Wasze opinie na temat telefonów dotykowych

Wszystko o telefonii komórkowej, problemy, usługi, opinie, promocje etc.
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 cze 2011, 14:24

Witam wszystkich,

Przymierzam się do zakupu nowego telefonu i mam dylemat, z moich informacji wynika, że telefony dotykowe są o wiele bardziej awaryjne niż klasyczne, stąd zapytanie do Was jak tę sprawę widzicie, jakie są Wasze doświadczenia? Dziękuję za wszystkie opinie.

Pozdrawiam, rokko
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 cze 2011, 09:09

Miałem HTC Touch Diamond (GPS, bluetooth, WiFi, żyroskop do wykrycia położenia, dwa aparaty, ekran dotykowy na Windows Mobile z nakładką graficzną Touch Flow). Nie dla mnie. Telefon pomimo deklaracji producenta wytrzymywał góra dwa dni na baterii. Góra, bo zazwyczaj to był jeden dzień i krócej. Niestety bateria 950 nie nadawała się. Efekt był taki, że kupiłem drugą na zapas. Ogólnie telefon oddałem Lence, ona mniej rozmawia i jej pasuje. Przy moim stylu, że ktoś potrafi do mnie zadzwonić i nawijać po 15 minut, to telefon zupełnie nie dla mnie. Wróciłem do starego SE K550i i jestem zadowolony. Dodam tylko Tobie, że w jego przypadku bateria starcza na bardzo długo (czas liczony w długich dniach).

A i dodam, że w tym modelu HTC był błąd oprogramowania, iż po SMSie ekran nie wygaszał się całkowicie. Efekt=wyładowana bateria. Tak samo zbyt żarłoczny antywirus znacznie skracał czas pracy na baterii.

Oczywiście wszelkie bajery na plus (Word, Excel, Wifi, nawigacja z AutoMapą, to wszystko super), niestety tylko bateria powinna być o niebo wytrzymalsza. Codzienne ładowanie komórki nie jest dla mnie, tak samo ciągłe pamiętanie o ładowarce lub chociaż kablu USB).

Nie wiem, może inne smartfony są pod tym względem lepsze. Ja się zraziłem i odechciało mi się wydawania pieniędzy na następny.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post12 cze 2011, 10:45

Miałem Samsunga TouchWiz S5230 wszystko ładnie pięknie przez pierwszy tydzień. Po tygodniu telefon przestał reagować na moje "macanie". Wyświetlacz dotykowy padł. Oddałem na gwarancji i dostałem nowy a ten jak poprzednik padł po tygodniu.
Znajomi chwalą sobie telefony dotykowe ja tam wole klasyczne. Jak dla mnie są wygodniejsze i mniej awaryjne.
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 cze 2011, 11:02

A to też prawda, na Windows Mobile potrafi się zawiesić wszystko, a już najgorsze jak wbudowana nakładka Touch Flow się wieszała. Nic tylko restart (na szczęście bluescreena tam nie widziałem :D ). Inna jeszcze rzecz to szybko pożerane zasoby ramu, po czym wszystko zwalnia. Trzeba było dbać przez menedżer zadań aby wszystko wyłączyć.

-- N, 12 cze 2011, 11:02 --

A i jeszcze jedno, kupując zwracaj uwagę na rysik. Po pierwsze aby nie był chałowaty a po drugie, aby dobrze się trzymał. Ja zgubiłem jeden i nawet nie wiem gdzie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post12 cze 2011, 13:14

Znajomy ma Samsung GT-S5330 WAVE 2 PRO (Samsung Wave 533), jest z niego bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 cze 2011, 17:47

Dzięki za informacje.

Z tego co widzę dotykowe nie są aż takie złe, niestety te tanie modele nie cieszą się dobrą reputacją. Podobnież najlepszy jest Samsung Galaxy S 2 lub S 1. Co sądzicie o tym? Widziałem że to solidny sprzęt, niestety ta cena koszmarnie wysoka.

Widzicie tutaj jakiś zastępnik z Samsungów, nieco gorszy lecz o przystępnej cenie? Interesują mnie tylko nowe telefony, najlepiej na abonament do 60 zł/miesiąc. Możecie coś polecić?
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post12 cze 2011, 21:01

rokko pisze:Widzicie tutaj jakiś zastępnik z Samsungów, nieco gorszy lecz o przystępnej cenie? Interesują mnie tylko nowe telefony, najlepiej na abonament do 60 zł/miesiąc. Możecie coś polecić?

Do głowy przychodzi mi jedynie Samsung GT-5330 WAVE 2 PRO (Samsung WAVE 533), bardzo prawdopodobne że sam go kupię. Kolega ma ten telefon. Wytrzymała bateria (+/- tydzień), z wyświetlaczem nie miał problemów (nawet zimą). Gdyby tylko był flesh w aparacie, no i zwykła klawiatura zamiast QWERTY. Miód malina.

Jak nie Samsung to chyba tylko HTC, jeżeli chodzi o dotykowce. Ewentualnie myPhone :) tanie i napakowane, pewnie kosztem jakości. W zeszłym roku poważnie myślałem o Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Inny kumpel ma iPhone'a 2. Bateria góra 2 dni. Ja bym chyba zwariował, toż to trzeba wszędzie z ładowarką chodzić.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 22:20

Ano wytrzymała bateria to podstawa, nie ma sensu kupować jakiegoś multi nie wiadomo co, gdy okazuje się, że i tak krótko trzyma na baterii.

