Zaszyfrowane dane na starym dysku z XP

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Escudoo

Użytkownik

Post21 maja 2013, 20:17

Witam, mam problem z danymi, które ugrzęzły mi na starym dysku IDE z zainstalowanym Windows XP. Historia jest taka, że dysk dostał 15 badów ( ktoś nie monitorował jego stanu ) i bady te pojawiły się pewnie w miejscu, gdzie znajdują się pliki systemowe, ponieważ nie da się go zabootować. Podłączyłem go więc jako 2 dysk do swojego komputera, na którym aktualnie urzęduje Windows 7, po batalii o prawa do otworzenia tego dysku udało mi się go poprzeglądać, zrobić małe porządki, jednak dysk pokazywał mi 100 gb zajętego miejsca, a normalne sprawdzenie ok 35 gb. Znalazłem więc parę folderów których nie mogłem otworzyć, znowu zabawa z prawami administratora i udało mi się je pootwierać, zawierają w sobie 45 gb danych (!!), ważnych danych, których jednak nie mogę skopiować, ponieważ są zaszyfrowane. Próbowałem nadać jakieś jeszcze prawa administratora - bez skutku, tak samo wchodzenie przez to specjalne konto administratora nawet w trybie awaryjnym. Zauważyłem jednak, że problem występuje tylko przy przerzucaniu plików muzycznych, bądź video, 35 giga zdjęć zgrałem bez problemu. Prosiłbym o pomoc, ponieważ są to dla mnie bardzo ważne dane. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post22 maja 2013, 00:30

Nie wiem czy da radę ale zobacz czy linuks livecd da radę je przegrać

Escudoo

Użytkownik

Post05 cze 2013, 12:47

No niestety, pod Ubuntu również wyskakuje błąd, który nie pozwala skopiować dosłownie niczego.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post07 cze 2013, 22:36

Wygląda jakby dysk się zblokował np poprzez SMART. Tutaj doradziłbym Tobie kontakt z janpasem poprzez PW, może znajdzie chwilę i powie co z tym robić.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”