SIMlock a aktualizacja softu

Wszystko o telefonii komórkowej, problemy, usługi, opinie, promocje etc.
Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post29 lut 2012, 12:21

Chciałbym wykonać kopię zapasową oprogramowania (nie chodzi o ustawienia, aplikacje itp.) z telefonu (Nokia 6303i classic). Kilka miesięcy temu zdejmowałem SIMlocka, tydzień po odebraniu komórki zaczęły się problemy (restart, zawieszanie, gubienie zasięgu). Koleś w komisie aby zdjąć blokadę musiał pogrzebać w oprogramowaniu (czekałem prawie 2 tygodnie). Zapytałem się czy mogę zaktualizować soft bez obawy że SIMlock "powróci", powiedział że nie wie (fachowiec) :?: . Troszkę żałuję że nie oddałem do salonu Orange. Niestety nie mam żadnego dowodu (paragon itp.) na wykonanie w/w usługi, więc nie chcę ryzykować i znowu wydawać 80 zł.

Nokia 6303i classic, był SIMlock Orange.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 12:33

Nie znam się aż tak na oprogramowaniu telefonów komórkowych, ale myślę, że jeśli wgrasz soft operatora simlock może wrócić. Musiałbyś wgrywać jakiś kombinowany soft, a zakładam, że takowy masz teraz na fonie i z nim są problemy.
Tak więc typowa sytuacja "na dwoje babka wróżyła"...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 14:15

Po poważniejszej zmianie softu w telefonach Androida SIMLock powraca - tutaj może być podobnie.

Ale napisz na forum stricte komórkowym, np gsmx.

/Jeśli reklama niech moderator usunie/
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post29 lut 2012, 14:20

greh pisze:Tak więc typowa sytuacja "na dwoje babka wróżyła"...

A jest możliwość wykonania kopii zapasowej oprogramowania, bo jak babka źle wywróży... Koleś w komisie ingerował w oprogramowanie więc prawdopodobieństwo powrotu SIMlock'a wzrasta.

tutaj mamy do czynienia z Nokia OS [S40].

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 14:50

Przemyslaw pisze:
greh pisze:Tak więc typowa sytuacja "na dwoje babka wróżyła"...

A jest możliwość wykonania kopii zapasowej oprogramowania,

Z pewnością jest, ale czym byś mógł to zrobić to nie mam pojęcia.
Może serio napisz na forum stricte komórkowym, ale nie zapomnij poinformować nas o wynikach.
Człowiek podobnież uczy się całe życie, więc może i Ci, którzy nie wiedzą wiele na ten temat (np. ja) czegoś się dowiedzą. ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 19:08

Nie wiem jak jest w Nokiach nie miałem z nimi do czynienia od strony "paczowania smoka" i oprogramowania, natomiast za każdym razem kiedy robiłem upgrade oprogramowania na Sony Ericsson'ach smok powracał, trzeba było od nowa patchować ale to nie jest problem jeśli wie się co i jak.

Co do backupu oprogramowania, w SE robiłem to FAR'em i nie wiem czy z Nokią też da radę, powinno ale głowy nie dam.

Używałeś dedykowanego softu typu:
Nokia PC Suite
Oxygen Phone Manager

@Przemyslaw, dla bezpieczeństwa napisz na forum Nokii, tym polskim i zagranicznym, czym więcej topików założysz tym większe szanse że ktoś profesjonalnie pomoże. Ja niestety z Nokią nie miałem do czynienia pewnie jakbym ją złapał i musiał wykonać backup softu zrobiłbym to ale w ciemno doradzać nie będę, za poważna sprawa to jest.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post05 mar 2012, 21:08

Podobno SIMlock nie powinien wrócić, przynajmniej tak piszą.

Na razie nie ma nowszej wersji oprogramowania, więc chyba trzeba przeinstalować aktualnie zainstalowane. Chyba lepiej poczekać aż coś nowszego dadzą, może pod koniec miesiąca.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 15:54

W nokiach może i tak jest, natomiast we wszystkich Ericssonach zawsze simlock wracał po update softu. Trzeba przetestować, niestety nie mam pod ręką Nokii ;)
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 15:56

rokko pisze:niestety nie mam pod ręką Nokii

Ja aktualizowałem w noki 6300 soft programem od producenta i simlock nie wrócił :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 16:03

Ja aktualizowałem w noki 6300 soft programem od producenta i simlock nie wrócił :)

Dobrze wiedzieć ;)

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post07 mar 2012, 11:45

Przed chwilą zakończyłem reinstalację softu, SIMlocka nie ma. Mam nadzieję że teraz telefon będzie działał jak należy. :pray:

• Reklama

Wróć do „Telefonia GSM”