Dziękuję za Twoją propozycję rzucę okiem.

W tej chwili podjąłem jednak decyzję, że dam sobie spokój z dotykowymi, chyba jednak kupię klasyczny.

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post16 cze 2011, 21:07

Ja mam Zte Blade z Androidem. W sprawie samych dotykowców, hmm... Baterie raczej trzymają w smartphonach mało czasu, przez pamięciożerny ekran. Zależy też jaki dotykowiec. Nie polecam tych z stylu touch&type. Na pierwszy rzut oka ok. ale ekran jest stanowczo za mały do dotykania, choć jeśli obojętne (bo wolisz klasyczny), to może być (ale nie jak ci zależy na dotyku). Ja wcześniej miałem tradycyjne. I nie było problemu jak się rowerem jechało, a telefon wypadł. Niestety, dotykowce to nie to samo. A że awaryjne to fakt. Tak jak np. z samochodami. Niektóre osoby (np. mój tata) wolą samochody jak najprostsze. Czemu? Bo taki francuski Renault jest strasznie awaryjny, elektronika często szwankuje (uwierzcie), ale za to bajerów mnóstwo. Tak samo w telefonach, niby akcelometr, czujnik zbliżeniowy, czujnik światła - super. Tylko że to łatwo się psuje. Choć moja opinia jest raczej z internetu, a nie z własnego doświadczenia.
Ja swój telefon kupiłem ze względu na Androida. Jak coś kupujesz dotykowego to najlepszy wybór to android. Prosty i się nie wiesza, jak windows mobile (nie mówimy o nowym Windows Phone 7). Symbian to staroć, a BadaOS jest nowa, niezbyt stablina i mało aplikacji.
No i jeszcze jest iPhone. Świetnie dopracowany pod każdym kątem. Nic nie wiesza, wszystko marzenie (troche sie nim bawilem u kolegi). Ale za tą cenę to ja podziękuję :mrgreen:

A jeśli mam coś polecić to mojego ZTE Blade. Telefon ma świetny ekran, bo duży (3,5 cala) i rozdzielczość 480x800. Ma androida 2.1, ogółem telefon dobry, nie przycina, nie mówiąc o tym jak się wgra nieoficjalny system (np. android 2.2)
Niestety, jest chińska marka więc ludzie w ogóle go nie biorą pod uwagę, a wielka szkoda, bo jest wykonany dobrze. W tej cenie jeszcze HTC Wildfire, ale ma mały ekran, widać na nim piksele i dzika rozdzielczość ekranu, przez co w nic nie pograsz. Ale na plus jest dobry aparat, marka HTC i nakładka Sense UI.
Jeśli chodzi o Samsungi, to Galaxy Gio, Galaxy Ace, Galaxy Mini, ew. Galaxy I5700 Spica. Galaxy Ace ma dobre wykonanie, ale niespecjalnie dobrą rozdzielczość przy ekranie 3.5 cala.

Uwierz że od listopada tamtego roku czytam o dotykowcach i z całego serca polecam androida. :)

-- 16 cze 2011, 21:07 --

Samsung Galaxy S1 i S2 to świetny sprzęt, ale za drogi trochę :) Ale to nie zmienia faktu że nowy S2 ma dwurdzeniowy 1.2 Ghz procek, lepszy niż w moim starym kompie (heh). To tak dla zakończenia...
Chcesz nagrać wideo-poradnik dla hotfix? Zgłoś się do mnie!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 cze 2011, 09:53

Hehe no właśnie, Samsungi także mi się podobają, tyle że cena jest zaporowa, nawet na abonament. Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji w sprawie zakupu, sprawdzę ZTE Blade jak się prezentuje, może w sieci znajdę jakieś crash testy. Dziękuję wszystkim za rzetelne wypowiedzi.

Awatar użytkownika
qooblu1996

VIP

Post18 cze 2011, 10:54

Pójdź do Play'a i poproś żeby ci pokazali Zte Blade. Ja też tak zrobiłem, zanim kupiłem, nie było problemu.
W niektórych recenzjach widać że Android na pulpitach się zacina, jeśli zainstalujesz natywną aplikacje do puplitu i menu, będzie chodzić jak ta lala!
Chcesz nagrać wideo-poradnik dla hotfix? Zgłoś się do mnie!

Pozdrawiam

CRSMTH

Użytkownik

Post19 cze 2011, 15:58

Nie ma co się dziwić Smartphone'y to pożeracze energii ;)

Jeśli chodzi o reagowanie na dotyk to zależy od wyświetlaczy, pojemnościowe są dobre, bo wystarczy lekko dotykać, a oporowe to należy wciskać, jak nazwa wskazuje są "*****" na dotyk :D

Windows Mobile po pierwsze się zawiesza, a po drugie jest niewygodny jak się ma duże paluchy, bo wszystko jest małe, wtedy najlepiej jest operować rysikiem.

• Reklama

Wróć do „Telefonia GSM”