtwarzanie dźwięku sprawdź czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio), jeżeli nie wybierz ją -> Zastosuj, Ok.
Bogdan_1 pisze:Instalowałem najnowsze sterowniki z realteca
Czyli -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Zainstaluj biblioteki -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX)
Czy w ustawieniach dźwięku poszczególnych gier masz możliwość wyboru układu dźwiękowego ?
Przed uruchomieniem gier wyłącz wszystkie aplikacje działające w tyle. Być może któraś z nich powoduje konflikt.
- XMan
Gry są legalne ?
Na niskim priorytecie nie działają ?
Może jeszcze coś specjalista od gier DwD99 coś poradzi
Na niskim priorytecie nie działają ?
Może jeszcze coś specjalista od gier DwD99 coś poradzi

- DwD99
Już jestem i piszę.
Według mnie gry nie są uszkodzone, więc problem tkwi w karcie dźwiękowej. Ja to bym walnął formata bez zabawy w naprawę tego
.
Według mnie gry nie są uszkodzone, więc problem tkwi w karcie dźwiękowej. Ja to bym walnął formata bez zabawy w naprawę tego

- seba86mu
- DwD99
Walnie formata i będzie mu działać. Mogę się założyć o to. Mi zawsze tak działa :p.
- XMan
Eee... to może lepiej najpierw logi 
Coś nie coś się wcześniej dowiemy

Coś nie coś się wcześniej dowiemy

- DwD99
Jeśli nie ma nic ważnego na komputerze to może sformatować. Ale logi też dobry pomysł. Ja daje tylko najgroźniejszą broń na takie przypadki
. Ale jeśli tylko w nie których grach to jest to pewnie sterownik ..

- XMan
Ale jeśli tylko w nie których grach to jest to pewnie sterownik ..
A o tym pisał właśnie @seba86mu.
A może jeszcze starsze sterowniki od karty graficznej ?
Nie mam pojęcia jakie kodeki są w systemie

- Cisowianka
- Kontaktowanie:
DwD99 pisze:Ja to bym walnął formata bez zabawy w naprawę tego .
a może baranka sobie walnąć

czy zainstalowana jest tylko jedna karta muzyczna

- DwD99
Nie mam pojęcia jakie kodeki są w systemie
To niech zainstaluje najnowsze ..
@up
Baranka? Nie ma sprawy :]
- XMan
czy zainstalowana jest tylko jedna karta muzyczna
Racja ponieważ jako druga może być HDMI z karty graficznej

Często powoduje problemy

- seba86mu
XMan pisze:Cisowianka pisze:czy zainstalowana jest tylko jedna karta muzyczna
Racja ponieważ jako druga może być HDMI z wbudowanej karty graficznej
W takim wypadku sprawę rozwiązuje to, co zostało napisane już na samym początku:
seba86mu pisze:Wejdź w:
Wszystko zostało już chyba napisane, z tematu zrobił się barłóg, Bogdan_1 chyba się załamie jak zacznie to czytać.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 00:59 przez seba86mu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Reklama